Πήγαν να κάψουν τη συναγωγή στην Κέρκυρα

Φωτιά στη συναγωγή της Κέρκυρας, στην καρδιά της εβραϊκής συνοικίας, αποπειράθηκαν να βάλουν άγνωστοι δράστες χθες τα χαράματα, που συμπίπτει με την πρώτη μέρα του Πάσχα των Εβραίων.

Η μυρωδιά του καμένου αλλά και οι καπνοί έγιναν αντιληπτοί από περιπολία αστυνομικών. Ετσι η Πυροσβεστική επενέβη άμεσα και έσβησε γρήγορα τη φωτιά πριν επεκταθεί.
Οι δράστες είχαν συγκεντρώσει περίπου 70 παλιά βιβλία σε ένα σημείο της συναγωγής, όπου φυλάσσονται ιερά κείμενα των Εβραίων και παλιά βιβλία μεγάλης αξίας (πάνω από 400 χρόνων, μας είπαν) και τα άναψαν πιθανότατα θέλοντας έτσι να στείλουν ένα συμβολικό μήνυμα αφού από τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας δεν φαίνεται να λείπουν πράγματα αξίας.
Σύμφωνα με τις αρχές, παραβίασαν με λοστό μια βαριά ξύλινη πόρτα, στο πίσω μέρος της συναγωγής.
Μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Κέρκυρας ανέφεραν στις αρχές ότι δεν είχαν προηγηθεί απειλητικά τηλεφωνήματα.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα γεγονότα συνέβησαν στα Χανιά τον Ιανουάριο του 2010, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 2.500 σπάνια βιβλία.


Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό του και θυμίζει ότι η Κέρκυρα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι από τις πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά αφανισμού των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής καταδίκασε το γεγονός και χαρακτήρισε την πράξη ανήθικη και αποτρόπαιη.


Από :  enet.gr
Σχόλια