Η Σερβία εχει ακόμα τα παλικάρια της.

Μέλη ακροδεξιών και εθνικιστικών οργανώσεων που ήθελαν να στείλουν πολιτικό µήνυµα πιστεύεται πως κρύβονται πίσω από τα βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν στη Γένοβα οδηγώντας σε διακοπή τον αγώνα Ιταλίας - Σερβίας.
«Προφανώς, κάποιος θέλει να δείξει ότι η Σερβία δεν είναι ούτε έτοιµη ούτε αρκετά ώριµη για να πάει στην Ευρώπη». Με την παραπάνω δήλωση ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Σλόµπονταν Χόµεν στρέφει τις υποψίες για τους ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων στη Γένοβα σε συγκεκριµένους πολιτικούς χώρους που δραστηριοποιούνται στη χώρα του.
Ο Σέρβος υπουργός συνέδεσε τα επεισόδια στο ιταλικό λιµάνι µε την προσπάθεια ακροδεξιών στοιχείων να διαλύσουν την προγραµµατισµένη Πορεία Υπερηφάνειας των οµοφυλόφιλων την προηγούµενη Κυριακή, όταν ταραξίες επιτέθηκαν εναντίον 5.000 αστυνοµικών που περιφρουρούσαν την οµαλή πορεία του συλλαλητηρίου κάνοντας γυαλιά - καρφιά ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας, ενώ 150 άνθρωποι τραυµατίστηκαν.
«Το µήνυµα αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Υστερα από τα δύο περιστατικά, µπορώ να πω ότι αυτοί οι χούλιγκαν αποτελούν τµήµα οργανωµένων οµάδων µε οικονοµική υποστήριξη», σηµείωσε ο κ. Χόµεν.
Ο σερβικός Τύπος αναφέρει πως ο βαρόνος των ναρκωτικών Ντάρκο Σάριτς και ρώσοι εξτρεµιστές είναι πιθανό να χρηµατοδοτούν τους ταραξίες, κάτι που δεν απέκλεισε ο κ. Χόµεν. Αρκετοί φέρεται να γνώριζαν για την τύχη του αγώνα πριν καν αρχίσει. Σε forum οπαδών «διαµαρτυρήθηκε» οπαδός του Ερυθρού Αστέρα για τα χρήµατα που έδωσε η κρατική τηλεόραση για τη µετάδοση ενός αγώνα που θα... διακοπεί.
Παρά το γεγονός ότι υπεύθυνοι για την οµαλή διεξαγωγή του αγώνα, σύµφωνα µε τους κανονισµούς, ήταν οι Ιταλοί, οι Σέρβοι ωστόσο πλην του προέδρου της οµοσπονδίας τους Τόµισλαβ Κάρατζιτς, αποφεύγουν να θέσουν θέµα ευθυνών καθώς η Ιταλία θεωρείται σύµµαχος της Σερβίας στην προσπάθειά της να γίνει µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Κάρατζιτς πάντως τόλµησε να διαµαρτυρηθεί στους Ιταλούς λέγοντας πως είχαν προειδοποιηθεί για την «καταιγίδα» η οποία, όπως όλα δείχνουν, ήταν προµελετηµένη, αλλά η ιταλική πλευρά ανταπάντησε πως το µόνο που γνώριζε ήταν ότι θα έρχονταν 2.000 Σέρβοι.

Οι ιταλικές Αρχές συνέλαβαν 17 ταραξίες, µεταξύ των οποίων και τον αρχηγό του συνδέσµου Τίγρεις του Αρκάν 30χρονο Ιβάν Μπογκντάνοφ ο οποίος είχε κρυφτεί στο πορτ µπαγκάζ ενός πούλµαν. Με βαρύ ποινικό µητρώο και ηγέτης των φανατικών του Ερυθρού Αστέρα, ο Μπογκντάνοφ αναγνωρίστηκε από τα τατουάζ που έχει στο σώµα του και δεν φρόντισε να καλύψει, σε αντίθεση µε ό,τι έπραξε µε το πρόσωπό του όταν ανέβαινε στα κιγκλιδώµατα του «Λουίτζι Φεράρις» και κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασµά του. Ο Σέρβος χούλιγκαν που κρατείται στις φυλακές της Γένοβας µε βαρύ κατηγορητήριο φέρει στον αριστερό αντίχειρα τατουάζ µε τον αριθµό «1389». Πρόκειται για τη χρονολογία της ιστορικής Μάχης του Κοσσυφοπεδίου όπου οι Σέρβοι ηττήθηκαν από τους Οθωµανούς.

Το ποδόσφαιρο είναι στενά συνδεδεµένο µε τον εθνικισµό και δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο πόλεµος στην ενωµένη Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε από τον αγώνα Ντιναµό Ζάγκρεµπ - Ερυθρού Αστέρα, στις 13 Μαΐου του 1990.

Νοσταλγοί της Μεγάλης Σερβίας, θεωρούν αιώνιο εχθρό την Αλβανία και διαδηλώνουν πως δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Αρέσκονται στο να αυτοαποκαλούνται «εχθροί του παγκόσµιου αθλητισµού» ενώ τιµούν µε οργανώσεις όπως αυτή που ηγείται ο Μπογκντάνοφ τον εγκληµατία πολέµου στρατηγό Αρκάν. ΚΑΥΧΗΜΑ ΤΟΥΣ

Ο πόλεµος, η πολιτική αστάθεια και η οικονοµική εξασθένηση που επέφερε ανεργία αποτέλεσαν θερµοκήπιο για τους ταραξίες που σήµερα καυχιόνται πως είναι οι µοναδικοί χούλιγκαν που έχουν αποµείνει στην Ευρώπη.

Η Εθνική Σερβίας κινδυνεύει ακόµα και µε αποκλεισµό από το Εuro, ενώ στο εδώλιο της Πειθαρχικής Επιτροπής της UΕFΑ θα καθήσει και η ιταλική οµοσπονδία. Οι ποινές θα ανακοινωθούν στις 28 του µήνα.

ΠΗΓΗ
Σχόλια