Κορβέτες, οβιδοβόλα και UAV Harop για την Κύπρο – με τι λεφτά;


HAROPΜεγάλες οι μειώσεις στον προϋπολογισμό άμυνας της Κύπρου, ενώ παράλληλα το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού άμυνας για το 2013 είναι πολύ χαμηλό. Υπό αυτό το πρίσμα, καθησυχαστικά τα λόγια μιας θετικής τοποθέτησης για ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2014, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο – περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες. Τον προϋπολογισμό που περιλαμβάνει το μισθολόγιο, τα λειτουργικά έξοδα, κ.ο.κ., και αυτόν για τα διάφορα προγράμματα προμηθειών, τον οποίο στην Κύπρο αποκαλούν ως «προϋπολογισμό αμυντικής θωράκισης». Αυτή η δεύτερη κατηγορία εξετάζεται αποκλειστικά από την Επιτροπή Άμυνας και δεν κατατίθεται ούτε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2014 με περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ, είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον φετεινό, κατά περίπου 7%, με τις μειώσεις στην κατηγορία της αμυντικής θωράκισης να είναι περίπου κατά 25% σε σύγκριση με φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αφορά μισθούς του προσωπικού, με το κονδύλι για την αμυντική θωράκιση από τα 95 εκατ. ευρώ να μειώνεται σε περίπου 71 εκατ. ευρώ για το 2014. Επιπρόσθετα, η πρόβλεψη για το 2015, θα περιοριστεί στα 61 εκατ. ευρώ και το 2016 μόλις στα 44 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε νωρίτερα ο κυπριακός Τύπος, όπως απαιτείται εξοικονόμηση πόρων, για την συντήρηση των έντεκα (11) ελικοπτέρων επίθεσης Mil-Mi-35P δεν θα αποδεσμευθούν τα περίπου 30 εκ. ευρώ που είναι απαραίτητα. Τα ελικόπτερα φέρεται να έχουν παραδοθεί χωρίς τα σχετικά έγγραφα τεχνικής τεκμηρίωσης σε θέματα συντήρησης και χωρίς σχετική υλικοτεχνική δομή.

Από το 2000 η έκτακτη εισφορά για την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου καταλήγει στο πάγιο ταμείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά τα ποσά που δαπανώνται για την αμυντική θωράκιση δεν αντιστοιχούν στα ποσά που συλλέγονται από την έκτακτη εισφορά.

Από το 1984 μέχρι το Σεπτέμβριου του 2013 έχουν εισπραχθεί για τον σκοπό αυτό 6.802.000.000 ευρώ. Τα ποσά της εισφοράς είναι τέτοια που δεν δικαιολογούν τη μείωση στον προϋπολογισμό της αμυντικής θωράκισης.

Έτσι για παράδειγμα, το 2009 εισπράχθηκαν 370 εκ. ευρώ, το 2010 εισπράχθηκαν 400 εκ. ευρώ, το 2011 εισπράχθηκαν 450 εκ. ευρώ, το 2012 εισπράχθηκαν 420 εκ. ευρώ, και για το 2013 εισπράχθηκαν πάνω από 350 εκ. ευρώ, αλλά για την αμυντική θωράκιση έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου τα 2/3, και τα υπόλοιπα χρήματα καταλήγουν σε άλλους τομείς.

Σχέδια

Ημιεπαγγελματικός στρατός και μείωση της θητείας των κληρωτών, προστασία της ΑΟΖ και ένταξη στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» αποτελούν τους τρεις άξονες, πάνω στους οποίους βασίζονται τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς.

Τα σχέδια για το 2014 προβλέπουν την αντικατάσταση ακριβών οπλικών συστημάτων με άλλα φθηνότερα, ευέλικτα και αποτελεσματικά, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε εξοπλιστικά προγράμματα με στόχο στην πόκτηση μέσων για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ και προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτήν.

Εντός των εγκεκριμένων εξοπλιστικών προϋπολογισμών περιλαμβάνεται η αγορά δύο περιπολικών σκαφών, ίσως ισραηλινής προέλευσης [η απόκτηση δύο γαλλικών περιπολικών σκαφών L'Adroit είναι υπό τις σημερινές συνθήκες ίσως ανέφικτη, όπως απαιτούνται περίπου 250 εκ. ευρώ] και αξίας περίπου 100 εκ. ευρώ, η αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ισραήλ [φημολογείται το Harop], ενώ στόχος παραμένει και η απόκτηση γαλλικών αυτοκινούμενων οβιδοβόλων διαμετρήματος 155 χιλιοστών και αξίας περίπου 40 εκ. ευρώ.

 fox2magazine.net

Σχόλια