οια είναι η πασίγνωστη κεντρική πλατεία Τζιρίτι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με τους φοίνικες και τα πράσινα παρτέρια;

OMONIA Είναι μια από τις δύο γνωστότερες πλατείες της Αθήνας, που σχεδόν κάθε δεκαετία αλλάζει όψη. Στους παλιούς Αθηναίους ήταν γνωστή ως Τζιρίτι. Αρχικά, στο μέσο της πλατείας είχε επιλεχθεί να ανεγερθούν τα βασιλικά ανάκτορα, τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες της πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Όλα τα κτίρια, σύμφωνα με τα σχέδια των αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Σάουμπερτ, θα έβλεπαν απευθείας τον Παρθενώνα.

Στις 9 Μαρτίου του 1834 έγινε η πρώτη θεμελίωση των βασιλικών ανακτόρων με κάθε επισημότητα και σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού. 

 OMONIA

Η επιγραφή που είχε χαραχθεί στο θεμέλιο λίθο έγραφε «Γη μητήρ του δέχου μ’ ευμένως λίθον θεμέλιον Όθωνος Βασιλέως εν δομοίς, 1834»
Η επιγραφή που είχε χαραχθεί στο θεμέλιο λίθο έγραφε «Γη μητήρ του δέχου μ’ ευμένως λίθον θεμέλιον Όθωνος Βασιλέως εν δομοίς, 1834». Τελικά όμως η ανέγερση των ανακτόρων δεν έγινε καθώς επιλέχθηκε η θέση Περιβολάκια, δηλαδή το σημερινό Σύνταγμα. Συνέβη και αυτό. Θεμελιώθηκε σε μια περιοχή το ανάκτορο από τον Βασιλιά, αλλά το έργο δεν έγινε, γιατί άλλαξε γνώμη.

P1860470
Σπάνια φωτογραφία της βορειο-ανατολικής πλευράς της πλατείας Ομονοίας από το 1890... 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν δήμαρχος της πόλης ήταν ο Σπύρος Μερκούρης. Κατά τη θητεία του φυτεύτηκαν μεγάλοι φοίνικες και παρτέρια με διάφορα γεωμετρικά σχήματα. Μπροστά από το μεγάλο κεντρικό ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος», μερικά μόνιππα περίμεναν υπομονετικά Αθηναίους ή περιηγητές που ήθελαν να μετακινηθούν στην πόλη.
Στο κέντρο της φωτογραφίας η οδός Αγίου Κωνσταντίνου προβάλλει εντυπωσιακά λόγω των διώροφων και τριώροφων κτιρίων που την περιβάλλουν, ενώ στο γωνιακό κτίριο με το αέτωμα διακρίνονται δύο επιγραφές. Στο πρώτο όροφο «Νικόλαος Ιγγλέσης», γνωστός εκδότης και τυπογράφος επί χρόνια ενημέρωνε το κοινό με τους πολυσέλιδους ετήσιους οδηγούς του.
Στο δεύτερο όροφο διακρίνεται μια πρωτότυπη για την εποχή «φωτογραφική εταιρεία», ενώ απέναντι ακριβώς επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου 2, ήταν το καφενείο Γορτυνία.
Γύρω από την πλατεία ήταν επίσης μεταξύ άλλων οι οικίες και τα μέγαρα Ανδριτσάκη, Καυτατζόγλου, Κορωναίου, Μουρούζη, Πάγκα, Σαρόγλου, Ευθυμίου, Πούλου, Σκουζέ, Πολέμη – Βογιατζίδη και Ανδρικίδη.

Είναι η πλατεία Ομονοίας που όπως φαίνεται στη φωτογραφία δεν πρόκειται να ζήσει παρόμοιες στιγμές.

ΠΗΓΗ
Σχόλια