Κρίσιμη εβδομάδα για Μεσοπρόθεσμο-συναίνεση


Μεγάλο μέρος «πολιτικού κεφαλαίου» καλείται να δαπανήσει τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Προτεραιότητα, βεβαίως, είναι για τον πρωθυπουργό να καταλήξουν σε αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα, καθώς οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θέτουν ιδιαίτερα σκληρούς όρους προς την κυβέρνηση, τόσο για το 2011 όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

 Σε αυτή την εικόνα συμβάλλει και η αναβλητικότητα που επιδεικνύει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος φρενάρει τη λήψη αποφάσεων, επιδιώκοντας καλύτερο αποτέλεσμα. Το γεγονός αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα, αύριο να συγκαλείται υπουργικό συμβούλιο με πολλά θέματα ανοιχτά, γεγονός που δεν βοηθάει στη βελτίωση της εικόνας.
Πέραν του θέματος των απολύσεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που έχει μπει με ένταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από την πλευρά της τρόικας, όπως λέγεται, αμφισβητούν σε πάρα πολλές περιπτώσεις την απόδοση μέτρων που έχει προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, τόσο για το τρέχον όσο και για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου αναφέρουν πως οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα καθυστερήσουν και δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
 Παρά ταύτα, ο σχεδιασμός του κ. Γ. Παπανδρέου προβλέπει την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου στην πρώτη του μορφή, αύριο, στο υπουργικό συμβούλιο. Ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του με τον κ. Αντώνη Σαμαρά και τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς, ώστε ορισμένες από τις προτάσεις του προέδρου της Ν.Δ. να ενσωματωθούν στο κυβερνητικό σχέδιο. Θα ακολουθήσει η τελική διαπραγμάτευση με τα στελέχη της τρόικας, η οριστικοποίηση του προγράμματος, η τελική έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και εν συνεχεία η κατάθεσή του προς ψήφιση στη Βουλή.
Η ανωτέρω πορεία δείχνει «ευθύγραμμη» αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι. 
Παρότι το Μεσοπρόθεσμο δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί εν συνόλω, στο εσωτερικό της κυβέρνησης καταγράφονται ήδη διαφωνίες για πτυχές του
 Ο κ. Δ. Ρέππας απέρριψε κάθε συζήτηση για απολύσεις υπαλλήλων σε καταργούμενους οργανισμούς, όπως ανέφερε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ επιφυλάξεις φέρονται να έχουν και άλλοι υπουργοί, όπως οι κ. Χρ. Παπουτσής και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με τον κ. Γ. Ραγκούση να έχει αναφερθεί στην αξιολόγησή τους από το ΑΣΕΠ.  
Επίσης, γνωστές είναι οι ενστάσεις των κ. Χρ. Παπουτσή, Λούκας Κατσέλη και Τίνας Μπιρμπίλη σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Παπανδρέου θα χαρακτηρίσει τα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο «απαραίτητα για τη σωτηρία της χώρας» και θα ζητήσει τη στήριξη όλων των υπουργών για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Περί πρόωρων εκλογών
Επίσης, ανεξαρτήτως εσωκομματικών αναταράξεων κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου ο κ. Παπανδρέου δεν φλερτάρει σε καμία περίπτωση με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, «εκτός εάν υποχρεωθεί». Για τον λόγο αυτόν απέρριψε τις εισηγήσεις σειράς προβεβλημένων κυβερνητικών στελεχών, από τον κ. Ευ. Βενιζέλο και τον Ανδρ. Λοβέρδο μέχρι τον κ. Χ. Καστανίδη και τον κ. Χ. Παμπούκη, να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο με πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Ο πρωθυπουργός δεν αναμένει εξ άλλου ούτε «λευκή επιταγή» από τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει από τη μεταξύ τους συνάντηση να εκπεμφθεί ένα μήνυμα συναντίληψης των δύο μεγάλων κομμάτων, κυρίως στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς αυτό είναι που τίθεται με τη μεγαλύτερη ένταση από τις Βρυξέλλες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Γ. Παπανδρέου επέλεξε να αναβληθεί η συζήτηση ερώτησης του κ. Σαμαρά την Παρασκευή στην «ώρα του πρωθυπουργού», προκειμένου να μην πολωθεί το κλίμα ενόψει της μεταξύ τους συνάντησης.

Από : kathimerini.gr 
Σχόλια