Όλη η κρυμμένη αλήθεια για το "κούρεμα" - Θα φέρει νέα μέτρα που θα γονατίσουν τη χώρα - Την Τετάρτη θα ανακοινώσουν το μέγεθός του


- Η κυβέρνηση δηλώνει απλά αισιοδοξία χωρίς να λέει την αλήθεια για το τι εστί πραγματικά κούρεμα
- Τα ασφαλιστικά ταμεία θα γονατίσουν με το κούρεμα και αυτό θα το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι
- Μέρκελ και Σαρκοζί μιλούν ανοιχτά πλέον για νέα μέτρα, μετά το μεγαλύτερο κούρεμα
- Ακόμα και κορυφαίος σύμβουλος του πρωθυπουργού προειδοποιεί για τον μεγάλο κίνδυνο.

 Μετά τα spreads, τα μνημόνια πλέον μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και η λέξη "κούρεμα" που αναφέρεται στην προσπάθεια των ευρωπαίων να μειώσουν το ελληνικό χρέος, προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Πάνω σε αυτό το θέμα άλλωστε ασχολείται ένα μεγάλο κομμάτι των ηγετών της Ευρώπης που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής και η οποία σε συνδυασμό με αυτή που θα γίνει την Τετάρτη, θεωρούνται οι πιο κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα.

Οι αποφάσεις ακόμα για την Ελλάδα και για το μέλλον της από εδώ και πέρα ζυμώνονται με την ελληνική κυβέρνηση απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις, αφού πλέον δεν είναι σε θέση να επιβάλει απόψεις ή να δείξει την όποια διαπραγματευτική της ισχύ και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν την Τετάρτη.

Το σίγουρο είναι πως και αυτές οι αποφάσεις δεν δείχνουν σημάδια πώς θα είναι προς όφελος του έλληνα πολίτη. Και αυτό το κατέστησε σαφές σήμερα τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο γάλλος πρόεδρος, οι οποίοι στην κοινή συνέντευξη Τύπου φάνηκαν ιδιαίτερα αυστηροί απέναντι στην Ελλάδα.

Η κα Μέρκελ μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ευθαρσώς πώς μετά από όλο αυτόν τον αρμαγεδδώνα μέτρων, η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα μέτρα και επίσης προσπαθεί να επιβάλει την εγκαθίδρυση μόνιμης τρόικας, ένας είδος επιτροπείας δηλαδή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες απείθαρχες ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΡΚΟΖΙ

Τα μέτρα όμως για τους Έλληνες θα έρθουν! Και μιλάμε για επιπλέον μέτρα από αυτά που ήδη ξέρουμε και βιώνουμε. Και αυτό για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και αποκρατικοποιήσεις και καταφεύγει στην εύκολη λύση των φοροεπιδρομών.

Αλλά πέρα από αυτό και το κούρεμα του ελληνικού χρέους το οποίο αναμένεται να κυμαίνει από 40% έως 60% θα αποτελεί ένα γεγονός που θα φέρει νέα μέτρα και πιο δύσκολες ημέρες για τους έλληνες πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το κούρεμα θα επιφέρει μεγάλη χασούρα που μπορεί να φτάνει και τα 3 δισεκατομμύρια στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία είναι εκτεθειμμένα σε ελληνικά ομόλογα. Άρα μία απομείωση των κρατικών ομολόγων θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στα ασφαλιστικά ταμεία που είναι ήδη στο κόκκινο.

Οι επιπτώσεις λοιπόν θα έρθουν στην πλάτη των ελλήνων ασφαλισμένων με νέα μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να καταφέρουν τα ασφαλιστικά ταμεία να επιβιώσουν. Και αυτό γιατί στις Βρυξέλλες κατέστη σαφές πως όποια ζημιά έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία από ένα μεγαλύτερο κούρεμα, αυτό θα επιβαρύνει το ελληνικό κράτος, άρα τους πολίτες. Και επειδή το κράτος δεν έχει χρήματα για να καλύψει μία ζημιά 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως καταλαβαίνει ο καθένας θα έρθουν νέα μέτρα.

Χαρακτηριστικό των αρνητικών συνεπειών ενός τέτοιου κουρέματος είναι και οι δηλώσεις του πλέον στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού για τα οικονομικά, αλλά και πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος προειδοποίησε πως ένα μεγάλο κούρεμα εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Επίσης ένα κούρεμα της τάξεως κοντά στο 50% με 60% θα καταστήσει το τραπεζικό σύστημα ανενεργό για αρκετό καιρό, χωρίς όμως βέβαια να κινδυνεύσουν οι καταθέσεις των ελλήνων. Αλλά οι τράπεζες για να συνέλθουν από την χασούρα μιας και οι ελληνικές τράπεζες είναι επίσης εκτεθειμμένες σε ελληνικά ομόλογα, θα κλείσουν τη στρόφιγγα για πολύ καιρό, άρα οι χορηγήσεις δανείων θα παγώσουν και κατά συνέπεια και η αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες όμως δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται εάν και κατά πόσο ένα μεγάλο κούρεμα θα σακατέψει κυριολεκτικά τα ελληνικά νοικοκυριά, που ήδη βρίσκονται στο κόκκινο. Και εξαιτίας αυτής της αδιαφορίας κάνουν τα πάντα προκειμένου να πείσουν τις τράπεζες να προχωρήσουν εθελοντικά σε ένα μεγάλο κούρεμα. Μάλιστα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο πως η Γερμανία κυρίως απειλεί τις τράπεζες πως εάν δεν δεχθούν μεγάλο κούρεμα, τότε θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα και τότε η ζημιά θα είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ TELEGRAPH ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος γιατί ουσιαστικά ξέρει τι σημαίνει ένα τέτοιο κούρεμα και απλά αρέσκεται στο να δηλώνει αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις γιατί με ένα κούρεμα θα γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αυτό που δεν επισημαίνουν είναι το κατά πόσο θα γίνει βιώσιμη η ζωή στην Ελλάδα και σε αυτή την ερώτηση οι Έλληνες δεν πρόκειται να πάρουν καμία απάντηση.

Έτσι η κυβέρνηση μέσω κύκλων δηλώνει αισιοδοξία για τις συζητήσεις και αποδέχεται ένα μεγάλο κούρεμα, ενώ σύμβουλοί της, κόμματα αντιπολίτευσης, ο ίδιος ο ΣΕΒ προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα για τους Έλληνες.

Αναδημοσίευση από το : Newsit
Σχόλια