ΕΛΟΝΟΣΙΑ, ΨΩΡΑ, ΛΥΣΣΑ, ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΕΛΛΑΔΑ! ΑΙΤΙΑ; Η ΤΡΟΪΚΑ ΠΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

* Ελονοσία, λύσσα, ψωρίαση και ψώρα απειλούν τη δημόσια υγεία!
* η διακοπή της δωρεάν χορήγησης αποστειρωμένων συριγγών και η έξαρση της οικονομικής εξαθλίωσης, έχει αυξήσει κατά 52,7% τα κρούσματα του AIDS μέσα στο 2011!
*ακόμη και με προσωπικά τους έξοδα οι γιατροί καλύπτουν το κόστος για την φροντίδα των πασχόντων


Προκαλούν ανατριχίλα και φόβο όσα αποκαλύπτει ο γιατρός Μιχάλης-Άγγελος Άλμπαν



από τον Μάκη Βραχιολίδη
 
Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας εθνικής καταστροφής την οποία επέβαλε η τρόικα και –φευ- νομιμοποίησε το ελληνικό Κοινοβούλιο, με την επονείδιστη ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής.
Η καταστροφή αφορά όμως και στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς οι σημαντικές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία, καθιστούν τη χώρα ευάλωτη και αδύναμη να αντιμετωπίσει, όχι μόνο τις μεγάλες ανάγκες σε φάρμακα αλλά κυρίως την επέλαση ξεχασμένων ασθενειών και του AIDS που σαρώνουν ήδη τον τόπο!
Η Πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να ξεσπάσει επιδημία ελονοσίας, ψωρίασης ή ψώρας ενώ παράλληλα το AIDS  έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις ανάμεσα στον ελληνικό πληθυσμό! Δυστυχώς η Ελλάδα μεταβάλλεται σε τριτοκοσμική χώρα σε όλα τα επίπεδα.
Οι διαπιστώσεις παγώνουν το αίμα:
Το 2011, δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) 57 κρούσματα ελονοσίας, από τα οποία  27 σε Έλληνες (χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε χώρες ενδημικές για ελονοσία), και 23 κρούσματα σε αλλοδαπούς από ενδημικές χώρες (κυρίως από το Πακιστάν).
Πώς όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί η επέλαση επιδημιών και μάλιστα ξεχασμένων ασθενειών, την ώρα που η Πολιτεία, κατ’ εντολή της τρόϊκας, έχει προβεί σε συνεχείς περικοπές και μειώσεις κονδυλίων για την υγεία;




Ο Μιχάλης-Άγγελος Άλμπαν, γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιστημονικός συνεργάτης, Ιατρός του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μιλώντας στον Μάκη Βραχιολίδη για το φλέγον θέμα, προέβη σε μια συγκλονιστική δήλωση:
«Δυστυχώς με τα νέα οικονομικά μέτρα και την περαιτέρω μείωση των κονδυλίων που μπορούν να διατεθούν για την υγεία, το έργο μας δυσχεραίνεται. Δεσμευόμαστε όμως ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ακόμα και αν χρειάζεται με δικές μας δαπάνες, με χρήματα και υλικά από τη τσέπη μας έτσι ώστε να σταθούμε δίπλα σε όσους μας έχουνε ανάγκη»

Ο κ. Άλμπαν όχι μόνον αποτύπωσε την τραγική πραγματικότητα, αλλά έδωσε και χαρακτηριστικά αυτοθυσίας που διακρίνουν τους Έλληνες γιατρούς, οι οποίοι μπροστά στην εθνική καταστροφή και τα βάρβαρα μέτρα τρόϊκας-κυβέρνησης, δηλώνουν ότι θα βάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να αντιμετωπίσουν τη σωρεία ασθενειών που σαρώνει τη χώρα.
Στα πλαίσια της «ιεραποστολικής» δράσης των γιατρών, για την προάσπιση της υγείας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, οι Γιατροί της Ειρήνης και ο Ροταράκτ Όμιλος Αθηνών, το τριήμερο από 23/1 – 25/1 παρήχαν δωρεάν εξετάσεις, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρωτοβάθμια φροντίδα, σε άπορους και έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας. Κινητή Ιατρική μονάδας από το ΚΕΕΛΠΝΟ που στήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, με την εθελοντική στελέχωση ιατρών και νοσηλευτών πρόσφερε βοήθεια σε πάσχοντες πολίτες.

