Τα F-16 από το ΤΕΛ-ΑΒΙΒ στην Κύπρο, προστατεύουν τις έρευνες των Τούρκων.

Ξεκίνησε τις γεωφυσικές έρευνες το Πίρι Ρέϊς
Χάραξε πορεία που το φέρνει κοντά στην πλατφόρμα της Noble
Ξεκίνησε τις γεωφυσικές έρευνές του, αναζητώντας φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα ανοικτά της Κύπρου, το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Πίρι Ρέϊς, αλλά παραμένει άγνωστο, μέχρι στιγμής, το σημείο όπου έριξε άγκυρα και έπιασε δουλειά. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι έχει αγκυροβολήσει σε διεθνή ύδατα, αλλά εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Το τουρκικό ερευνητικό είχε εισέλθει στην ΑΟΖ παραβιάζοντας τα κυπριακά οικόπεδα χθες το μεσημέρι. Και στις 16:30 χθες το απόγευμα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ανήρτησε είδηση σύμφωνα με την οποία «το Πίρι Ρέϊς ξεκίνησε έρευνες, στα ανοικτά της Κύπρου», επικαλούμενο το Τουρκικό Ινστιτούτο Τεχνολογικών και Θαλασσίων Ερευνών.
Το τηλεγράφημα ήρθε μόλις λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε συστήσει στον Τούρκο Πρωθυπουργό «ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας εναντίον της Κύπρου, που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στη περιοχή».
Η τουρκική απάντηση ήρθε με την έναρξη των ερευνών που ανακοινώθηκε από το Ανατολού. Ώρες αργότερα και ο λεγόμενος «Πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Ιρσέκ Κιουτσιούκ, δήλωνε σε κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας ότι το τουρκικό πλοίο Πίρι Ρέϊς ξεκίνησε γεωφυσικές έρευνες για φυσικό αέριο, και τη συλλογή σεισμολογικών στοιχείων «στην εγκεκριμένη ζώνη».
Πληροφορίες που μεταδίδονται από την Τουρκία αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό έχει χαράξει πορεία που το φέρνει μόλις πέντε ναυτικά μίλια μακριά από την εξέδρα της Noble Energy. Το συνοδεύουν κορβέτες και μία φρεγάτα, καθώς και ένα πετρελαιοφόρο και δύο ρυμουλκά, ενώ στην περιοχή εκτελούν πτήσεις τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Όπως είχε δηλώσεις, εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, το Πίρι Ρέϊς θα διενεργήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ κατεχομένων και Τουρκίας. Παράλληλα, ερευνητικό σκάφος της γαλλο-νορβηγικής εταιρείας CGGVeritas θα ερευνήσει στον κόλπο Αττάλειας, Μερσίνας και Αλεξανδρέττας. Πάντως, ο Πρόεδρος της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι το ερευνητικό σκάφος δεν πρόκειται να διενεργήσει έρευνες σε διαφιλονικούμενη περιοχή.
Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν στενά και με ψυχραιμία τις τουρκικές ενέργειες. Διπλωματικές πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, προσπαθώντας να αμφισβητώντας ανοικτά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης πάντως εκτιμά ότι η ανακοίνωση πως το «Πίρι Ρέις» θα διεξάγει έρευνες σε περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο έγινε περισσότερο για επικοινωνιακούς και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

iKypros
27/09/2011
Σχόλια