ΑΣΥΛΙΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΛΙΜΑ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Το θράσος του μιντιακού συστήματος και των καναλαρχών στην Ελλάδα δεν έχει κανένα απολύτως όριο. Αφού επί σειρά ετών απολάμβαναν «οικονομική ασυλία» για τις τηλεοπτικές και τις ραδιοφωνικές άδειες τις οποίες κατείχαν παράνομα και χαριστικά επί 20ετίας, χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία, τώρα απειλούν τη νέα κυβέρνηση που τους ζητάει να πληρώσουν τα προβλεπόμενα, με το «βρώμικο» όπλο των ομαδικών απολύσεων.

Μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει την καταβολή του διαρκώς αναβαλλόμενου ειδικού φόρου διαφημίσεων στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ισχυρίζονται (αν είναι δυνατόν) ότι δεν τα φέρνουν βόλτα και θα αναγκαστούν να πάνε σε ομαδικές απολύσεις και να στείλουν στην ανεργία ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, στους οποίους ούτως ή άλλως έχουν επιβάλλει μνημονιακές περικοπές άνω του 40%.

Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να «εκβιάσουν» τη νέα κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της νομιμότητας. Δεν έχουν καταλάβει όμως, πως αυτή τη φορά ό,τι και να κάνουν, όσα και να σκαρφιστούν, όπως και να απειλήσουν, οι νόμοι αυτού του κράτους θα εφαρμοστούν και οι ολιγάρχες θα πληρώσουν για να συνεχίσουν να διατηρούν τον έλεγχο των κρατικών συχνοτήτων.

Και το ιδανικό θα είναι να πληρώσουν και αναδρομικά, για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα στα δημόσια έσοδα από τις... χάρες που έκαναν στους καναλάρχες οι προηγούμενες κυβερνήσεις

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η δράση των γνωστών μεγαλοεκδοτών και καναλαρχών που διαμορφώνουν επί δεκαετίες την πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα κατά πώς θα διασφαλίζονται καλύτερα τα συμφέροντά τους και μόνο είναι γνωστή, όπως επίσης και οι σχέσεις διαπλοκής που είχαν με μια μεγάλη μερίδα του πολιτικού προσωπικού, κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).

Σε μια προσπάθεια να σπάσει το απόστημα και το τρίγωνο της διαπλοκής (ΜΜΕ – Επιχειρηματίες – Πολιτικοί) που ταλαιπωρεί την ενημέρωση του ελληνικού λαού ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πρώτος το χέρι στη φωτιά και υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα διαλύσει όλο αυτό το θολό τοπίο.

Οι επιθέσεις που δέχθηκαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Τσίπρας από τους μεγαλοεργολάβους της ενημέρωσης ήταν σφοδρότατες.

Κυρίως για δύο εξαγγελίες τους που μετεκλογικά είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν άμεσα:

1ον Ότι θα ζητήσουν χρήματα για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες, τις οποίες θα ξαναμοιράσουν από την αρχή με διαφανείς διαδικασίες και διαγωνισμούς και

2ον- Ότι θα σταματήσουν τη χορήγηση «θαλασσοδανείων» χωρίς όρους και εγγυήσεις, τα οποία είχαν συνηθίσει να λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για τους παραπάνω λόγους, κατά την προεκλογική περίοδο, άσκησαν σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα φτάνοντας στο σημείο να προπαγανδίζουν αθλιότητες περί… δραχμής, περί διάλυσης της χώρας, περί ενδεχόμενου bank run και διάφορα άλλα τρομοκρατικά σενάρια.

Ενέσπειραν το φόβο στην ελληνική κοινωνία επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είπε το αυτονόητο: να πληρώνουν τους νόμιμους φόρους όσοι έχουν κανάλια και ραδιόφωνα και να παίρνουν δάνεια με τις διαδικασίες που παίρνουν όλοι οι επιχειρηματίες.

Ένα ακόμα σημείο που αποθράσυνε τους μεγαλοεκδότες - που επί σειρά ετών «σάρωναν» όλα τα δημόσια έργα με υπερτιμολογήσεις και όχι μόνο – είναι ο ειδικός φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων που έπρεπε τα κανάλια να καταβάλουν στο κράτος από το 2010!!!

Κι όμως με το μνημονιακό νόμο 3845/10 έπρεπε εδώ και 5 χρόνια τα κανάλια να καταβάλλουν φόρο επί των διαφημίσεων και δεν το έκαναν, ενώ δεν τους ασκήθηκε έλεγχος και δεν πιέστηκαν από καμία υπηρεσία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενώ, δηλαδή, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις κυνηγούσαν και έστελναν στη φυλακή όσους μισθωτούς ή συνταξιούχους χρωστούσαν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία δεν έκαναν το ίδιο για τους εργολάβους της ενημέρωσης.

Πώς στα αλήθεια μπορεί να εξηγηθεί η «υπερβολική ευαισθησία» των προηγούμενων κυβερνήσεων στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, κυρίως αυτών που αφορούσαν την κατάργηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και τη μείωση μισθών και συντάξεων, παραβιάζοντας ακόμα το νομικό πλαίσιο της ΕΕ;

Γιατί κανείς δεν απαντά πόσα χρήματα έχει χάσει το κράτος από αυτούς τους φόρους που δεν καταβάλλονται;

Σήμερα λοιπόν, η νέα κυβέρνηση, λέει και είναι έτοιμη να πράξει το αυτονόητο: να εφαρμόσει τους νόμους...

Και το «σύστημα» βγήκε ήδη από τα «ρούχα» του.

Η δικαιολογία των γνωστών «τζαμπατζήδων» της ενημέρωσης είναι έτοιμη:

«Ο φόρος αυτός μειώνει τα έσοδα από τις διαφημίσεις και άρα θα πάμε σε περικοπές προσωπικού για να ζήσουμε» είναι το εκβιαστικό μήνυμα που στέλνουν προς την κυβέρνηση.

Εχουν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια σε ένα κούνημα και μόνο του δακτύλου τους, Παπανδρέου, Σαμαράς και Βενιζέλος να χτυπούν προσοχές και ελπίζουν ότι το ίδιο θα κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας...

Άραγε τι ακριβώς προσπαθούν να μας πουν οι μεγαλοσχήμονες της ενημέρωσης;

Ότι τα προηγούμενα χρόνια συντηρούσαν τους ομίλους τους από τις διαφημίσεις; Αυτά ήταν τα έσοδα που τους επέτρεπαν να έχουν κανάλια, εφημερίδες και ραδιόφωνα για να καθορίζουν την κοινή γνώμη και να ισχυροποιούν τη θέση τους με στόχο να κυριαρχούν σε όλες τις μεγάλες μπίζνες;

Η κατάντια των επιχειρημάτων τους προκαλεί θλίψη.

Δυστυχώς για αυτούς η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω…

Αλλωστε, για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ προέχει η νομιμότητα. Και η δέσμευση ενώπιον του λαού, των 2.5 εκατομμυρίων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και του 1.2 εκατομμυρίου ανέργων πολιτών.

Ας κλείσουν όλοι οι παράνομοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί και ας ανοίξουν ξανά με το καθεστώς της απόλυτης διαφάνειας και της νομιμότητας, έχοντας λάβει πληρώνοντας και όχι χαριστικά τις προβλεπόμενες άδειες.

Ασυλία για τους ολιγάρχες της διαπλοκής και των Media, τέλος...

newsbomb.gr
ΠΗΓΗ
Σχόλια