Σκόπια: Τουρκική δωρεά €900.000 για την οργάνωση του στρατού. Δημιουργούν στρατιωτικό τόξο κατά της Ελλάδας.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε για την ‘αρχιτεκτονική’ του στρατού, στο κέντρο εκπαιδεύσεως των Σκοπίων, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία προέβη σε δωρεά 900 χιλιάδων ευρώ  προς το υπουργείο Άμυνας, για την οργάνωση του σκοπιανού στρατού.
Η ανακοίνωση έγινε κατά την ομιλία του Τούρκου πρέσβη στα Σκόπια, Γκιούρολ Σοκμενσούερ, ο οποίος επιβεβαίωσε τη συνεργασία και την υποστήριξη της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, τονίζοντας ότι είναι από τις πιο εποικοδομητικές σχέσεις στην περιοχή των Βαλκανίων.Μέχρι σήμερα, οι δύο χώρες έχουν υπογράψει ένα σύνολο 22 στρατιωτικών συμβάσεων.
«Ως πρέσβης της Τουρκίας, θα ήθελα να τονίσω ότι σε κάθε επίπεδο θα υπάρξει μια αυξανόμενη δραστηριότητα στις σχέσεις μας και η χώρα μου θα συνεχίζει να στηρίζει την ένταξη της Fyrom στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε ο Gürol Sökmensüer.

Ο αλβανικής καταγωγής υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Φατμίρ Μπεσίμι, δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή και χαρά η επίσκεψη και η παρακολούθηση της εκδήλωση αυτής από τους φίλους μας Τούρκους. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ καλή συνεργασία από την ανεξαρτησία της χώρας και η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασε την υποστήριξή της  για την ανάπτυξη της  και την οικονομική της ευημερία.

Επεσήμανε ότι πολλά τμήματα του σκοπιανού στρατού έχουν την τιμή να εκπαιδεύονται σε στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας υψηλού κύρους και επαγγελματισμού.

Η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης μέσω των δωρεών της Τουρκίας.
Από το 1998 μέχρι σήμερα, 82 μέλη του Στρατού έχουν αποφοιτήσει από τις στρατιωτικές Ακαδημίες της Τουρκίας. Πολλά μέλη του στρατού έχουν επιπρόσθετα ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους σε διάφορα κέντρα  κατάρτισης.

Μέσα σε δεκατρία χρόνια το συνολικό ποσό των δωρεών από τη Δημοκρατία της Τουρκίας για τη στήριξη του σκοπιανού στρατού υπερέβη το ποσό των 16 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους έχει προγραμματιστεί να υπογραφεί μια νέα στρατιωτική σύμβαση ύψους $ 1,35 εκατομμυρίων.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας