Le Monde: Η Ελλάδα μπήκε πρώτη στο Μνημόνιο αλλά θα βγει τελευταία!!!


Ενώ η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε σε Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010, θα είναι μάλλον η τελευταία που θα βγει. Αυτό αναφέρει σε σημερινό άρθρο της η Le Monde και θυμίζει ότι η Ιρλανδία ήδη βγήκε το 2013 και η Πορτογαλία ετοιμάζεται να την ακολουθήσει.
 
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει το προφανές, ότι δηλαδή «η Ελλάδα έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα» και δίνει μία εξήγηση για την κακή πορεία των οικονομικών μας...
 
Επίσης μιλά για τα λάθη της τρόικας, αλλά κάνει πώς δεν βλέπει το εξίσου προφανές, ότι δηλαδή αυτά δεν ήταν λάθη αθέλητα, αλλά αποδεδειγμένα πλέον, ηθελημένα και προσχεδιασμένα.
 
«Μικρή ικανότητα του κράτους να μαζέψει φόρους, φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, ψεύτικα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ατροφική βιομηχανική βάση» γράφει.
 
«Και αυτά παρά το γεγονός ότι έχει ήδη δεχθεί τεράστια οικονομική βοήθεια: 380 δισ. ευρώ συνολικά, έναντι 85 δισ. που πήρε το Δουβλίνο και 78 δισ. που πήρε η Πορτογαλία.
 
Απέναντι στους αποθαρρυντικούς δείκτες της Ελλάδας, οι οικονομολόγοι κάνουν την ίδια διαπίστωση: τα μέτρα που ζήτησε η Τρόικα λειτούργησαν χειρότερα στην Ελλάδα από ότι αλλού».
 
Είναι αλήθεια, υπογραμμίζει η εφημερίδα, ότι η Τρόικα έκανε λάθη στην Ελλάδα και υποτίμησε τις συνέπειες των περικοπών στην ανάπτυξη. Τον Ιούνιο του 2013, το ΔΝΤ ζήτησε «συγνώμη» γι' αυτό το σημείο.
 
«Η Ελλάδα πλήρωσε τα σπασμένα, τα προγράμματα λιτότητας ήταν καλύτερα μελετημένα μετά το ελληνικό παράδειγμα» αναφέρει στην Le Monde o Jesus Castillo, ειδικός για τα ελληνικά θέματα στην εταιρεία Natixis.
 
Ένα άλλο λάθος που έκαναν οι δανειστές στην Ελλάδα είναι ότι προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του χρέους πολύ αργά, σημειώνει η Le Monde, παρά το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι έκρουαν των κώδωνα του κινδύνου από το 2010. 
 
Αλλά δεν ομολογεί η γαλλική εφημερίδα το εξίσου πασιφανές, ότι το «λάθος» αυτό δεν ήταν και τόσο αθέλητο.
 
Εκείνη την εποχή, μάλιστα, το think tank των Βρυξελλών Bruegel δημοσίευσε ένα σημείωμα εξηγώντας γιατί το κούρεμα του χρέους ήταν αναπόφευκτο στην Ελλάδα. Πρόσθετε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση απλώς θα αύξανε το κόστος.
 
Όμως, συνέβη, ακριβώς αυτό που απεύχονταν: οι εταίροι της ΕΕ δίστασαν για πολύ καιρό, ενώ οι επενδυτές, πανικόβλητοι από την ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αποχώρησαν μαζικά από την ελληνική αγορά, ενώ οι ίδιες οι ελληνικές επιχειρήσεις πάγωσαν τις επενδύσεις τους.
 
«Αν είχαμε παρέμβει σωστά από το 2010 η ύφεση θα ήταν λιγότερο βίαιη» εξηγεί στην εφημερίδα ο Αντρέ Σαπίρ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Bruegel.
 
Μήπως όμως ΕΕ και ΔΝΤ και σε συνομωσία με τον Γ. Παπανδρέου, επίτηδες δεν «παρενέβησαν σωστά» το 2010, ενώ γνώριζαν ότι έπρεπε και μπορούσαν να το κάνουν; Αυτές τις ερωτήσεις δεν τις κάνει το γαλλικό δημοσίευμα.
 
Το χειρότερο απ' όλα, καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας που αποτυπώνει την τραγικότητα της κατάστασης, είναι ότι η Ελλάδα εν έτει 2013 εξάγει λιγότερο από το 2012, γιατί οι πτωχεύσεις ήταν τόσο πολλές που η ανταγωνιστικότητα που προήλθε από τη μείωση των μισθών, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κατάρρευση πολλών μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια