Μετά την εγκατάλειψη της Σερβίας απο την Ελληνική μεριά, ξεκινά Αμυντική Συμφωνία Κύπρου -Σερβίας.

Αμυντική συμφωνία για ενδυνάμωση της συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου και της Σερβίας υπέγραψαν το πρωί ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας και ο Σέρβος ομόλογός του Dragan Sutanovac.
Μιλώντας μετά την υπογραφή της συμφωνίας, στο Υπουργείο Αμυνας, ο κ. Παπακώστας είπε πως σκοπός της συμφωνίας είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων στην εκπαίδευση, στις ειρηνευτικές αποστολές αλλά και σε άλλους τομείς.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την ανταλλαγή στρατιωτικών, τη συμμετοχή αξιωματικών των δύο χωρών σε προγράμματα εκπαίδευσης, όπως και τη συμμετοχή στρατιωτικών σε κοινές ασκήσεις των δύο ενόπλων δυνάμεων.
Οπως δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας είναι «μεγάλη υπόθεση να στέλλουμε στρατιωτικούς στη Σερβία για εμπειρίες», όπως επίσης και αξιωματικοί να έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τη Σχολή Πολέμου της Σερβίας.

Εξηγώντας περαιτέρω, ο κ. Παπακώστας είπε ότι όσον αφορά στην εκπαίδευση, με τη συμφωνία που υπογράφηκε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα παρακολούθησης ασκήσεων στις δύο χώρες. Είναι πολύ σημαντικό αξιωματικοί να συμμετέχουν «σε υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεις, όπως για παράδειγμα, αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς να περάσουν τη Σχολή Πολέμου της Σερβίας, ώστε να αποκτήσουν οι αξιωματικοί μας και εμπειρίες άλλων χωρών», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπακώστας ευχαρίστησε τον Σέρβο ομόλογό του για την εδώ παρουσία του και τόνισε τους διαχρονικά στενούς δεσμούς φιλίας που διατηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Σερβία.

Από την πλευρά του ο κ. Sutanovac, αφού εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την παρουσία του στην Κύπρο, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την υποστήριξη σε σειρά θεμάτων της Σερβίας, όπως το Κοσσυφοπέδιο αλλά και την ΕΕ, και τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για λύση στο Κυπριακό.

«Η Σερβία υποστηρίζει και συμπαραστέκεται στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να εξεύρει τη λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ και στο διεθνές δίκαιο», είπε ο κ. Sutanovac, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Ο Σέρβος Υπουργός είπε πως το τελευταίο διάστημα η χώρα του έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση της ΕΕ, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται η κατάργηση της βίζας για ταξίδια εντός της ΕΕ σε Σέρβους υπηκόους αλλά και η φιλελευθεροποίηση των εμπορικών συναλλαγών. «Είναι ακόμα μια ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους φίλους Κύπριους που ήταν παρόντες και ενίσχυσαν αυτή την προσπάθειά μας», σημείωσε.

Ο κ. Sutanovac ευχαρίστησε επίσης την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την κατανόηση που επιδεικνύει στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου αλλά και «για το γεγονός ότι κατανοεί και υποστηρίζει πως όλα αυτά πρέπει να βασιστούν πάνω στο διεθνές δίκαιο και σε αρχές δικαίου». Παράλληλα, τόνισε ότι στον 21ο αιώνα και στο σημερινό κόσμο, όλα τα προβλήματα αυτής της φύσεως θα πρέπει να λύνονται με ειρηνευτικές και διπλωματικές διαδικασίες γιατί, όπως είπε, είναι ο μόνος τρόπος.

Ο κ. Sutanovac ανέφερε στη συνέχεια πως είχε την ευκαιρία να γνωριστεί στη Σερβία με Κύπριους στρατιωτικούς των ειδικών δυνάμεων. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει την επέκταση της συνεργασίας και αφορά μεταξύ άλλων την ανταλλαγή σπουδαστών. Ο Σέρβος Υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα του έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εκπαίδευση στις στρατιωτικές ακαδημίες και στις στρατιωτικές ιατρικές ακαδημίες.

Ο Υπουργός Αμυνας της Σερβίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών των δύο χωρών. «Ακόμα μια φορά θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου και την ικανοποίηση μου που βρίσκομαι εδώ, επικεφαλής της αποστολής, για να συζητήσουμε με τους συναδέλφους, όπως επίσης και όταν θα γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Sutanovac.
Σχόλια