Οι Ισπανοί μας δείχνουν τον δρόμο . Είμαστε ικανοί να τον ακολουθήσουμε;

Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν και πάλι  σε όλη τη χώρα. Η εμβληματική πλατεία Πουέρτα δελ Σολ, στη Μαδρίτη, έχει μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ, με χιλιάδες νέους, ανέργους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους να συγκεντρώνονται εκεί κάθε βράδυ, ζητώντας πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. 
Διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά των πολιτικών και την οικονομική κρίση, οι διαδηλωτές θα κατακλύζουν την Πουέρτα δελ Σολ κάθε βράδυ έως την Κυριακή, την μέρα των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση. 
«Έχουμε κουραστεί από την ανεργία και από τη διαφθορά των πολιτικών. Πάντα
συμβαίνει το ίδιο. Δεν έχω δουλειά και δεν βλέπω τον τρόπο για να βρω σύντομα. Πρέπει να μάθουν πώς νιώθουμε. Πάντα οι ίδιοι επωφελούνται», δήλωσε ο 25χρονος Ζόρντι Πέρες στο πρακτορείο Reuters.
 Παράλληλα, εκατοντάδες Ισπανοί συγκεντρώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σαραγόσα, το Μπιλμπάο, τη Σεβίλλη και τη Γρανάδα, με την πρόθεση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Το κάλεσμα πραγματοποιήθηκε από την Democracia Real Ya (Μια νέα δημοκρατία τώρα) και διάφορων κινημάτων νέων, με τους διαδηλωτές να τονίζουν την συλλογικότητα τους και όχι την κομματική τους ταυτότητα, απαιτώντας κοινωνική δικαιοσύνη. 
«Οι ένοχοι να πληρώσουν για την κρίση», «Το αποκαλούν αυτό δημοκρατία, αλλά δεν είναι», γράφουν τα πλακάτ των διαδηλωτών.
«Δεν ξέρω αν όλα αυτά θα χρησιμέψουν σε κάτι, τουλάχιστον πρέπει οι πολιτικοί να μάθουν ότι δεν είμαστε ηλίθιοι. Πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε. Όχι απαραίτητα για τα μεγάλα κόμματα, υπάρχουν κι άλλα. Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την ψήφο μας ως κάτι άχρηστο», λέει η 31χρονη Λίδια Γκαρθία, η οποία βρέθηκε στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης έπειτα από κάλεσμα στο Διαδίκτυο.  
«Ελπίζω οι άνθρωποι να βγουν από το λήθαργο», δηλώνει η 50χρονη Τερέζα.
Οι εν λόγω κινητοποιήσεις εξέπληξαν τους πολιτικούς, που βρίσκονται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, καθώς οι διαδηλώσεις είναι σπάνιες στην Ισπανία. Παρά τη δραματική αύξηση της ανεργίας στη χώρα στο ποσοστό-ρεκόρ 21,19%, τον περασμένο χρόνο, πραγματοποιήθηκε μόλις μια διαδήλωση εναντίον της πολιτικής λιτότητας που εφάρμοσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση για ν’ αντιμετωπίσει την κρίση. Τα ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης καλύπτουν συγκρατημένα τα γεγονότα, μονάχα με την El Pais να δίνει περισσότερη βαρύτητα.
Από  :  kafeneio-gr.blogspot.com
Σχόλια