Ν.Ρογκόζιν: "Η Ρωσία θα εξοπλιστεί ακόμα ταχύτερα και με ακόμα περισσότερα όπλα"


Σε νέα κούρσα εξοπλισμών εισέρχονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ γενικόερα: O αναπληρωτης πρωθυουργός Ντιμίτρι Ρογκοζιν και υπεύθυνος για την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας και γενικά τον αμυντικό τομέα, δήλωσε πριν λίγο ότι "μετά τις κούφιες απειλές από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ο ακόμα ταχύτερος επανεξοπλισμός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και η αναζωογόνηση της αμυντικής βιομηχανίας είναι απαραίτητη αναγκαιότητα."
 
Δηλαδή τα 750-800 δισ. δολ. που έχει αποφασιστεί να δαπανηθούν σε αγορές νέων οπλικών συστημάτων (τα 650) και εκσυγχρονισμοί των υπαρχόντων (επιπλέον 150 δισ. δολ.) μέχρι το 2020 προφανώς είναι "λίγα" για τον Ν.Ρογκόζιν και γενικά κρίνεται ότι δεν επαρκούν για να πετύχει η Ρωσία τους σκοπούς ασφάλειας που έχει θέσει.
 
Και η πρώτη κίνηση γίνεται προς την κατεύθυνση των πυρηνικών όπλων:
 
Mε εγκατάλειψη επί της ουσίας της συμφωνίας Strategic Arms Reduction Treaty (START) για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και συνεπώς μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών απαντά η Ρωσία στις κυρώσεις (ελάχιστες ως ανύπαρκτες μέχρι στιγμής) των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.
 
Η συμφωνία START I ειχε υπογραφτεί στις 31 Ιουνίου του 1991 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ και έληξε στις 5 Δεκεμβρίου του 2009.
 
Μιά νέα συμφωνια υπογράφτηκε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ η START II η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 26 Ιανουαρίου του 2011.
 
Σύμφωνα με την συμφωνια καμμιά από τις δύο υπερδυνάμεις δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 6000 πυρηνικές κεφαλές που θ φέρονται συνολικα σε 1600 ΙCBM, υποβρύχιους βαλλιστικους πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά. Eάν η Ρωσία αποσυρθεί μονομερώς από αυτή τη συμφωνια θα μπορεί να αυξήσει
 
ελεύθερα τον αριθμό των ICBM, και όλων των άλλων φορέων, όπως και οι ΗΠΑ φυσικά.
 
Μαλλιστα σε ετοιμότητα θα μπορούν να βρίσκονται αναπτυγμένες 1550 πυρηνικές κεφαλές που θα μεταφέρονται συνολικά σε 700 φορείς όλων των ειδών (βομαβαρδιστικά, υποβρύχια, ICBM).
 
Η τήρηση της συμφωνίας επιβλέπεται από την αμοιβαία αποστολή επιθεωρητών. "Τέτοιες επιθεωρήσεις είναι μέτρο αξιοπιστιας, όμως λόγω των "κρυρώσεων" από την μεριά των ΗΠΑ δεν μπορει να υπάρξει κανονική εκατέρωθεν επαφή όσον αφορά την συμφωνία (START)" δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ πγή του ρωσικού ΥΠΑΜ.
 
Επί του πρακτέου η συμφωνία δεν ισχύει και η Ρωσία μπορεί για αρχή να βγάλει ότι πυρηνική κεφαλή έχει στις αποθήκες της και να την καταστήσει λειτουργική προς άμεση χρήση για παν ενδεχόμενον από την στιγμή που δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι ΗΠΑ σέβονται την συμφωνία..
 
Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν  5,113 πυρηνικες κεφαλές με βάση τα στοιχέια του 2010.
 
Το Πεντάγωνο ανακίνωσε ότι διακόπτει κάθε στρατιωτική σνεργασία με την Ρωσία νωρίτερα αυτή την εδομάδα λόγω ασυμφωνίας θέσεων στις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
 
Ο αντιπρόσωπος το Πενταγώνου Ναύαρχος John Kirby, επίσημα ανακοίνωσε ότι "οι ΗΠΑ διέκοψαν κάθε συνεργασία με την Ρωσία".
 
"Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία, εχουμε "παγώσει" όλες τις συνεργασιες με την Ρωσία" δήλωσε ο John Kirby. "Το "πάγωμα" περιλαμβάνει "ασκησεις, διμερεις συναντήσεις, επισκέψεις σε λιμάνια, και διασκέψεις" είπε ο Ναύρχος John Kirby.
 
Από την άλλη πλευρά οι ρωσικές ΕΔ θεωρούν ότι οι αμερικανικές "κυρώσεις" είναι μια "μη φιλικη ενέργεια" και θα αντιδράσουν ανάλογα.
 
"Θεωρούμε ότι προκειται για μια παραλογη απειλή από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και μια εχθρική κίνηση που μας επιτρέπει να αλλάξουμε τις συγκυρίες" δήλωσε πηγή του ρωσικού ΥΠΑΜ στο ΙΝΤERFAX.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια