Η κλιματική αλλαγή λιώνει το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό!!!



Φαίνεται πώς η ανθρωπότητα εκδικείται για το ναυάγιο του Τιτανικού, 100 χρόνια μετά, αφού η κλιματική αλλαγή λιώνει τους γιγάντιους παγετώνες της Γροιλανδίας, ανάμεσα στους οποίους και τον Jakobshavn Isbrae από τον οποίο αποκόπηκε το παγόβουνο που συγκρούστηκε με τον Τιτανικό.
Ο Jakobshavn Isbrae, ο παγετώνας που γέννησε το παγόβουνο με το οποίο συγκρούστηκε ο Τιτανικός προκαλώντας το συγκλονιστικότερο ναυάγιο στην σύγχρονη ιστορία, φαίνεται πώς επηρεάζεται έντονα από την κλιματική αλλαγή, αφού σιγά σιγά διαλύεται, φεύγοντας προς τον ωκεανό με τεράστια ταχύτητα.
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cryosphere που κυκλοφόρησε στις 3η Φλεβάρη, επισημαίνει ότι η ταχύτητα με την οποία διαλυόταν το παγόβουνο το 2012 και το 2013 ήταν σχεδόν τριπλάσια απ' ότι στη δεκαετία του 1990, ενώ η ταχύτητα του αυτή αυξάνεται ακόμα περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο Jakobshav κινείται πλέον πολύ πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο γνωστό παγετώνα της Γροιλανδίας και σε αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό, η κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το λιώσιμο του αιωνόβιου Jakobshav συμβάλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο παγετώνα του βόρειου ημισφαιρίου, αποτελώντας ένα 4% του συνόλου.
Οταν οι παγετώνες εκβάλουν στον ωκεανό η άκρη τους που βρίσκεται μέσα στο νερό, επιβραδύνει το ποτάμι πάγου πίσω από αυτό. Οταν το άκρο αυτό βρίσκει στο βυθό τότε φρενάρει τον παγετώνα, επιβραδύνοντας το ταξίδι του.
Καθώς το παγόβουνο ταξιδεύει προς τα Νορβηγικά φιορδ, όπου το βάθος του πυθμένα ποικίλλει, η διαδικασία συχνά επιταχύνεται ακόμα περισσότερο. Μάλιστα οι ερευνητές υπολογίζουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, η ταχύτητα του Jakobshavn θα δεκαπλασιαστεί σε σχέση με το 1990.
Οπως εξηγεί ο Ρίτσαρντ Αλει, παγετωνολόγος από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι αλλαγές που ανιχνεύονται από τους ερευνητές δεν είναι καλή είδηση για τους ανθρώπους που ζουν κοντά στο επίπεδο της θάλασσας . "
«Δεδομένου ότι η υποχώρηση του Jakobshavn αποσυμπιέζει αυτό το μέρος της Γροιλανδίας θα επιταχύνει αρκετά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια