"Αργοναύτης 2014": Στρατιωτική άσκηση στην Κυπριακή ΑΟΖ με δυνάμεις από Κύπρο-Ελλάδα-Ισραήλ!!!


Από σήμερα Τρίτη έως και την Παρασκευή θα διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας η άσκηση συνεργασίας (CIMIC) «Αργοναύτης 2014».
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν με προσωπικό και μέσα η Κύπρος, η Ελλάδα -με αεροσκάφος C-130 της αεροπορικής βάσης της Ελευσίνας και έναν παρατηρητή-και το Ισραήλ, ενώ αρκετές χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή με παρατηρητές.
Η άσκηση, η οποία άρχισε σήμερα 19 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 23 Μαΐου 2014, θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις, σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας «η άσκηση σχεδιάστηκε από τις ουσιώδεις υπηρεσίες (Εθνική Φρουρά, Πολιτική Άμυνα, Αστυνομία Κύπρου), σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, από τα υπόλοιπα Υπουργεία, και θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή αεροναυτικών φίλιων κρατών».

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα δοκιμασθούν τα υφιστάμενα Εθνικά Σχέδια «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΕΣΤΙΑ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (SAR) εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Το σενάριο θα καλύψει, επίσης, όλες τις ασύμμετρες απειλές στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον (τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων κλπ), οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική συνεργασία (CIMIC).

Η 1η φάση πραγματοποιείται σήμερα με εκτέλεση σεναρίου επί χάρτου καθώς και σύντομες ενημερώσεις και σειρά επισκέψεων των παρατηρητών.
Η 2η φάση, η οποία λαμβάνει χώρα αύριο στο λιμάνι Λάρνακας, θα περιλαμβάνει πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και θα την παρακολουθήσουν ξένοι προσκεκλημένοι και παρατηρητές.

Η 3η Φάση της άσκησης, που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης και βασίζεται στο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014, υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ Λάρνακας.
Κατά τη φάση αυτή θα πραγματοποιηθούν δυο σενάρια SAR (ημερήσιο και νυκτερινό) στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Τα σενάρια θα συνάδουν και θα αποτελούν συνέχεια των φάσεων 1 και 2, αναφορικά με τη δοκιμή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και εκκένωση αμάχων από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή.   

Η τελική φάση της άσκησης, θα διεξαχθεί στις 23 Μαΐου 2014 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και ξένων διπλωματών και παρατηρητών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια