«Έφυγε» ο δημιουργός πιο διάσημου όπλου στον κόσμο, Μιχαήλ Καλάσνικοφ


KALASNIKOFΒετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κίνητρο στην απόφασή του να σχεδιάσει το  τυφέκιο ήταν τα παράπονα των ανδρών του Ερυθρού Στρατού για τα προβληματικά και  υποδεέστερα όπλα που διέθεταν σε σχέση με τους γερμανούς αντιπάλους τους.
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο εφευρέτης και του θρυλικού τυφεκίου «Καλάσνικοφ», Μιχαήλ Καλάσνικοφ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, επιβεβαιώνοντας  δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Καλάσνικοφ, που κατά τα  τελευταία χρόνια υπέφερε από καρδιακά προβλήματα, νοσηλευόταν σε μονάδα  εντατικής θεραπείας στο Ισβέσκ της Ρωσίας από τις 17 Νοεμβρίου.

Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κίνητρο στην  απόφασή του να σχεδιάσει το τυφέκιο ήταν τα παράπονα των ανδρών του Ερυθρού  Στρατού για τα προβληματικά και υποδεέστερα όπλα που διέθεταν σε σχέση με τους  γερμανούς αντιπάλους τους.

Το ατελές πρώτο «Καλάσνικοφ» αναδείχθηκε  καλύτερη συμμετοχή σε διαγωνισμό τυφεκίων στην ΕΣΣΔ το 1946. Ο σχεδιασμός του  ολοκληρώθηκε το 1947. Το πασίγνωστο όνομα του όπλου, AK-47, σημαίνει «Avtomat  Kalashnikova model 1947», δηλαδή «αυτόματο Καλάσνικοφ μοντέλο 1947».

Έκτοτε, το θρυλικό όπλο, γνωστό για την αντοχή και την  αξιοπιστία του ακόμα και υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, έχει χρησιμοποιηθεί  εκτενώς σε εκατοντάδες πολέμους, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων  ανθρώπων.

Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η εφεύρεσή του  έχει χρησιμοποιηθεί από «τρομοκράτες», δηλώνοντας ωστόσο ρητά:

«Το  δημιούργησα για την προστασία της Μητέρας Πατρίδας. Δεν μετανιώνω και δεν φέρω  καμία ευθύνη για το πώς το έχουν χρησιμοποιήσει οι πολιτικοί».

 skai.gr

Σχόλια