ΒΙΝΤΕΟ - Σύμφωνο στρατιωτικής συνδρομής Ουκρανίας-Ρουμανίας βάζει φωτιά στην Υπερδνειστερία!!!


Η Ουκρανία και η Ρουμανία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ανακοίνωσε πριν λίγο το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να προβεί σε ανακοινώσεις και διευκρινίσεις για το τι περιλαμβάνει αυτή η συνεργασία.
Διότι αν προβλέπει αμοιβαία στρατιωτική σύμπραξη και βοήθεια αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία εισέρχεται "από την πίσω πόρτα" στο ΝΑΤΟ τουλάχιστον για τις κρίσεις που αντιμετωπίζει, όπως αυτή την στιγμή με την Κριμαία και πολύ σύντομα με το Χάρκοβο, το Ντόνετσκ και την Οδησσό.
Και αυτό γιατί η Ρουμανία ως χώρα του ΝΑΤΟ, στρατιωτικές συμφωνίες διμερούς συνεργασίας μπορεί να υπογράψει μόνο αν αυτές συνάδουν με τον χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και στην ουσία μόνο μετά από ενημέρωση και το "πράσινο" φως των ΗΠΑ.
Το ανησυχητικό είναι ότι πληροφορίες από το Βουκουρέστι κάνουν λόγω για δυνατότητα "στρατιωτικής συνδρομής" αν το Κίεβο αιτηθεί κάτι τέτοιο. Και αν το Κίεβο ζητήσει στρατιωτική συνδρομή από την Ρουμανία είναι σα να την ζητάει από το ΝΑΤΟ, αφού οποιαδήποτε εμπλοκή της Ρουμανίας θα εμπλέξει αυτόματα και το ΝΑΤΟ.
Ο "υπουργός" Εξωτερικών της Ρουμανίας Τίτους Κορλατεάν και ο ομόλογός του της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια υπέγραψαν τη συμφωνία στο Κίεβο, μερικές ημέρες πριν από το αναμενόμενο δημοψήφισμα στην περιοχή της Κριμαίας, που θα καθορίσει το μελλοντικό εδαφικό στάτους της περιοχής.
Σημειώνεται ότι μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας, βρίσκεται τόσο η Υπερδνειστερία, όσο και το κράτος της Μολδαβίας που η Δύση επιχειρεί να το σύρει εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (μέχρι χθες δεν την αναγνώριζαν καν την Μολδαβία ως κράτος), αλλά και η ρωσόφωνη περιοχή της Οδησσού.
Προφανώς εξ αυτού του λόγου οι ρωσικές μονάδες στην Υπερδνειστερία έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στους Ρώσους  στρατιώτες των μονάδων που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία μοιράσθηκαν  αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και πυρομαχικά.
Να σημειώσουμε μέσα σε αυτά μια μικρή λεπτομέρεια με "ελληνικό" χρώμα: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος, επισκέφθηκε την Μολδαβία μόλις πριν είκοσι ημέρες ως προπομπός της ΕΕ στην περιοχή και είχε επί μακρόν συνομιλίες και συνεννοήσεις με τον Μολδαβό ομόλογό του.
Μία εβδομάδα μετά την αναχώρησή του, η μολδαβική κυβέρνηση έπαυσε αιφνιδιαστικά τον Μολδαβό υπουργό Άμυνας
Η Μολδαβία κατοικείται κυρίως από Ρώσους, ρωσόφωνους Ουκρανούς και Ρουμάνους και ήδη οι τάσεις ένωσης με την μητέρα-Ρωσία είναι έντονες.
Στην Υπερδνειστερία, μια λωρίδα μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, εξακολουθούν να σταθμεύουν 14 ρωσικές μονάδες, που αποτελούνται  από περίπου 1.800 στρατιώτες, οι οποίοι ήδη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού από το περασμένο Σάββατο. Το 1992 η ρωσική 14η Στρατιά Φρουρών κατανίκησε τα φιλορουμανικά στρατεύματα και έδωσε στην Υπερδνειστέρια την αυτονομία της.
Βάσει της συνθήκης της Κωνσταντινούπολης του 1999, οι ρωσικές φρουρές στην Υπερδνειστερία επρόκειτο να κλείσουν έως  το 2003 , αλλά αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί. Το 2006 , ο τότε υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή , «εφ 'όσον δεν βασιλεύει στην περιοχή ειρήνη».
Η περιοχή δοκιμάστηκε σκληρά από ένοπλες συγκρούσεις μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν οι φιλορουμάνοι επιχείρησαν να την προσαρτήσουν στην Ρουμανία στην οποία ανήκε μέχρι το τέλος του Β'ΠΠ οπότε και χάθηκε για την Ρουμανία η οποία ήταν σύμμαχος της ναζιστικής κυβέρνησης του Βερολίνου.
Ο βουλευτής της ρωσικής Δούμας R. Chudiakow , του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που έχει ως επικεφαλή του, τον διαβόητο Vladimir Żyrynowski, έκανε έκκληση προς το Υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα για την αναγνώριση της Υπερδνειστερίας με σκοπό  την επίτευξη της ενσωμάτωσης της στην ρωσική Ομοσπονδία. αν κάτι τέτοιο συμβεί είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και την επαρχία της Οδησσού που βρίσκεται στα ανατολικά της Μολδαβίας.
Εν τω μεταξύ , στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου , ακούστηκαν φωνές που προειδοποιούν για πιθανή στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία . Ο πολιτικός επιστήμονας George  Constandache δηλώνει  ότι στην  Μολδαβία θα μπορούσε να «παιχθεί το ίδιο  σενάριο που διαδραματίζεται» στην Κριμαία , με την Υπερδνειστερία μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας  στην χερσόνησο αυτή, λόγω της εθνικής   αποσύνθεσης της Ουκρανίας.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι μετά τηξν Κυριακή, το επόμενο μεγάλο παιχνίδι θα παιχθεί στην περιοχή της Υπερδνειστερίας και πλέον το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να αποφύγει την απ'ευθείας αναμέτρηση με την Ρωσία, όπως κάνει τώρα...
Δείτε σκηνές από την προηγούμενη σύγκρουση στην Μολδαβία.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια