Ο 16χρονος που βρήκε τον τρόπο να “ξεμπροστιάσει” τους πολιτικούς με ένα… app που δημιούργησε

Nick Rubin 640x426 500x332 Ο 16χρονος που βρήκε τον τρόπο να ξεμπροστιάσει τους πολιτικούς με ένα... app που δημιούργησεΈνα είδος ενημέρωσης που δεν μπορεί να βρει κάποιος εύκολα σ’ ένα news site, την ώρα που διαβάζει μία είδηση η οποία αφορά έναν πολιτικό, μας μεταδίδει με τον τρόπο του ένας 16χρονος.
Ο Nick Rubin είναι ένα… παιδί ακόμη που ζει στο Seattle, έχει καταφέρει ωστόσο να έχει την ωριμότητα ώστε στον ελεύθερο χρόνο του να ασχολείται με πραγματικά δημιουργικά πράγματα. Δεν έχει δικαίωμα ψήφου ακόμη, είναι όμως αρκετά μεγάλος, όπως λέει, ώστε να γνωρίζει ότι το πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ζει, χρειάζεται βελτίωση και πιστεύει πως η εφαρμογή του είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Και κάπως έτσι, ο νεαρός Nick εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Greenhouse, ένα δωρεάν extension για web browsers (υποστηρίζει τον Chrome, τον Firefox και τον Safari), το οποίο “ρίχνει φως” το ρόλο που παίζουν οι χρηματοδοτήσεις στις αποφάσεις των μελών του Κογκρέσου, αλλά και στο ποιες ακριβώς είναι αυτές. Τι κάνει ακριβώς; Καθώς εσείς πλοηγείστε σε μία ιστοσελίδα και διαβάζετε κάποιο νέο για έναν πολιτικό, αυτό εμφανίζει σε pop up παράθυρο λεπτομερή στοιχεία από τις καμπάνιες υποστήριξης που δέχθηκε κάθε Γερουσιαστής και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τις τελευταίες εκλογές, συμπεριλαμβάνοντας το συνολικό ποσό, αλλά και την κατανομή αυτού ανά κλάδο βιομηχανίας και ανά μέγεθος δωρεάς. Κάπως έτσι δηλαδή…
greenhouse app nick rubin 640x380 500x296 Ο 16χρονος που βρήκε τον τρόπο να ξεμπροστιάσει τους πολιτικούς με ένα... app που δημιούργησε
Έτσι, κάθε Αμερικανός πολίτης μπορεί να αντιληφθεί τον “πραγματικό αντίκτυπο που έχουν τα χρήματα στο πολιτικό σύστημα της χώρας”, μαθαίνοντας τις πηγές εισοδήματος των μελών του Κογκρέσου, μία πληροφορία που έως τώρα δεν ήταν τόσο εύκολα προσβάσιμη από το κοινό. Διαβάζοντας μία είδηση, για παράδειγμα, για το πώς ένα μέλος του Κογκρέσου ψήφισε σε ένα πρόσφατο νομοσχέδιο το οποίο αφορά τον πολύπαθο κλάδο της υγείας, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει με μία ματιά με πόσα χρήματα η βιομηχανία της υγείας τον έχει στηρίξει στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Και κάπως έτσι, μία “πολιτική” απόφαση μπορεί να έχει τις εξηγήσεις της, οι οποίες ίσως είναι διαφορετικές από ότι “αθώο” μπορεί να είχατε σκεφτεί.
Το Greenhouse έχει ως στόχο να “ρίξει φως σε μία ασθένεια για την κοινωνία και τις βιομηχανίες σήμερα”αναφέρει ο δημιουργός του “την αθέμιτη και αδικαιολόγητη επιρροή του χρήματος στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών”. Ο Nick σημειώνει ότι ονόμασε την εφαρμογή “Greenhouse”, επειδή στην Αμερική το πράσινο είναι το “χρώμα του χρήματος” αλλά και θέλοντας να υποδηλώσει τη διαφάνεια, που χαρακτηρίζει άλλωστε και την εμφάνιση ενός θερμοκηπίου.
Ο νεαρός επικαλείται τη φράση του Louis Brandeis, ενός σπουδαίου Αμερικανού νομικού, ο οποίος αγωνίστηκε για τη διαφάνεια. “Το φως του ήλιου είναι το καλύτερο απολυμαντικό” η οποία τον εμπνέει και όχι άδικα. Και κάπως έτσι, ο 16χρονος βάζει τα γυαλιά σε πολλούς μεγαλύτερους, όχι μόνο επειδή έχει βάλει το δικό του “λιθαράκι” στο σημαντικό αγώνα για τη διαφάνεια στην πολιτική αλλά και την κοινωνία, αλλά και επειδή αποδεικνύει πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει, εάν το θέλει, τον τρόπο να συντελέσει στην αλλαγή της κοινωνίας μας, αρκεί να είναι δημιουργικός.
Μπορείτε να κατεβάσετε το Greenhouse από εδώ και, όπως προείπαμε, είναι διαθέσιμο για Chrome, Firefox και Safari. Και μπορεί να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο για άλλες χώρες ή για την ελληνική πολιτική σκηνή, ωστόσο, πού ξέρετε, ίσως ο νεαρός Nick δώσει έμπνευση σε developers να το δημιουργήσουν. Σίγουρα, αν γινόταν κάτι τέτοιο θα το βλέπαμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Διαβάστε μία πρόσφατη συνέντευξη του Nick Rubin στο αγαπημένο Vice σχετικά με την εφαρμογή του.

Πηγή: digitallife.gr
Σχόλια