Εκτός ότι μας αλλάζουν τα ελληνικά ονόματα, έχουμε γίνει και ένα νούμερο.

diavathrio1
Όταν εκχωρούμε συνεχώς εθνική κυριαρχία και αρμοδιότητες σε υπερεθνικά κέντρα και όταν αφήνουμε ανόητους γραφειοκράτες να μας ταλανίζουν ανεμπόδιστοι, αυτά συμβαίνουν.
 Τώρα έχουμε διαφόρους να μας λένε πως θα αποδίδουμε τα ονόματά μας στα λατινικά, δημιουργώντας μας αναρίθμητα πρακτικά προβλήματα (ταυτοπροσωπίας) με τις συναλλαγές μας στο εξωτερικό.
Αστικό κράτος-δυνάστης
Η Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛΑΣ, άλλαξε άποψη (μετά από παρεμβάσεις από το εξωτερικό;), για το θέμα της αναγραφής στα διαβατήρια με λατινικούς χαρακτήρες των ονοματεπωνύμων των Ελλήνων. Το πρόβλημα αφορά κυρίως Έλληνες, στων οποίων τα προηγούμενα διαβατήρια αναγραφόταν το όνομα κατά παρέκκλιση του προτύπου ΕΛΟΤ 743. Οι συμπολίτες μας αυτοί, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό με βάση τα στοιχεία του ονόματός τους, όπως αυτό αναγραφόταν στα παλιά διαβατήρια.
Πρόσφατα, όσοι από αυτούς υπέβαλαν αίτηση για αντικατάσταση του διαβατηρίου τους, διαπίστωσαν ότι το αίτημά τους για εκ νέου αναγραφή των στοιχείων τους στη λατινική γραφή, κατά παρέκκλιση του προτύπου ΕΛΟΤ 743 και όπως ακριβώς εμφανίζονταν στο προηγούμενο διαβατήριό τους, απορρίφθηκε. Η δικαιολογία των αρχών ήταν ότι η διαφοροποίηση από το πρότυπο ΕΛΟΤ συνιστά στην πραγματικότητα αλλαγή του ονοματεπώνυμου και όχι απλή μεταγραφή του στη λατινική. Απίθανα πράγματα! Με λίγα λόγια, η ΕΕ μας λέει πώς να γράφουμε το όνομά μας!
Διχογνωμίες και ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας Και μάθαμε λοιπόν ότι υπάρχει και σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (δυνάστη πλέον...), η οποία, εφόσον έγινε δεκτή από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πρέπει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά από τη διοίκηση και δεν υπάρχει δυνατότητα παρέκκλισης από αυτήν. Γιατί όμως την έκανε δεκτή ο υπουργός; Εδώ είναι η ταμπακέρα... Και ποιος και γιατί ζήτησε τη γνωμοδότηση;
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει πάντως άλλη άποψη και υπογραμμίζει ότι η Διεύθυνση Διαβατηρίων πρέπει να αποδέχεται την εγγραφή του ονοματεπώνυμου όπως ακριβώς έγινε δεκτή στο προηγούμενο δημόσιο έγγραφο. Ιδιαίτερα για περιπτώσεις γραφής που έχουν παγιωθεί για τους Έλληνες της αλλοδαπής και φαίνεται εξαιρετικά δυσχερές, αν όχι αδύνατον, να τροποποιηθούν.
Να το λύσουν ΤΩΡΑ το πρόβλημα Όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση, «για όσους σπεύσουν να πουν ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ‘πολύ ειδικό' και αφορά περιορισμένες περιπτώσεις, επισημαίνουμε ότι αφορά μεγάλο αριθμό Ελλήνων πολιτών και μάλιστα τις περισσότερες φορές στις συναλλαγές τους στο εξωτερικό, όπου αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, σε μία περίοδο ούτως ή άλλως δύσκολη για τη χώρα μας».
Για να δούμε λοιπόν τι θα πράξει η κυβέρνηση για να μην ταλαιπωρούνται οι Έλληνες που μεταβαίνουν στο εξωτερικό και γενικότερα έχουν συναλλαγές εκτός συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας