Στον Ρ.Τ.Ερντογάν το χλιδάτο πλωτό παλάτι του Ατατούρκ (εικόνες)

Το γιοτ Savarona, είναι η θαλαμηγός του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ενα γιοτ που παρότι εξωτερικά μπορεί να μην έχει κάτι ιδιαίτερο, το εσωτερικό του αφήνει άφωνο και τον πιο δύσκολο άνθρωπο του κόσμου. Αυτό το γιοτ θα χρησιμοποιεί από εδώ και στο εξής ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ χθες, το γιοτ Savarona θα χρησιμοποιείται για να φιλοξενεί αρχηγούς κρατών, καθώς και για συνοδεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων. «Το σκάφος μπορεί να συνοδεύει τον πρόεδρο σε ξένες επισκέψεις του ή αν ο κ. Πρόεδρος θέλει να φιλοξενήσει αρχηγούς κρατών στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, ο Πρόεδρος θα είναι σε θέση να παραθέτει δείπνα σε τουρκικό έδαφος, όταν φιλοξενείται από έναν ξένο ηγέτη», δήλωσε ο Τσελίκ, προσθέτοντας ότι οι εργασίες αποκατάστασης στο σκάφος συνεχίζονταν.
Το γιοτ που κατασκευάστηκε το 1931 και δόθηκε ως δώρο στον Ατατούρκ το 1938, έχει μήκος 136 μέτρων και διαθέτει 17 πολυτελείς σουίτες. Χτίστηκε το 1931 και πωλήθηκε στη συνέχεια στην Τουρκία. Ωστόσο, ο Κεμάλ δεν μπόρεσε να το χαρεί καθώς ύστερα από έξι εβδομάδες, στις 10 Νοεμβρίου του 1938, πέθανε.
Το 1989, ο Τούρκος επιχειρηματίας Καχραμάν Σαντίκογλου μίσθωσε το ιστορικό σκάφος για 49 χρόνια το 1989, με σκοπό να το εκμεταλλευτεί τουριστικά. Το 2014 το γιοτ Savarona δόθηκε στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια