Πρωτοφανής απόφαση: Τη διάσπαση της Google προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Πρωτοφανής απόφαση: Τη διάσπαση της Google προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Τη διάσπαση του αμερικανικού κολοσσού Google προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μια ιστορική απόφαση στο Στρασβούργο όπου 384 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ και 174 κατά της πρότασης «να αποτρέπεται κάθε αθέμιτη πρακτική στην εμπορία διασυνδεδεμένων υπηρεσιών από φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο δεν έχει ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν παρόμοια πρόταση, ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαλείψουν τα εμπόδια που υπάρχουν στην ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής ευρωπαϊκής αγοράς. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης την ανάγκη να αποφευχθεί η κατάχρηση από διαδικτυακές εταιρίες της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά μέσω της επιβολής των κανόνων για τον ανταγωνισμό.
Αν και δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά στην Google στο ψήφισμα του Σώματος, οι ευρωβουλευτές έδειξαν τη μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πρακτικές της αμερικανικής εταιρίας. Τα βασικά σημεία στα οποία οι ευρωβουλευτές στήριξαν την πρότασή τους είναι α) ο τρόπος που χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης η Google σε σχέση με τους ανταγωνιστές της β) το γεγονός πως η Google χρησιμοποιεί στοιχεία άλλων ιστοσελίδων γ) η δεσπόζουσα θέση της στην αγορά και ιδίως στις διαδικτυακές διαφημίσεις και δ) οι περιορισμοί που επιβάλει ο αμερικανικός κολοσσός σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να επιλέξει κάποιος διαφημιζόμενος να διαφημιστεί σε ανταγωνιστική εταιρία.
Η Google έχει υπάρξει αντικείμενο μιας τεράστιας έρευνας της Ε.Ε σχετικά με το ενδεχόμενο μονοπωλίου και η αμερικανική εταιρία έχει προτείνει πολλές συμβιβαστικές λύσεις τις οποίες έχει απορρίψει η Ε.Ε. Σε περίπτωση που η αμερικανική εταιρία δεν ακολουθήσει το ευρωπαϊκό Δίκαιο ενδέχεται να καταβάλει πρόστιμο 5 δισ. ευρώ.
‘Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα, το ΕΚ «καλεί την Επιτροπή να αποτρέπει κάθε αθέμιτη πρακτική στην εμπορία διασυνδεδεμένων υπηρεσιών από φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης», τονίζοντας ότι απαιτείται αμεροληψία και διαφάνεια στον ευρετηριασμό, την αξιολόγηση, την παρουσίαση και την ταξινόμηση του περιεχομένου από τις μηχανές αναζήτησης». Δεδομένου ότι οι μηχανές αναζήτησης «μπορεί να εξελιχθούν σε ρυθμιστές της πρόσβασης» αλλά και λόγω της δυνατότητάς τους «να αξιοποιούν εμπορικά τη δευτερογενή εκμετάλλευση των πληροφοριών που λαμβάνουν» οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Επιτροπή «να εξετάσει προτάσεις για την αποδέσμευση των μηχανών αναζήτησης από άλλες εμπορικές υπηρεσίες, ως μακροπρόθεσμο μέσο».
Η Google κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά μηχανών αναζήτησης, με ποσοστό 90%, ενώ στις ΗΠΑ το μερίδιο αγοράς της εταιρίας είναι 68%. Δημοσιογραφικοί ευρωπαϊκοί κολοσσοί από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία έχουν εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις τους για τη δεσπόζουσα θέση της Google στις μηχανές αναζήτησης καθώς και στο γεγονός πως αναδημοσιεύει δημοσιογραφικό υλικό που δεν της ανήκει.
Από την πλευρά της η Κομισιόν έχει εκφράσει επίσης τις ανησυχίες της ενώ πριν από λίγες ημέρες ο Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Google θα καταλάβει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να μην ακολουθεί κάποιος το ευρωπαϊκό Δίκαιο».
Όπως αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος «Η ενιαία ψηφιακή αγορά θα μπορούσε να δώσει πρόσθετο όφελος στην ευρωπαϊκή οικονομία ύψους έως και 260 δισ. ευρώ το χρόνο καθώς και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της».
Παράλληλα τα μέλη του Σώματος τονίζουν ότι πρέπει να εφαρμόζεται η «ίση μεταχείριση στη διακίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο, χωρίς διακρίσεις, περιορισμούς ή παρεμβολές» και καλούν τα κράτη μέλη να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο των τηλεπικοινωνιών, το οποίο «θα θέσει τέρμα στις χρεώσεις περιαγωγής στο εσωτερικό της ΕΕ, θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου όσον αφορά την ουδετερότητα του δικτύου, και θα βελτιώσει την προστασία των καταναλωτών στην ψηφιακή ενιαία αγορά».
Κοινά πρότυπα για το cloud computing
Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Επιτροπή να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση των διεθνών προτύπων και προδιαγραφών για το cloud computing, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα σέβεται την προστασία της ιδιωτικής ζωής, θα είναι αξιόπιστο και προσιτό, διαλειτουργικό, ασφαλές και ενεργειακά αποδοτικό. 


protothema , hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας