Ενώ κακοποιοί μετανάστες αλωνίζουν στην Ελλάδα, δημιουργώντας συχνά επεισόδια...οι ΗΠΑ μας εγκαλούν για ρατσισμό!

Μπορεί οι συνθήκες στις φυλακές να είναι πράγματι άθλιες αλλά η Ελληνική Πολιτεία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλοδαπών και μειονοτήτων...Ερωτηματικά και προβληματισμό προκαλεί η ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Υπουργείου Εξωτερικών) σχετικά με την συμπεριφορά της χώρας μας προς τους μετανάστες και τις μειονότητες, αλλά και για τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές.
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, έτσι γενικά και αόριστα… εγκαλούν την Ελλάδα για ρατσιστική συμπεριφορά, κοινωνικό αποκλεισμό εθνικών μειονοτήτων, καταχρήσεις αστυνομικών εναντίον κρατούμενων κ.α.
Μπορεί οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές τα τελευταία χρόνια να είναι όντως απαράδεκτες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εικόνα εκείνων στο Σταυράκι και...
μπορεί οι αλλοδαποί στις φυλακές μας να είναι πάρα πολλοί, (αφού η Ελλάδα δέχεται τους περισσότερους λαθρομετανάστες στην Ευρώπη), όμως από του σημείου αυτού, μέχρι του να μας κατηγορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε μετανάστες, η απόσταση είναι μεγάλη.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ…
Απόδειξη είναι η συμπεριφορά των αρμοδίων Αρχών (λιμενικό, Αστυνομία κ.α.) προς τους μετανάστες, που έχουν κατακλύσει μεγάλες πόλεις και πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, όπως την Ηγουμενίτσα. Στη Θεσπρωτική πόλη, αν και είναι σχεδόν καθημερινές οι συμπλοκές μεταξύ κακοποιών - λαθρομεταναστών και Αρχών, δεν έχει γίνει καμία επιχείρηση – «σκούπα» και η συμπεριφορά προς τους σχεδόν 1000 αλλοδαπούς είναι υποδειγματική. «Τις περισσότερες φορές, Αστυνομικοί και Λιμενικοί σε θέση άμυνας, τρώνε τις περισσότερες πέτρες, αλλά ποτέ δεν έχουν επιτεθεί σε λαθρομετανάστες» σημειώνουν πηγές.

ΣΕ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ…
Μάλιστα, με χθεσινή καταγγελία της, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού καταγγέλλει, ότι πολλοί Έλληνες ναυτικοί έχουν πέσει θύματα απελπισμένων μεταναστών στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πάτρας! «Τόσο στην Πάτρα, όσο και στην Ηγουμενίτσα, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί διάφορα επεισόδια μέσα και έξω από τα πλοία, στα οποία έχει τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα Ελλήνων ναυτεργατών, διαφόρων ειδικοτήτων» αναφέρει η Ένωση, σε επιστολή της προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Ιωάννη Διαμαντίδη. Μάλιστα, καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά. «Πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο τραυματισμός και η νοσηλεία σε Νοσοκομείο της Πάτρας του μέλους της ΠΕΝΕΝ Κ.Γ. από το πλοίο Cruise Europa της Minoan Lines στις 30 Μαρτίου. Αμέσως μετά έλαβε χώρα και άλλο περιστατικό επίθεσης στο πλοίο Ionian Queen την 1η Απριλίου, στο οποίο χτυπήθηκε από ανάλογη επίθεση το μέλος της ΠΕΝΕΝ Τ.Φ.».

ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ…
Βέβαια, οι συνθήκες σε πολλές ελληνικές φυλακές είναι πράγματι τραγικές. Σε αυτές του Σταυρακίου Ιωαννίνων κρατούνται αυτή τη στιγμή 230 άτομα, αν και η χωρητικότητά τους είναι μόλις για 100! Από το σύνολο των κρατούμενων το 75% είναι μετανάστες, κυρίως από την Αφρική και χώρες της Ασίας, ενώ αρκετοί είναι και οι Αλβανοί. Οι σχέσεις μεταξύ δεσμοφυλάκων και κρατούμενων δεν είναι οξυμένες. Όπως σημειώνουν πηγές, υπάρχει αλληλοσεβασμός και κατανόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές. Μοναδικό θέμα συζήτησης είναι οι άθλιες συνθήκες, αφού κρατούμενοι κοιμούνται στοιβαγμένοι στα κελιά, τα επίπεδα υγιεινής είναι πάρα πολύ χαμηλά και σχεδόν άπαντες οι κρατούμενοι παραπονιούνται για την κατάσταση, όπως βεβαίως και οι δεσμοφύλακες που ζουν και εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.
Όπως υπογραμμίζουν τοπικοί Φορείς, «θα έπρεπε κάθε αλλοδαπός κρατούμενος να εκδίδεται στη χώρα του, γιατί η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές είναι τραγική. Πρέπει να δράσει άμεσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης». Και δεν έχουν άδικο, αφού ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών φυλακών είναι η υποστελέχωση. Είναι δεδομένο πως, αν υπήρχαν περισσότεροι δεσμοφύλακες, θα ελεγχόταν καλύτερα η κατάσταση, αλλά και αυτός ο τομέας έχει πέσει «θύμα» των περικοπών που γίνονται λόγω Μνημονίου. «Το σημαντικό λάθος της Κυβέρνησης είναι, ότι δεν έχει αξιολογήσει τις προτεραιότητες και κόβει από παντού, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες».

Η ΕΚΘΕΣΗ…
Η ετήσια έκθεση του «Στέιτ Ντιπάρτμεντ», που υποβάλλεται στο Κογκρέσο, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για νομικούς περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης στη χώρα μας. Υπογραμμίζει, ότι εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια εις βάρος μη Ορθοδόξων (!), η κράτηση και η απέλαση ασυνόδευτων ή αποκομμένων από τις οικογένειές τους ανηλίκων (συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων ασύλου), η αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας σε θύματα οικιακής βίας, διακρίσεις και εκμετάλλευση εις βάρος ανηλίκων Ρομά, παράνομη διακίνηση προσώπων, περιορισμοί στη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού εθνοτικών μειονοτικών ομάδων (!), διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός εθνοτικών μειονοτήτων! Επίσης, αναφέρονται καταγγελίες οργανώσεων και επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για καταχρήσεις αστυνομικών αρχών εναντίον κρατουμένων (!), άσχημες συνθήκες σε φυλακές και κρατητήρια της χώρας που δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα κ.α.

ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ
Για τις εθνικές και εθνοτικές μειονότητες επαναλαμβάνονται, όπως και στην περυσινή έκθεση, οι αναφορές σε Έλληνες πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Ρομά, Αρβανίτες ή Μακεδόνες, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν πως πρέπει να αναγνωριστούν ως «μειονότητες» ή «γλωσσικές μειονότητες», αλλά η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μειονότητα μόνο τη μουσουλμανική. Επίσης, γίνεται αναφορά σε μεμονωμένες περιπτώσεις εκφράσεων αντισημιτισμού και περιστατικά βανδαλισμών εβραϊκών μνημείων και τόπων λατρείας. Η εγκαθίδρυση, από την Κυβέρνηση, συστήματος παροχής προστασίας στους πρόσφυγες κρίνεται ανεπαρκές μέτρο, λόγω του μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών που εισέρχονται στη χώρα.
«Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να απαντήσει στην έκθεση των Αμερικανών με πειστικά επιχειρήματα, τα οποία και έχει» λένε Φορείς, που σημειώνουν, ότι η Ελλάδα πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς Οργανισμούς, αφού είναι η πρώτη επιλογή των κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών.
Σχόλια