Καταστάσεις τουρκικής κατοχής ζουν στην Θράκη. Χωρίς παπά τα χωριά!

Έκκληση στο εκκλησίασμα απηύθυνε ο μητροπολίτης Άνθιμος καλώντας όσους τους πιστούς έχουν πνευματικά και ψυχικά προσόντα να γίνουν ιερείς χωρίς αμοιβή από το Δημόσιο και χωρίς να φοράνε ράσα εκτός εκκλησίας.
Παπάδες που θα ιερουργούν χωρίς αμοιβή από το Δημόσιο και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν ράσα στην καθημερινή ζωή τους, αναζητά ανάμεσα στους πιστούς η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.
Η οικονομική κρίση και η αδυναμία προσλήψεων ιερέων λόγω και των δεσμεύσεων του Μνημονίου δημιουργεί εφημεριακά κενά σε πολλές μητροπόλεις της περιφέρειας και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος ανέλαβε πρωτοβουλία να ζητήσει την εθελοντική επιστράτευση λαϊκών για την κάλυψή τους.
Ο ίδιος, μάλιστα έχει ήδη χειροτονήσει ιερέα . .. . έναν δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος φοράει πολιτικά ρούχα στην υπηρεσία του στα δικαστήρια και ιερατικά άμφια όταν λειτουργεί σε ακριτική ενορία της μητρόπολης.
Σε πρόσφατο κήρυγμάτου, από τον άμβωνα του 1. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ακριτική πόλη, με την ευκαιρία της χειροτόνησης ενός άγαμου ιεροδιακόνου, ο μητροπολίτης Ανθιμος απηύθυνε δημόσια έκκληση στο εκκλησίασμα, καλώντας όσους λαϊκούς έχουν τα πνευματικά και ψυχικά προσόντα να γίνουν ιερείς, χωρίς μάλιστα να φορούν ράσα, επικαλούμενος τη λαϊκή παροιμία ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.
Καταφύγαμε σε μια παρόμοια έκκληση για να μην ερημώσουν οι εφημεριακές θέσεις στα χωριά μας με δεδομένη και την απαγόρευση διορισμού. Ηδη διαφαίνονται στη μητρόπολή μου κάποια εφημεριακά κενά για το έτος 2012, είπε ο κ. Ανθιμος μιλώντας στο Εθνος.
Ο Ανθιμος στο κήρυγμα του κάλεσε τους λαϊκούς να γίνουν ιερείς επικαλέστηκε στην έκκλησή του, εξήγησε πως για τα πρώτα, που είναι και τα πιο σημαντικά πέραν των τυπικών, θα κληθεί να αποφανθεί ο εξομολόγος του κάθε υποψηφίου.
Εχουν να κάνουν με την πνευματική του κατάρτιση, με την τήρηση κάποιων ηθικών προϋποθέσεων κλπ. , είπε.
Για τα δε ψυχικά προσόντα προσέθεσε πως φανερώνουν τις αντοχές, τις δυνατότητες του υποψηφίου να επικοινωνεί, να συνδιαλέγεται, να συναναστρέφεται τους ανθρώπους κλπ.

Κάθε εποχή "γεννά" και τους ιερείς της, ανάλογα με τις ανάγκες των πιστών. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, δήλωσε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως.
Ποιο είναι, όμως, το κανονιστικό πλαίσιο που επιτρέπει σε λαϊκούς να χειροτονούνται εθελοντές ιερείς.
Παρότι δεν υπάρχει ανάλογη ρητή πρόβλεψη στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, σύμφωνα με τον λέκτορα του Τμήματος θεολογίας του ΑΠΘ κ. Νικόλαο Μαγγιώρο, που διδάσκει Κανονικό και Εκκλησιαστικό Δίκαιο, είναι κάτι που εφαρμόζεται από ορισμένες μητροπόλεις, οι οποίες παρέχουν αυτή τη δυνατότητα για να καλύψουν τα κενά.
Για τους εθελοντές δεν προβλέπεται μισθός από το Δημόσιο, αλλά μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί ή να αμείβονται εσωτερικά από άλλες πηγές των μητροπόλεων, ενώ κατ' εξαίρεση γι' αυτούς επιτρέπεται να μη φορούν τα ράσα όταν βρίσκονται στις κύριες εργασίες τους.

Αυτό έχει συμβεί ήδη στην Αλεξανδρούπολη, με έναν δικαστικό επιμελητή, έγγαμο, ο οποίος έχει χειροτονηθεί ιερέας από τον μητροπολίτη Ανθιμο.
Φοράει πολιτικά στην εργασία του το πρωί και φέρει κανονικά το ιερατικό σχήμα στη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας.
Είχα κάνει ερώτημα στο υπουργείο που υπάγεται η υπηρεσία του και μου απάντησαν με εξαιρετική ακρίβεια να επιτρέψω να φέρει λαϊκή περιβολή κατά τη διάρκεια της εργασίας του ώστε να μη δίνεται αφορμή μομφής ή ενστάσεων, εξήγησε ο κ. Ανθιμος και πρόσθεσε: Θυμηθείτε και την παλιά παροιμία "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά".

Οταν ο ιερέας ξέρει να "σταθεί", εμπνέει σεβασμό και ιεροπρέπεια ανεξάρτητα από την αμφίεσή του.
Μην ξεχνάτε ότι τα ράσα στη νεότητά μας ωφελούν την Εκκλησία, το πλήρωμα των πιστών. Μόνο στα γεράματα μας εξυπηρετούν εμάς που τα φοράμε .

romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας