Ψυχρός πόλεμος Ρωσίας -Τουρκίας. Κρύβουν τους εγκληματίες οι Τούρκοι.

Πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ευθύνονται, όπως όλα δείχνουν, για τη δολοφονία τριών Τσετσένων στην Κωνσταντινούπολη πριν από τρεις εβδομάδες. Ο Μπεργκ - Καντζ Μουσάγιεφ, στενός συνεργάτης του Νο 1 καταζητούμενου στη Ρωσία τσετσένου τρομοκράτη Ντόκου Ουμάροφ και δύο άλλοι που είχαν πάρει μέρος σε τρομοκρατικές ενέργειες πυροβολήθηκαν μέρα μεσημέρι στις 16 Σεπτεμβρίου σε προάστιο της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης έξω από ένα τζαμί μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών.
Ο Ουμάροφ είχε αναλάβει την ευθύνη των περσινών βομβιστικών επιθέσεων στο Μετρό και το Αεροδρόμιο της Μόσχας που προκάλεσαν το θάνατο 74 ατόμων.

Η τουρκική αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χθες ο βρετανικός Τύπος, πιστεύει ότι στην ομάδα που πραγματοποίησε το επαγγελματικό χτύπημα συμμετείχαν οκτώ με εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, γνωστή ως Μαρία Μ. και μπήκαν στην Τουρκία ως τουρίστες περίπου δύο εβδομάδες πριν από το χτύπημα και τα όπλα που είχαν πρέπει να έφθασαν λίγο μετά στη χώρα με πλοίο.
Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η μια έκανε την αναγνώριση, η άλλη την οργάνωση και η τρίτη πραγματοποίησε την εκτέλεση. Ενας 55χρονος ονόματι Αλεξάντερ Ζαρκόφ φαίνεται ότι ήταν επικεφαλής, με τη βοήθεια ενός νεότερου ξανθού άνδρα με το όνομα Ναντίμ Αγιούποφ, ο οποίος άφησε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του ένα στικάκι USB με φωτογραφίες του που τον δείχνουν μπροστά από μια σβάστικα. Το χτύπημα αυτό ανεβάζει σε έξι τον αριθμό των Τσετσένων που δολοφονήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, η οποία φιλοξενεί πολλούς αντικαθεστωτικούς από αυτή την περιοχή του Καυκάσου. Στην Κωνσταντινούπολη υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 2.000 Τσετσένοι - περισσότεροι από 100 εξ αυτών έφθασαν στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο με τραύματα από τις συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό, όπως ένας εκ των στόχων ο Ρουστάν Αλτεμίροφ.
Το άκρως επαγγελματικό χτύπημα έγινε το μεσημέρι της 16ης Σεπτεμβρίου στο προάστιο Ζεϊτινμπουρνού, όπου ζουν κυρίως μετανάστες. Μόλις τελείωσε η προσευχή στο τζαμί, οι τρεις Τσετσένοι διέσχιζαν το δρόμο όταν σταμάτησε μπροστά τους ένα αυτοκίνητο και οι επιβάτες του άρχισαν να τους πυροβολούν. Κατόπιν, ένας από αυτούς, ξανθός με ανοιχτό δέρμα όπως περιέγραψαν οι θαμώνες ενός καφενείου εκεί κοντά, κατέβηκε και πυροβόλησε και τους τρεις στο κεφάλι, δίνοντάς τους τη χαριστική βολή.
«Ο δολοφόνος ήταν 50άρης, αθλητικός, δεν έδειχνε κανέναν πανικό», περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας. Η τουρκική αστυνομία, έχοντας πληροφορίες, έστειλε στα ξενοδοχεία τους στην περιοχή Σουλταναχμέτ πράκτορες με πολιτικά ρούχα, όμως φαίνεται ότι εκείνοι τους εντόπισαν και έφυγαν χωρίς να πάρουν τα πράγματά τους.
Σχόλια