ΚΡΙΣΗ: Τουρκική NAVTEX αμφισβητεί συνοδεία φρεγάτας την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης!!!

Σε ευθεία κίνηση αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκριπήδας στην περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης προχώρησε η Τουρκία εκδίδοντας NAVTΕX και δίνοντας "άδεια" διέλευσης (!) στο ιταλικό σκάφος «Explora» (φωτό) εντός της περιοχής της θαλάσσιας ελληνικής επικράτειας, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές της κυβέρνησης στο defencenet.gr!
Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση η οποία ευτυχώς δεν έχει μείνει αναπάντητη από την Αθήνα και το πλοίο έχει προειδοποιηθεί ότι θα υποστεί την ελληνική αντίδραση αν συνεχίσει την παράνομη για το ελληνικό δίκαιο πορεία του.
Το ιταλικό σκάφος εκτελεί εργασίες πόντισης καλωδίων (οπτικών ινών) από την Γαλλία προς την Τουρκία (περιοχή Μαρμαρά) και συνοδεύεται από την φρεγάτα TCG Gelibolu (F 493) κλάσης O.H.Perry, (μετά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους από τα τουρκικά ναυπηγεία χαρακτηρίζονται ως "κλάση G") η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται κάπου 30 μίλια κοντά στο ιταλικό πλοίο.
Η εταιρεία του ιταλικού σκάφους για να πλεύσει και να ολοκληρώσει την αποστολή της εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (αυτονότητα και της ελληνικής ΑΟΖ), εντός των νοητών ορίων του FIR Αθηνών, ζήτησε και πήρε … άδεια από την Τουρκία η οποία υποστήριζε ότι η θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου είναι τουρκική ΑΟΖ!
Και η Τουρκία της έδωσε την άδεια! Εξέδωσε NAVTEX, η οποία επιτρέπει στο ιταλικό σκάφος να επιχειρήσει εντός της μιας περιοχής καθαρά ελληνικής από κάθε άποψη: Ακόμα και αν δεχθούμε ότι η υφαλοκρηπίδα είναι σε αμφισβήτηση από την Τουρκία (μιλάμε για μια περιοχή από νότια της Καρπάθου και νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι το Καστελόριζο!) υπάρχει το θέμα των νοητών ορίων του FIR, εντός των οποίων είναι αυτονόητο ότι ο έλεγχος και η αστυνόμευσή τους είναι ελληνικής δικαιοδοσίας.
Από την αρχή η ελληνική πλευρά έχει μιλήσει για ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Μόλις έγινε αντιληπτό από ελληνικής πλευράς το τι συμβαίνει αμέσως δόθηκε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει σε διάβημα, ενώ πλοίο σκοπούν του Πολεμικού Ναυτικού είναι έτοιμο να σπεύσει στην περιοχή για να εμποδίσει την πορεία του OGS Explora.
Το ιταλικό σκάφος μετά την λήψη του ελληνικού τελεσίγραφου έχει ακινητοποιηθεί κάπου 60 μίλια νότια-νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας και νότια της Καρπάθου.
Πρακτικά η  Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργηθεί τετελεσμένο και de facto αναγνώριση των απαιτήσεων και των θέσεων της και αμέσως έδωσε άδεια στο ιταλικό σκάφος!
Δηλαδή για να κινηθεί κάποιος στην αυλή του σπιτιού μας ζήτησε άδεια από τον γείτονα που λέει ότι η αυλή είναι δική του!
Από ελληνικής πλευράς ξακαθαρίστηκε ότι για να συνεχίσει την πορεία του πρέπει να ζητήσει άδεια διέλευσης από την Αθήνα, διαφορετικά δεν θα του επιτραπεί και θα ζητηθεί τόσο από την Ρώμη, όσο και από το Παρίσι να ανακαλέσουν το πλοίο (είναι ιταλικού νηολογίου αλλά εκτελεί εργασίες για γαλλική εταιρεία).
Ειναι αυτονόητο ότι πρέπει να απαγορευθεί στο ιταλικό σκάφος να πλεύσει εντός της ελληνικής "θαλάσσιας περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας" , από την στιγμή που ζήτησε άδεια από τρίτο κράτος που δεν δικαιούται να δώσει άδεια.
Αναμένεται έκδοση ανακοίνωσης από το υπουργείο Εξωτερικών.
Το Μάρτιο του 2011  πάλι το ίδιο πλοίο είχε δημιουργήσε θέμα και μάλιστα τότε είχε ζητήσει και από την Ελλάδα άδεια κάτι που δεν έκανε τώρα.
Ολόκληρο το κείμενο της τουρκικής NAVTEX δίνει την εξής περιοχή ως στίγμα κίνησης του πλοίου:
32 55.29N - 033 00.28E
33 10.65N - 031 53.92E
33 39.71N - 030 38.02E
33 51.41N - 030 24.55E
33 59.25N - 027 09.85E
WIDE BERTH REQUESTED
Από ελληνικής πλευράς επικρατεί ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα...
Οι φρεγάτες κλάσης G έχουν υποστεί ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού το οποίο περιελάμβανε την μετασκευή ενός τουρκικού ψηφιακού συστήματος διαχείρισης μάχης που ονομάζεται GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi). Το σύστημα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από κοινού από το Τουρκικό Ναυτικό και την Havelsan. Το πρώτο αναβαθμισμένο πλοίο παραδόθηκε το 2007 και το τελευταίο το 2011.
Η TCG Gelibolu (F 493) κλάσης O.H.Perry λέγεται πλέον κλάσης "G" λόγω της τοποθέτησης τουεγχώριου προηγμένου συστήματος διαχείρισης μάχης GENESIS της ASELSAN το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά και ικανότητες:
   -Ανοικτή αρχιτεκτονική
    -Ικανότητα εντοπισμού περισσότερων από 1.000 στόχων τακτικής
    -Σύγχρονη ψηφιακή σύντηξη δεδομένων αισθητήρων
    -Αυτόματη εκτίμηση απειλής
    -Ευκαιρίες πολλαπλής εμπλοκής Όπλων
 
