10 συμβουλές για να βελτιώσετε το eshop





Το online κατάστημα της επιχείρησής σας είναι ένα περίπλοκο σύστημα, που θα πρέπει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να κερδίσει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη του κάθε πελάτη/επισκέπτη. Πέρα από τις βασικές λειτουργίες και δυνατότητες που θα πρέπει να προσφέρει, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μελετημένο σχεδιασμό.
Δυστυχώς η πλειοψηφία των ελληνικών eshop απαρτίζεται απο κακοφτιαγμένα, δύσχρηστα και κακόγουστα site. Ακόμη κι αν οι τιμές σας είναι πολύ ανταγωνιστικές, η αίσθηση προχειρότητας, ανασφάλειας και καχυποψίας είναι σίγουρο ότι θα απομακρύνει αμέσως τους περισσότερους από τους επισκέπτες και πιθανούς αγοραστές της σελίδας σας.
Παρακάτω λοιπόν σας παραθέτουμε δέκα σημεία στα οποία αν δώσετε σημασία, είναι σίγουρο πως θα δώσετε ώθηση στις πωλήσεις σας αλλά και στην καλή φήμη του eshop σας στο διαδίκτυο.

1) Δώστε έμφαση στην αρχική σελίδα

Η αρχική σελίδα αντιπροσωπεύει τη βιτρίνα του καταστήματός σας. Αν δεν κερδίσετε με την πρώτη ματιά θετικές εντυπώσεις από τους επισκέπτες σας, δε θα συνεχίσουν στον κατάλογο των προϊόντων σας και πιθανότατα θα εγκαταλείψουν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.
  • Προβάλετε και αναδείξτε σ’αυτή τα νεότερα και καλύτερα προϊόντα σας, αλλά και τις προσφορές σας.
  • Μην το παρακάνετε με το μέγεθος της σελίδας και τον αριθμό των προιόντων. Κρατήστε την αρχική σας σελίδα καθαρή, ευανάγνωστη και καλόγουστη.
  • Δώστε στις φωτογραφίες των προϊόντων σας την πρωταγωνιστική θέση και περιορίστε το κείμενο στο ελάχιστο.

2) Δημιουργήστε ένα Blog

Ενσωματώστε ένα blog στο online κατάστημα σας ώστε να ενημερώνετε τους πελάτες για διάφορα θέματα που αφορούν τον τομέα των πωλήσεων σας. Πχ.
  • Αν έχετε ένα eshop που  εμπορεύεται είδη ένδυσης, εμπλουτίστε το με άρθρα που αφορούν τις τελευταίες τάσεις της μόδας, νέα για διάσημους σχεδιαστές, προτάσεις για συμβουλές για το ντύσιμο των πελατών σας κ.α.
  • Αν έχετε ένα eshop που εμπορεύεται κινητά τηλέφωνα, εμπλουτίστε το με άρθρα για τα τελευταία μοντέλα μεγάλων εταιριών, ειδήσεις από το χώρο της τεχνολογίας των smartphones, προτάσεις για εφαρμογές, συγκριτικά τεστ ανάμεσα σε διάφορα μοντέλα τηλεφώνων.
Διατηρώντας ένα προσεγμένο blog στο eshop σας, δείχνετε στους πελάτες σας ότι είστε ενημερωμένοι πάνω στο αντικείμενο σας, αγαπάτε αυτό που κάνετε και έχετε άποψη πάνω στα προϊόντα που πουλάτε. Επιπλέον κερδίζετε το ενδιαφέρον τους, την εμπιστοσύνη τους και τους δίνετε επιπλέον λόγους να παραμείνουν περισσότερο χρόνο στη σελίδα σας και φυσικά να επιστρέψουν ξανά σ’αυτή.
Βασική προυπόθεση βέβαια είναι να ενημερώνετε το blog με νέα άρθρα συχνά (τουλάχιστον ένα άρθρο την εβδομάδα). Ένα εγκαταλελειμμένο blog δημιουργεί πολύ αρνητική εικόνα στους επισκέπτες σας και αν δεν σκοπεύετε να το διατηρήσετε είναι καλύτερα να μην το προσθέσετε καθόλου.

