Ισλαμιστές και τρομοκρατία στην Ευρώπη: Η σειρά της Ελλάδας;

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΡΑΧΗ
Ριζοσπαστικές ομάδες ισλαμιστών, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, έχουν τα μέσα και τους πόρους να στρέφονται κατά των ευρωπαίων πολιτών τόσο εντός της Ευρώπης όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες δεν έχουν ακόμα χτυπήσει άμεσα την Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό; 
 
 Από στρατηγικής απόψεως, η Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
 Η χώρα δεν έχει αναπτύξει στρατεύματα στο Ιράκ και τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, συμμετέχουν κυρίως σε χαμηλού ρίσκου αποστολές αλλά και εκπαιδευτικές αποστολές (Το Βήμα Online , 31 Αυγούστου).
Επιπλέον, υπάρχει μια πολιτιστική εξήγηση. Ελληνες, Αφγανοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν κοινή ιστορία και μυθολογία, που μπορούν να αναχθούν στον Μέγα Αλέξανδρο.
 Οι ηγέτες της Αλ Κάιντα δείχνουν πάντα ένα ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των μυθολογία των πολιτισμών. Έτσι, θεωρητικά, μια επίθεση εναντίον Ελλάδα στερείται το συμβολισμό και στρατηγικό ενδιαφέρον που αναζητά η Αλ Κάιντα στην προσπάθεια να χτίσει τον δικό της μύθο, ταυτότητα και φυσικά να προπαγανδίσει.
Ωστόσο, οι παρατηρήσεις αυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα άλλες οργανώσεις να προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ελλάδα. Αντιθετα εκτιμάται πως ριζοσπαστικές ομάδες ισλαμιστών θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε χαμηλού κινδύνου αποστολές όπως η στρατολόγηση, η χρηματοδότηση, η προπαγάνδα και η εκπαίδευση, τέτοιες που δεν θα είναι εύκολο να εντοπιστούν από ελληνική ή άλλες αρχές.
Το ελληνικό πλαίσιο διευκολύνει τέτοιες επιχειρήσεις για διάφορους λόγους: 
 
 • Η γεωγραφική γειτνίαση με χώρες που «εξάγουν» ριζοσπαστικές ομάδες

• Η παράνομη μετανάστευση και τα... «ανοιχτά» σύνορα
•Η κοινωνική αναταραχή
• Η αυξανόμενη Μουσουλμανική κοινότητα
• Τα υπάρχοντα τρομοκρατικά δίκτυα 
 

• Η διαφθορά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα 


Αυτά είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια του παζλ που κάνουν το σενάριο αυτό ακόμα πιο ρεαλιστικό. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει κανείς τον ισχυρισμό ότι τέτοιες οργανώσεις βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα;

Εμπιστευτικές εκθέσεις και πληροφορίες δείχνουν ότι υπάρχει φωτιά πίσω από τον καπνό. Διάφορες πηγές πληροφοριών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική μεταναστευτική πολιτική έχει αποθαρρύνει την δημιουργία μόνιμων δεσμών με τη χώρα. Ενημέρωση για την ασφάλεια που εκδόθηκε κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σημειώνει, «Το νομικό πλαίσιο ήταν για πολλά χρόνια εμπόδιο στην ανάπτυξη οργανωμένων δικτύων ». Αυτή η πολιτική, ωστόσο, οδηγεί στο συμπέρασμα πως πολλές ομάδες δρουν στην... παρανομία. Οι ελληνικές αρχές έχουν καταγράψει ένα δίκτυο που αναπτύσεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια.Οι πληροφοριοδότες δείχνουν πως στο ημίνόμιμο δίκτυο έχει απλώσειτις ρίζες του σε πέντε διαφορετικές κοινότητες όπως οι τοπικές μουσουλμανικές κοινότητες, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι ΜΚΟ, Ισλαμικά κέντρα της Ευρώπης, την ελίτ στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής της οικονομίας αλλά και της θρησκείας, και φυσικά διεθνείς ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τα βασικά μέλη αυτού του δικτύου ( γνωστα ως «Η Ένωση των ιμάμηδων») έχουν στρατιωτική εκπαίδευση και εμπειρία σε μάχη και εχουν καλες διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες, ξένες κυβερνήσεις και την μουσουλμανική Διασποράς στην Ευρώπη (κυρίως στη Βρετανία, την Ιταλία και Γαλλία). Χρησιμοποιούν εγκληματικές δραστηριότητες για τη χρηματοδότηση και τη υλοποίηση του ιδεολογικού τους στόχου. Στην κορυφή των παράνομων δραστηριοτήτων τους η παραχάραξη διαβατηρίων, το λαθρεμπόριο όπλων, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το δίκτυο έχει αναπτύξει μια εσωτερική δομή για να υποστηρίξει την συλλογή κεφαλαίων, και κυρίως την συλλογή πληροφοριών. Η συμβολή των φορέων και των δομών που καταγράφονται στα αρχεία δείχνουν ισχυρούς δεσμούς με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται μετά τη διασταύρωση εκθέσεων και στοιχείων των αρχών.

Η σύλληψη ισλαμιστών στην Ευρώπη θα έχει άμεσες συνέπειες σε κάποιους του δικτύου στην Ελλάδα. Μέλη του δικτύου αλλάζουν, για παράδειγμα, την εμφάνισή τους, ξυρίζουν γενειάδες , μετακινούνται σε μια πιο φιλική χώρα και αποφεύγουν να μιλούν ανοιχτά όταν μαζεύονται σε τζαμιά ή σε άλλους δημόσιους χώρους. Αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας του δικτύου καταγράφηκαν μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη. 
 
 Μια σειρά οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών θεμάτων θα μπορούσαν να έχουν άμεση επίπτωση στην ασφάλεια της Ελλάδα. Αυτά περιλαμβάνουν: 


• Απελευθέρωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας 
 

• Ισχυρότερες διμερείς οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδα και των Ηνωμένων Πολιτειών.
• Εξόρυξη πετρελαίου στο Αιγαίο 
 

• Ο πολιτικός ρόλος της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και η αυξανόμενη νόμιμη και παράνομη Μουσουλμανική κοινότητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη 
 


• Το Μακεδονικό.
Μια επίθεση είναι μάλλον απίθανο να συμβεί τώρα. Ωστόσο, οι μελλοντικές εξελίξεις στα προαναφερόμενα πολιτικά, κοινωνικο-πολιτιστικά και οικονομικά θέματα θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η δυναμική και να ενεργοποιήσει τα δίκτυα ισλαμιστών στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, το δίκτυο με έδρα την Ελλάδα εκτελεί κυρίως μη βίαιες δραστηριότητες, αλλά παρέχει υποστήριξη για άλλες ομάδες που βασίζονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στροφή του δικτύου προς μια κατεύθυνση με πιο στρατιωτικές δραστηριότητες.

Σχόλια