Google Adwords ή οργανικό SEO;





PPC vs SEO

προώθηση ιστοσελίδας στο google γίνεται μέσω δυο οδών. Η πρώτη οδός αφορά μέσω της χρήσης του συστήματος διαφήμισης google adwords όπου εκεί ουσιαστικά πληρώνετε κάθε κλικ που δέχεστε προς την ιστοσελίδα σας – PPC (pay-per-click). H δεύτερη οδός είναι μέσω του γνωστού SEO  (search engine optimization)  και εμφάνισης της ιστοσελίδας σας στα οργανικά – φυσικά αποτελέσματα του google.
Φυσικά καθένα από τους δυο αυτούς τρόπους έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του και θα προσπαθήσουμε να τα αναλύσουμε σε γενικές γραμμές στο άρθρο μας αυτό.

Πλεονεκτήματα του Google AdWords έναντι του SEO

Δεν απαιτούνται σχεδιαστικές ή κειμενικές αλλαγές – Όσα web sites προβληθούν μέσω του google adwords δεν χρειάζεται να κάνουν αλλαγές στο web design της ιστοσελίδας τους ή να τροποποιήσουν τα κείμενα τους. Στο seo θα χρειαστεί αρκετές φορές να κάνουμε αλλαγές όπως η προσθήκη μιας πρότασης που να περιέχει π.χ. την λέξη κλειδί μέσα σε tag h1
(π.χ.

λέξη κλειδί

όχι ότι και το πιο ωραίο αισθητικά όπως βλέπετε αλλά και άλλες προκειμένου να επηρεάσουμε θετικά το google υπέρ αυτής. Ηκατασκευή ιστοσελίδων και η προώθηση ιστοσελίδων είναι δίδυμα αδελφάκια όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές μέσα απο τις στήλες του wdf.gr
Άμεση εκκίνηση – Η κίνηση προς την ιστοσελίδας σας ξεκινά πραγματικά μέσα σε λίγες ώρες από την στιγμή της δημιουργίας της διαφημιστικής σας καμπάνιας στο google adwords. Σε αντίθεση στο seo αυτό είναι μια διαδικασία που απαιτεί ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί με απόλυτη ακρίβεια.
Πληρώνετε ανάλογα με την κίνηση που δέχεστε. u Όπως είπαμε η διαφήμιση στο google adwords είναι ppc δηλαδή pay per click . Πληρώνετε μόνο για κάθε κλικ που παίρνετε άρα και επίσκεψη και πιθανή πώληση. Σε αντίθεση στο seo κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί πόσα κλικ – επισκέπτες θα πάρετε κάτι το οποίο εξαρτάται και από την θέση σας στην 1η σελίδα στο google. π.χ. το αποτέλεσμα στην θέση 10 λαμβάνει συνήθως ενα 3% των συνολικών επισκεπτών σε μια συγκεκριμένη λέξη κλειδί ενώ ο 1ος ποσοστά που αγγίζουν το 100%. Μέσα από εργαλεία του google ο ειδικός μπορεί να σας δώσει όμως μια σαφή εκτίμηση μέσα απο δεδομένα του google τι κίνηση μπορείτε να περιμένετε από κάθε λέξη κλειδί.
Επιλέγετε όσες και όποιες λέξεις κλειδιά θέλετε. - Μέσα από το google adwords επιλέγετε όσες και όποιες λέξεις κλειδιά θέλετε άρα και έχετε διαφημιστικές καμπάνιες με μεγάλη ακρίβεια στόχευσης. Οι αλλαγές σας δε στις λέξεις αυτές γίνονται αυθημερόν.Αν παραβλέψατε μια λέξη αυτή προστίθεται σε χρόνο dt.  Σε αντίθεση με το seo επιλέγετε από την αρχή κάποιες λέξεις και εφόσον η κάθε μια από αυτές απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα για να ανέλθει στην 1η σελίδα ,έχοντας και τον αντίστοιχο βαθμό δυσκολίας ,οι αλλαγές είναι χρονοβόρες και δύσκολες.
Επιλογή χώρας – Επιλέγετε τις χώρες που θέλετε να εμφανιστεί η διαφήμιση σας. Άλλο το google.gr (που δίνει έμφαση στα ελληνικά web sites και στην ελληνική γλώσσα) άλλο το google.it ( ου δίνει έμφαση στα ιταλικά web sites κυρίως και στην ιταλική γλώσσα) και το κάθε τοπικό google. Βλέπετε το google γνωρίζει απο ποιά χώρα το επισκέπτεστε και προσαρμόζει τα αποτελέσματα του βάσει της χώρας που μένετε και της γλώσσας που χρησιμοποιείται στο pc σας. Φυσικά και στο ppc πρέπει να επιλέξετε σε ποιές χώρες θέλετε να εμφανίζεται η διαφήμιση σας.
1η θέση στο google και μόνο;  Με το cpc απλά θα χώσετε το χέρι βαθιά στην τσέπη και μπορείτε ν αποκτήσετε την πολυπόθητη 1η θέση που την βλέπετε συνήθως μέσα σε ένα κίτρινο πλαίσιο. Απλά θα πληρώσετε το κλικ πιο ακριβά απο τους άλλους επίδοξους μνηστήρες. Πολλές φορές όμως αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσετε το κλικ πάνω απο 1 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να διαθέτετε ένα ημερήσιο budget τουλάχιστον 50 ευρώ ημερησίως για μια αξιοπρεπή παρουσία σε χρονικό επίπεδο. Το seo δεν μπορεί να σας εγγυηθεί πάντα την 1η θέση παρά μόνο την 1η σελίδα. Γιατί; Απλά γιατί μπορεί το web site που έχει την πρώτη σελίδα να διαθέτει επισκεψιμότητα, παλαιότητα, backlinks και άλλα στοιχεία που να είναι αδύνατον το web site σας να μπορεί να ανταγωνιστεί ανεξαρτήτως του τι προωθητικές ενέργειες θα κάνει για λογαριασμό σας ο ειδικός
Έλεγχος στο budget – Μπορείτε να ορίσετε το ημερήσιο κόστος άρα και κατά επέκταση να ξέρετε ακριβώς το ποσό που θα δαπανήσετε για την διαφημιστική σας καμπάνια. Φυσικά και στο seo το κόστος που συνήθως είναι συμφωνία ανα λέξη κλειδί είναι και αυτό συγκεριμένο και κυρίως εφάπαξ πληρωμής.
Επιλογή χρόνου- Ορίζεται πότε θα βλέπουν κάποιοι τις διαφημίσεις σας. Π.χ. ορίζεται ότι θέλετε να προβάλλονται μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής από τις 09:00 – 18:00. ενώ μπορείτε να αλλάζετε την διαφήμιση κάθε στιγμή προσαρμοζόμενη στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες επικοινωνίας σας. Στο seo η προβολή είναι 24ώρης διάρκειας με standard μηνύματα τα οποία αλλάζουν αλλά σαφώς πιο δύσκολα και χρονοβόρα. Αυτό φυσικά δεν είναι μόνο μειονέκτημα αλλά και πλεονέκτημα του ταυτόχρονα.