3) Μέθοδοι Αποστολής & Πληρωμής

Οι πελάτες σας θέλουν να μάθουν τους διαθέσιμους τρόπους αποστολής και πληρωμής που παρέχετε, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αγορά. Τοποθετήστε links για τις σελίδες αυτές σε ευδιάκριτα σημεία του eshop σας, ώστε να παρέχετε άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές.
Περιγράψτε ξεκάθαρα και υπεύθυνα τους τρόπους αποστολής και χρέωσής του καταστήματός σας. Χρησιμοποιήστε καλογραμμένα και ευανάγνωστα κείμενα, πίνακες, ακόμη και εικόνες. Κανείς δε θέλει να διαβάζει μεγάλα κείμενα, ψιλά γράμματα και προχειρογραμμένες ή ασαφείς πληροφορίες.
Οι πιθανοί αγοραστές θα πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι η πληρωμή τους θα γίνει με ασφαλή τρόπο και ότι θα λάβουν τα προϊόντα τους γρήγορα.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο να τους ενημερώσετε για τυχόν πρόσθετα έξοδα αποστολής, συσκευασίας ή φόρους, πριν ολοκληρώσουν την αγορά τους. Διαφορετικά θα θεωρήσουν ότι εξαπατήθηκαν και δε θα προτιμήσουν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα ξανά.

4) Προαιρετική Εγγραφή Χρήστη

Με μια φράση: Μην αναγκάζετε τους χρήστες σας να εγγραφούν στη σελίδα σας για να κάνουν μια αγορά.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών αγορών είναι η ταχύτητα. Υποχρεώνοντας τους επισκέπτες σας να περάσουν μέσα από μια ολόκληρη διαδικασία εγγραφής, όχι μόνο τους καθυστερείτε αλλά και τους δίνετε την εντύπωση πως δεν τους εμπιστεύεστε.
Στο online κατάστημά σας, όλα θα πρέπει να λειτουργούν ώστε να διευκολύνουν το χρήστη  όσο το δυνατόν περισσότερο. Γι’αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να επιτρέπετε την αγορά προϊόντων από απλούς επισκέπτες, χωρίς να τους δεσμεύετε και να τους ταλαιπωρείτε.

5) Προωθήστε τα προϊόντα σας

Το πρώτο μέρος που πρέπει να διαφημίσετε τα προϊόντα σας είναι το ίδιο το eshop σας. Δημιουργήστε ειδικές ενότητες στη σελίδα σας για να προβάλετε  Νέα Προϊόντα, Προσφορές αλλά και Προτάσεις Αγορών.

Δημιουργήστε Μηνιαίες/Εβδομαδιαίες/Ημερήσιες εκπτώσεις και προσφορές για να αυξήσετε το ενδιαφέρον των επισκεπτών σας αλλά και για να αυξήσετε τις πωλήσεις και την ανταγωνιστικότητά σας. Το eshop σας πρέπει να είναι ζωντανό και δυναμικό, όχι στατικό και αδιάφορο.

6) Περιγράψτε σωστά τα προϊόντα σας

Η λέξεις-κλειδιά που θα πρέπει να θυμάστε είναι ομοιομορφία και λεπτομέρεια.
  • Οι περιγραφές όλων των προϊόντων θα πρέπει να χρησιμοποιούν το ίδιο στυλ κειμένου (γραμματοσειρά, μέγεθος χρώμα κλπ) και να είναι μορφοποιημένες σωστά.
  • Μην γράφετε ολόκληρες λέξεις ή προτάσεις με κεφαλαία γράμματα και μην χρησιμοποιείτε παντού bold κείμενο.
  • Είναι αυτονόητο ότι τα κείμενά σας θα πρέπει να έχουν σωστή σύνταξη και να μην περιέχουν ορθογραφικά λάθη.
  • Γίνετε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικοί. Περιγράψτε το προϊόν με λεπτομέρεια και δώστε πληροφορίες σχετικά με το υλικό κατασκευής τους, τις διαστάσεις του κλπ.
  • Προωθήστε το προϊόν μέσα από την περιγραφή σας και τονίστε τα θετικά χαρακτηριστικά του.
  • Αφιερώστε χρόνο στις περιγραφές των προϊόντων σας. Οι επισκέπτες του καταστήματος σας θα το εκτιμήσουν περισσότερο απ’όσο φαντάζεστε.

7) Μην φοβάστε την κριτική

Κάποιοι ιδιοκτήτες eshop φοβούνται την κριτική των χρηστών ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν καν με αυτή. Η αλήθεια όμως είναι πως οι πελάτες δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτό.

