Οι πουλημένοι δημοσιογράφοι δημιουργούν προβοκατόρικο κλίμα για το Άγιο Όρος.

Περίεργο άρθρο στην «Καθημερινή».
Ο Σταύρος Τζίμας δημοσιεύει σήμερα ένα περίεργα ύποπτο άρθρο στην Καθημερινή. Οι μοναχοί, λέει, βρίσκονται με το «όπλο παρά πόδα», και σχεδιάζουν να κλείσουν τις πόρτες στους χιλιάδες προσκυνητές!!! Αιτία το φορολογικό.
Δεν μπορούν, οι εκτός Αγιορειτικού κλίματος, να χωνέψουν την ηρεμία που επικρατεί στο Άγιο Όρος, την κατακόρυφη αύξηση των προσκυνητών μετά το ξέσπασμα του «σκανδάλου» και ισοπεδώνουν τα πάντα αποδίδοντας ιδιότητες και πρακτικές λαϊκών στους μοναχούς.
Διαβάστε το άρθρο:
Οι Αγιορείτες απειλούν με... κινητοποιήσειςΔιαφωνούν με τη φορολόγηση της εκτός Αθω ακίνητης περιουσίας των μοναστηριών
Του Σταυρου Tζιμα
Τούτη την εποχή στο Αγιον Ορος επικρατεί αναβρασμός. Οι μοναχοί βρίσκονται με το «όπλο παρά πόδα», έτοιμοι να συγκρουστούν με την πολιτεία. Οχι για να υπερασπιστούν τον ηγούμενο Εφραίμ, αλλά για να αποτρέψουν τη φορολόγηση της εκτός του Αθω ακίνητης περιουσίας των μοναστηριών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει φόρο τρία τοις χιλίοις στις εκτάσεις γης, τις οικοδομές, τα διαμερίσματα κ.λπ. των αγιορείτικων μοναστηριών, προοπτική που έχει ξεσηκώσει τη μοναστική κοινωνία.

Οι πληροφορίες από τις Καρυές αναφέρουν ότι οι μονές δεν φέρονται διατεθειμένες να τον πληρώσουν και σε ένδειξη διαμαρτυρίας σχεδιάζουν να κλείσουν τις πόρτες στους χιλιάδες προσκυνητές που φιλοξενούν κάθε χρόνο. Υποστηρίζουν πως με τη φορολόγηση των ακινήτων κόβονται ουσιαστικά τα έσοδά τους, τα οποία διαθέτουν σχεδόν αποκλειστικά για τις ανάγκες της φιλοξενίας.

Η επάνοδος στη δημόσια συζήτηση της υπόθεσης Βατοπεδίου, με αφορμή την Εξεταστική Επιτροπή, αναμένεται να επιβαρύνει το κλίμα καθώς οι μοναχοί, όπως μεταδίδεται από την αθωνική πολιτεία, περιμένουν «νέο κύμα επιθέσεων» κατά του Αγίου Ορους. «Ο,τι έγινε, έγινε, η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και ας μας αφήσουν ήσυχους», λένε στις Καρυές και παραπονούνται ότι εξ αιτίας των δραστηριοτήτων ενός ηγουμένου, το Αγιον Ορος έγινε το «μαύρο πρόβατο».

Οι Αγιορείτες πιστεύουν ότι μετά τον θόρυβο για το Βατοπέδι η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» τέθηκε υπό διωγμό. «Οι πόρτες των γραφείων της πολιτείας είναι πλέον για μας κλειστές, κανείς αρμόδιος δεν βάζει υπογραφή, δεν ανοίγει κανένα ταμείο. Τι φταίνε τα άλλα 19 μοναστήρια αν ένα έκανε αυτά που λένε ή ό,τι έκανε;», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» εκπρόσωπος μονής. Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του επικαλέστηκε την αδικαιολόγητη και «εκδικητική», όπως τη χαρακτήρισε, διακοπή της ροής κονδυλίων από το ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ για αναστηλώσεις μοναστηριών, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση βυζαντινών κειμηλίων, έργων υψίστης σημασίας για το Ορος.

«Ακόμη και τα έξοδα για τη μεγάλη έκθεση των βυζαντινών κειμηλίων που έγινε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ στο Παρίσι δεν τα πλήρωσε το υπουργείο αλλά η Ιερά Κοινότητα», πρόσθεσε.

Οσο πάντως και αν αγανακτούν στο Αγιον Ορος, οι μοναχοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποφεύγουν να αποδοκιμάσουν τις μπίζνες και τη διαπλοκή του με την πολιτική. Σε ό,τι αφορά τον Εφραίμ, μολονότι με απόφαση του ηγουμενοσυμβουλίου της μονής, που ελήφθη υπό την πίεση των αποκαλύψεων ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, του αφαιρέθηκαν τα διοικητικά και διαχειριστικά καθήκοντα, παραμένει ηγούμενος και ασκεί τα πνευματικά δικαιώματα. Στην πραγματικότητα εξακολουθεί να κάνει το γενικό κουμάντο, έχοντας στενό του συνεργάτη τον συγκατηγορούμενό του μοναχό Αρσένιο.

Αγιορείτες που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο Βατοπέδι λένε ότι όσον αφορά τη διοίκηση της μονής δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα τίποτα, με εξαίρεση τις υπογραφές που πλέον βάζει ο «αντ' αυτού» ιερομόναχος Γερμανός.

Οπως επισημαίνουν, όμως, ενώ πριν από το ξέσπασμα του σκανδάλου το Βατοπέδι έδινε την όψη ενός απέραντου εργοταξίου, τώρα εξαιτίας της διακοπής της χρηματοδότησης από την πολιτεία έχουν σταματήσει οι εργασίες, με κίνδυνο να καταρρεύσουν τμήματα των εγκαταστάσεων, ενώ απολύθηκαν 150 εργαζόμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι, παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, στο πλευρό του Εφραίμ αναπτύχθηκε κίνημα συμπαράστασης Κυπρίων, μεταξύ άλλων και εφοπλιστών, που ενισχύουν οικονομικά τη μονή, αλλά και Ελλήνων ιερωμένων που τον επισκέπτονται συχνά στο Βατοπέδι.
Ολοι αυτοί θεωρούν τις αποκαλύψεις γύρω από τις μπίζνες του μέρος σχεδίου σκοτεινών κύκλων...



 
Σχόλια