Πλεονεκτήματα του  SEO

Δεδομένων των πλεονεκτημάτων του ppc που απαριθμήσαμε προηγουμένως γιατί κάποιος να επιλέξει τον δρόμο του seo; Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Αλλά εμείς θα τους συνοψίσουμε σε 2 σημαντικούς.
Κόστος ανα κλικ και θέμα εμπιστοσύνης του καταναλωτή – επισκέπτη.
Στο SEO δεν έχετε απολύτως κανένα κόστος ανεξαρτήτως πόσες φορές κάποιος θα κάνει κλικ. Μην ξεχνάτε ότι η ιστοσελίδα σας συγκαταλέγεται μέσα στα φυσικά – οργανικά αποτελέσματα του google. Φυσικά και το seo δεν έρχεται δωρεάν. Είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο για ένα απλό ιδοκτήτη ιστοσελίδας να κάνει μια διαφημιστική καμπάνια που να φέρει την ιστοσελίδα του στα πρώτα αποτελέσματα του google ακόμα και αν το web site του είναι φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης. Ένα web site φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης αποτελεί αναγκαιότητα και όχι την ικανή προυπόθεση για να δείτε τον ιστοτόπο σας στην πρώτη σελίδα στο google. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να αναλάβει αυτή την διαδικασία και το κόστος της εξαρτάται απο την λέξη κλειδί και την προσπάθεια – εργατοώρες που θα απαιτηθούν για  να επτευχθεί ο επιθυμητός στόχος. Το κόστος όμως όποιο και αν αυτό είναι δεν είναι μια συνεχή οικονομική αιμορραγία όπως είναι η διαφήμιση στο ιντερνετ μέσω του google adwords
Υπάρχει όμως και ακόμα ένας σημαντικότερος λόγος. Οι επισκέπτες τείνουν να είναι καχύποπτοι όσο αφορά τα πληρωμένα αποτελέσματα μέσω του ppc ενω διατηρούν μεγαλύτερο βαθμό αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης για τα φυσικά – οργανικά αποτελέσματα στο google.
Στην έρευνα με τίτλο “An Empirical Study Of Paid Listings In Product Search And Purchase” (PDF)  καταδεικνύεται αυτή η πραγματικότητα.
Όμως η καλύτερη λύση παραμένει πάντα ο συνδυασμός και των δυο αυτών ενεργειών. Το ppc παρέχει άμεσα αποτελέσματα ενώ το κόστος της μπορεί να μετριαστεί μέσω της επίτευξης της 1ης σελίδα μέσω seo όπου αυτό είναι εφικτό να γίνει σε καλή θέση και με σχετικά μικρό κόστος. Επίσης μια καμπάνια που συνδυάζει και τις δυο αυτές μεθόδους θα τραβήξει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών απο ότι μόνη της μια μέθοδος και με το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον συνδυασμό στους πελάτες μας στην dreamweaver.gr έχουμε καταφέρει άριστα αποτελέσματα με το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.


ΠΗΓΗ
Σχόλια