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού την μετέτρεψε στο καλύτερα εξοπλισμένο πλοίο αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο αφού υπέστη:
    -Προσθήκη 8 κελιών με τετραπλούς εκτοξευτές Mk-41 VLS για Evolved Sea Sparrow, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης Mk-92
    -Μετασκευή ενός νέου προηγμένου SMART-S Mk2 3D ραντάρ έρευνας αέρος προς αντικατάσταση του AN/SPS-49
    -Προσθήκη ενός νέου μεγάλης εμβέλειας sonar που προσέδωσε στο πλοίο υψηλές ανρυποβρυχιακές δυνατότητες
Ο επαναγεμιζόμενος εκτοξευτής κάθετης εκτόξευσης Mk-41 VLS έχει τοποθετηθεί μπροστά από τους εκτοξευτές Mk.13.
Επίσης έχει τροποποιηθεί το σύστημα προσγείωσης στην πρύμνη του πλοίου έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει το ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο S-70B Seahawk.
Γενικά ο οπλισμός του σκάφους είναι ενυτπωσιακός:
Τύπος:Φρεγάτα
Εκτόπισμα:4.100 τόνοι (4.166 t) με πλήρες φορτίο
Μήκος:135,6 m (444 ft 11 in)
Πλάτος:13,7 m (44 ft 11 in)
Βύθισμα:6.7 m (22 ft 0 in)
Κινητήρας:2 × GE LM 2500 αεριοστρόβιλοι , 41.000 hp (31 MW)
1 έλικα και 2 × έλικες
Ταχύτητα:30 κόμβοι (56 χλμ/ώρα? 35 μίλι/ώρα)
Εύρος:5.000 ναυτικά μίλια (9.300 χιλιόμετρα) σε 18 kn (33 km / h)
Πλήρωμα:222 (19 αξιωματικοί, 203 άνδρες)
Αισθητήρες και
συστήματα επεξεργασίας:
Combat Σύστημα Διαχείρισης: GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi) [1]
Ραντάρ Αναζήτηση:SMART-S Mk2
Οπλισμός:1 × Mk 15 Phalanx CIWS
1 × Oto Melara 76 χιλιοστά DP όπλο
8 × Harpoon
32 × SM-1MR
32 × ΕSSM με εκτοξευτές Mk-41 VLS (4 πυραύλους ESSM ανά κάνιστρο MK-41 με τη χρήση τετραπλών κάνιστρων MK25 Quadpack, με 8 κελιά)
Αεροσκάφη που φέρονται:1 × S-70B Seahawk ή AB-212 (ASW / ASuW / EW)

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια