Η στενή συνεργασία της NSA με το Απάνθρωπο Αστυνομικό Κράτος της Σαουδικής Αραβίας: Απόρρητο έγγραφο Snowden


Obama Saudi ArabiaΜία νέα σημαντική αποκάλυψη είδε το φως της δημοσιότητας από απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε από τον πληροφοριοδότη Edward Snowden. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr – National Security Agency) προχώρησε πέρυσι στην επέκταση των σχέσεων και της συνεργασίας της με το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους πιο καταπιεστικούς και καταχρηστικούς κυβερνητικούς φορείς του κόσμου.
Το  άκρως απόρρητο έγγραφο του 2013 που παρέδωσε ο πληροφοριοδότης της NSA Edward Snowdenπεριγράφει λεπτομερώς τα σχέδια της Υπηρεσίας για την «παροχή άμεσης αναλυτικής και τεχνικής υποστήριξης» προς την Σαουδική Αραβία σε ζητήματα «εσωτερικής ασφάλειας».
Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας – που αναφέρεται στο έγγραφο με την ονομασία MOI– MinistryofInterior– έχει κατηγορηθεί εδώ και αρκετά χρόνια ως μία από τις υπηρεσίες πλέον απάνθρωπων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 2013 το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α  ανέφερε χαρακτηριστικά σε επίσημη έκθεσή του ότι:
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών υπέβαλλαν σε αρκετές περιπτώσεις τους φυλακισμένους και τους κρατούμενους σε βασανιστήρια και σε σωματική κακοποίηση,” αναφέροντας πιο συγκεκριμένα ένα περιστατικό του 2011 όταν οι πράκτορες της ΜΟΙ φέρονται να «έχυσαν ένα αντισηπτικό υγρό καθαρισμού στο λαιμό» ενός ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η έκθεση σημείωσε επίσης των χρήση επεμβατικής παρακολούθησης από την πλευρά της MOI με στόχο πολιτικούς και θρησκευτικούς αντιφρονούντες.
Όμως, παρότι το State Department δημοσιοποίησε τα περιστατικά των συγκεκριμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η NSA συνεργάστηκε παράλληλα με το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας παρέχοντας εκτεταμένη βοήθεια στην ανάπτυξη τεχνολογιών και τεχνικών παρακολούθησης.
Τον Δεκέμβριο του 2012, ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, James Clapper, έδωσε την έγκριση του ώστε η NSA να επεκτείνει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, σχέσεις που περιελάμβαναν τη διαμοίραση της ικανότητας συλλογής πληροφοριών σημάτων (signals intelligence ή SIGINT), με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υποθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας…
Η συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται ότι αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Διοίκησης Obama για την ενίσχυση και σύσφιξη των σχέσεων με το Σαουδαραβικό καθεστώς – πέραν της νέας περιόδου συνεργασίας με την MOI, το άκρως απόρρητο έγγραφο περιγράφει τη συνεργασία ως μία «περίοδο αναγέννησης» των σχέσεων μεταξύ της NSA και του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
Εν γένει, η υποστήριξη των Η.Π.Α προς το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας είναι μακροχρόνια. Ένα απόρρητο έγγραφο της NSAαπό το 2007 είχε συμπεριλάβει τη Σαουδική Αραβία ως μία από τις τέσσερις χώρες για τις οποίες οι Η.Π.Α επιδεικνύουν «αυξημένο ενδιαφέρον για τη συνέχιση του καθεστώτος τους»
pentapostagma.gr
Σχόλια