Μέχρι το Μάιο θα κάνει βόλτες το Barbaros δυτικά της Κύπρου!!!


Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή δυτικά της Κύπρου πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες. Η πορεία του πλοίου δείχνει ξεκάθαρα ότι κινείται με χαμηλή ταχύτητα προβαίνοντας σε έρευνες στον βυθό της κυπριακής θάλασσας.
 
Θα παραμείνει δε στην περιοχή μέχρι και τον Μάιο, ημερομηνία που έχει «δεσμεύσει περιοχές». Το ερώτημα, βέβαια, είναι πού θα κινηθεί στη συνέχεια και εάν με νέα notam προχωρήσει σε έρευνες στην ίδια ή δίπλα από την περιοχή αυτή.
 
Η κυπριακή Κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους, όπως και άλλες ενέργειες της Τουρκίας, που στοχεύει ξεκάθαρα να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιβάλλει νέα τετελεσμένα.
 
Ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ρωτήθηκε χθες σχετικά για τις τουρκικές κινήσεις και απάντησε τα ακόλουθα:
 
«Παρακολουθούμε τις κινήσεις,  είναι γνωστό βεβαίως ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα η Τουρκία προβαίνει σε πράξεις που βρίσκονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.
 
Αυτή η στάση δεν συνάδει με την εικόνα που θέλει να εκπέμπει η Τουρκία  ως κράτος που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως με τη στάση καλής θέλησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Εμείς παρακολουθούμε με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση της κινήσεις αυτές και προβαίνουμε σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και ενέργειες μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών».
 
Σε δηλώσεις ύστερα από τον επίσημο εορτασμό του προστάτη του Στρατού Ξηράς Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που έγινε στο στρατόπεδο «Στέλιος Μαυρομμάτης» στο Σταυροβούνι, ο υπουργός Άμυνας είπε περαιτέρω:
 
«Πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς συνεχίζουν να επιτελούν με συνέπεια επάρκεια και αφοσίωση το καθήκον της εγγύησης της ασφάλειας της χώρας αλλά και της αποτροπής οποιασδήποτε ξένης επιβουλής έναντι των κυριαρχικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ειδικότερα, πρέπει να πω ότι μέσα από το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς, το οποίο αρχίζουμε να υλοποιούμε βήμα-βήμα σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, η Κύπρος ενισχύει τον ρόλο της ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια