Koύρδοι: “Tελείωσε ο διάλογος για το Κουρδικό”


PKK_Militant-630x413ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σημάδι πως ο διάλογος ανάμεσα στους Κούρδους και την Άγκυρα έχει τελειώσει δίνει ένας αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κουρδικών Οργανώσεων και ένας από τους οπλαρχηγούς του PKK Τζεμίλ Μπαγίκ. Ο Eρντογάν είχε τονίσει πως η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει για το ποιος θα επισκέπτεται τον Οτζαλάν στη νήσο Ιμραλι. Έτσι ο Μπαγίκ απάντησε στις δηλώσεις αυτές και τόνισε πως «αυτές οι δηλώσεις δείχνουν πως τελείωσε η προσπάθεια επίλυσης του Κουρδικού. Τα ην διαδικασία επίλυσης η κυβέρνηση προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί προεκλογικά αλλά τώρα δεν μπορεί να ανακοινώσει πως τερματίστηκε αυτή η διαδικασία καθώς φοβάται το πολιτικό κόστος».
Ουσιαστικά ο Μπαγίκ δείχνει πως το PKK και ο ηγέτης του είναι ενοχλημένοι και από τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στις επισκέψεις Κούρδων στελεχών στον Οτζαλάν όπως και από το δημοκρατικό πακέτο που ανακοίνωσε ο Ερντογάν στο οποίο όπως τονίζουν δεν είχε συμπεριλάβει σημαντικά αιτήματα των Κούρδων.
Ο Μπαγίκ πριν από λίγες ημέρες είχε απειλήσει με την επανέναρξη του Κουρδικού ένοπλου αγώνα και είχε τονίσει πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αποδεχθεί τους όρους των Κούρδων «θα ξεκινήσει η επιστροφή των ανταρτών στην Τουρκία οι οποίοι είχαν αποχωρήσει τους προηγούμενους μήνες». «Παράλληλα η Τουρκία μέσω των ισλαμιστών ανταρτών καταπολεμά τους Κούρδους στη Συρία, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, τότε οι Κούρδοι θα έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν τον πόλεμο στην Τουρκία» είχε δηλώσει ο Μπαγίκ.

 onalert.gr

Σχόλια