Ο ηρωικός γιατρός, Μιχάλης Άλμπαν που συμμετείχε στη φιλανθρωπική δράση, μας λέει:  «Προσφέρθηκαν ιατρικές υπηρεσίες συνολικά σε 38 άτομα. Περιστατικά στα οποία η βοήθεια αποδείχθηκε πραγματικά σημαντική, ήταν στην περίπτωση ενός ηλικιωμένου ο οποίος αιμορραγούσε μετά από χρήση αντιπηκτικού φαρμάκου, στην περίπτωση άλλου ατόμου με συμπτώματα ρευματοπάθειας, το οποίο υπογραμμίζω, δεν είχε απευθυνθεί ποτέ σε εξειδικευμένο ιατρό. Επίσης, σε διαβητικό άτομο, το οποίο είχε στο πόδι του έλκος χωρίς να έχει λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα με κίνδυνο το πόδι του να υποστεί σημαντική μόλυνση (η γνωστή πάθηση του διαβητικού ποδιού) καθώς και στις περιπτώσεις δύο τοξικομανών, οι οποίοι έχριζαν άμεσης αλλαγής επιδέσμων στα ήδη μολυσμένα από την ενδοφλέβια χρήση ουσιών, πόδια τους. Σε όλους αυτούς, παρασχέθηκε επιτόπου Ιατρική βοήθεια και δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις για την περαιτέρω, πιο ενδελεχή εξέτασή τους σε νοσοκομεία και εξειδικευμένα Ιατρεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιατροφαρμακευτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, ήταν προσφορά των Γιατρών της Ειρήνης, της Εθνικής Αλληλεγγύης και το Ομίλου Ροταράκτ Αθηνών, ενώ οι γιατροί που συμμετείχαν στη δράση χρησιμοποίησαν τον προσωπικό τους ιατρικό εξοπλισμό. Για άλλη μια φορά όλοι όσοι συμμετείχαν στη φιλανθρωπική αυτή πρωτοβουλία, άνθρωποι με περίσσευμα αγάπης για τον συνάνθρωπο και με πλούσια κοινωνική προσφορά οι περισσότεροι, απέδειξαν ότι αρκεί λίγος χρόνος  και πολλή διάθεση για να προσφέρει κανείς χρήσιμες υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται από την πολύμορφη κρίση που διανύει η χώρα μας. Πρέπει βεβαίως να γίνει εύφημος μνεία στους επικεφαλής της προαναφερθείσας δράσης, και συγκεκριμένα στους: Παναγιώτη Γιακουμάτο (Πρόεδρος Ομίλου Ροταράκτ Αθηνών), Χριστίνα Σιδέρη (Υπεύθυνη Εθνικής Αλληλεγγύης) και Νίκο Δούση (Πρόεδρος των Γιατρών της Ειρήνης).

Ως πότε όμως θα αντέξει η εθελοντική πρωτοβουλία μπροστά στον τυφώνα της φτώχειας και της εισβολής λαθρομεταναστών στη χώρα μας, οι οποίοι αποτελούν βραδυφλεγή για την δημόσια υγεία, «βόμβα»;
Η Πολιτεία, που αποφάσισε να ενδώσει στους εκβιασμούς της τρόικας, να φτωχοποιήσει τους Έλληνες και να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία, βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ραγδαίας εξάπλωσης της ελονοσίας και του  AIDS!
Ο κ. Άλπμαν είναι ανατριχιαστικά αποκαλυπτικός: «Δεν θέλω να τρομάξω αλλά μέσα στο μήνα Νοέμβριο καταγράψαμε 4 κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μας. Καταγράψαμε επίσης κρούσματα λύσσας, είχαμε αύξηση στην εμφάνιση ψωρίασης και ψώρας. Και το χειρότερο όλων, το HIV (AIDS) είχε αύξηση μόνο στο 2011 η οποία ανέρχεται στο 52,7% . Για να ακριβολογούμε: την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2011, όμως, δηλώθηκαν 190 περιπτώσεις HIV λοίμωξης σε Χρόνια Ενδοφλέβια Χρήση. Το πρόβλημα αυτό βέβαια το γνωρίζουμε και ξέρουμε τις αιτίες του. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η διακοπή της δωρεάν χορήγησης αποστειρωμένων συριγγών και η έξαρση της οικονομικής εξαθλίωσης αυτών των ανθρώπων».

Την παραπάνω τραγική για την χώρα κατάσταση, επιδεινώνει ο ήδη εμφανισθείς εδώ και 2 χρόνια ιός του Δυτικού Νείλου (ΔΝ).
Ο κ. Άλπμαν, επισημαίνει: «Πρόκειται για διαφορετικό λοιμώδες νόσημα, το οποίο μεταδίδεται με το απλό κουνούπι (γένος Culex). Στη χώρα μας δεν είχε καταγραφεί περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ σε ανθρώπους, μέχρι το καλοκαίρι του 2010. Το καλοκαίρι του 2010 καταγράφηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 262 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από ιό του ΔΝ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, από τα οποία 191 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα). Καταγράφηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Κατά τη διάρκεια του 2011 διαγνώστηκαν συνολικά 101 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ, από τα οποία 76 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σημειώθηκαν επίσης 8 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ εμφανίστηκαν σε νοτιότερες περιοχές της χώρας, κυρίως δε στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Αττικής. Το τελευταίο περιστατικό εμφάνισε συμπτώματα τον Οκτώβριο του 2011»
.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε τόσο σε εκτεταμένες δράσεις ενίσχυσης της
επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ, εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας, όσο και στη λήψη μέτρων περιορισμού της μετάδοσης της νόσου (κωνωποκτονίες).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΥΚΑ σε συνεργασία με τις υγειονομικές περιφέρειες, και τα νοσοκομεία όλης της χώρας εφαρμόζουν από το 2011 Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που στοχεύει στην συστηματική καταγραφή των ανθεκτικών μικροβίων και στην ενίσχυση της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων για τον έλεγχό τους. Η Πατρίδα μας, συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες χώρες με σημαντική δραστηριότητα στην αναγνώριση και μελέτη αυτών των μικροβίων.
Το ερώτημα όμως είναι, ως πότε; Η Κυβέρνηση Παπαδήμου, αποφάσισε να κόψει κονδύλια από την υγεία και να τα δώσει στους δανειστές, για το χρέος της χώρας! Θέτοντας όμως σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εξάπλωσης επικίνδυνων μικροβίων και επιδημιών στη χώρα μας!

πηγή
Σχόλια