Το internet δεν είναι είναι μόνο ένα βασικό εργαλείο εύρεσης προϊόντων, αλλά και μια ολόκληρη πηγή πληροφοριών για το κάθε προϊόν. Ο χρήστης θέλει εκτός από τη δική σας περιγραφή να πάρει πληροφορίες και από άλλους αγοραστές. Θέλει να είναι σίγουρος ότι το προϊόν που πρόκειται να αγοράσει θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του, θέλει να ξέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του, θέλει να μάθει για την αντοχή και την ποιότητα κατασκευής του. Όσο αναλυτικά και να περιγράφει ένα eshop τα προϊόντα του, δε μπορεί να πείσει τον αγοραστή καλύτερα από μια καλή κριτική ενός άλλου αγοραστή.
Όχι μόνο θα πρέπει να συμπεριλάβετε την δυνατότητα αξιολόγησης, σχολιασμού και κριτικής των προϊόντων σας, αλλά θα πρέπει και να παροτρύνετε τους χρήστες σας να τη χρησιμοποιούν. Τα μεγαλύτερα eshop παγκοσμίως προσφέρουν ακόμη και εκπτωτικά κουπόνια για μελλοντικές αγορές στους πελάτες τους, προκειμένου να αξιολογήσουν τα προϊόντα που αγόρασαν.

8) Χρησιμοποιείτε επαγγελματικής ποιότητας φωτογραφίες

Ένα από τα σοβαρότερα και πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες online καταστημάτων είναι να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις φωτογραφίες των προϊόντων τους.
Οι πελάτες του eshop σας καλούνται να αγοράσουν προϊόντα χωρίς να τα δουν από κοντά ή να τα πιάσουν στα χέρια τους. Είναι αυτονόητο ότι για να πεισθούν χρειάζονται περισσότερα από μια μικρή και κακής ποιότητας φωτογραφία.

  • Στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε εύκολα και δωρεάν φωτογραφίες των προϊόντων σας, με βασικότερη πηγή το site του κατασκευαστή ή της εταιρίας παραγωγής.
  • Αν οι φωτογραφίες είναι δύσκολο να βρεθούν ζητήστε από έναν επαγγελματία να φωτογραφήσει τα προϊόντα σας.
  • Εναλλακτικά, φωτογραφήστε τα εσείς οι ίδιοι, αρκεί να διαθέτετε επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο φόντο και φωτισμό και να μπορείτε να επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή σας.
Δώστε βάρος όχι μόνο στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα. Όσες περισσότερες φωτογραφίες τόσο πληρέστερη η εικόνα που θα δώσετε στο χρήστη για το προϊόν.

9) Σχετικά Προϊόντα

Μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα που θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα eshop είναι η προβολή σχετικών προϊόντων. Τα σχετικά προϊόντα είναι ένα σύνολο προϊόντων (συνήθως 3-5) που θεωρείτε σχετικά με το τρέχον προϊόν  που βλέπει ο χρήστης και που του προτείνετε να δει στη συνέχεια.
Τα σχετικά προϊόντα μπορούν να έχουν τη μορφή «Μπορεί να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω..» ή «Χρήστες που αγόρασαν αυτό προϊόν, ενδιαφέρθηκαν επίσης για τα παρακάτω..» κλπ.

Όπως κι αν επιλέξετε να τα παρουσιάσετε, τα σχετικά προϊόντα είναι ένας πολύ αποδοτικός μηχανισμός μέσα από τον οποίο παροτρύνετε τους πελάτες σας να γνωρίσουν  περισσότερα προϊόντα σας και να δουν πιο ολοκληρωμένα τον κατάλογό σας.

10) Προσπαθήστε να βελτιώνεστε συνεχώς

Όπως και ένα συμβατικό κατάστημα, έτσι και το ηλεκτρονικό, θα πρέπει να εξελίσσεται και να βελτιώνεται. Η καλύτερη πηγή για να μάθετε που υστερείτε σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας, είναι οι ίδιοι οι πελάτες σας. Απαντήστε σε κάθε κριτική ή παράπονο και λάβετε σοβαρά υπόψιν τα σχόλια τους.
Μετά από κάθε αγορά ζητήστε τους να κρίνουν την εξυπηρέτηση και την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχετε. Έλαβαν τα προϊόντα που παρήγγειλαν έγκαιρα; Είναι ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτηση σας; Πως κρίνουν το eshop σας; Διαθέτει ποικιλία, καλές τιμές κλπ;
Ένας ευχαριστημένος πελάτης, φέρνει πάντα περισσότερους. Μην επαναπαύεστε και πιάστε δουλειά!

Σχόλια