Προκαλεί ο Σόιμπλε: «Ξέρουμε ποιοι είναι οι Έλληνες και θα τους δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν τους εαυτούς τους»

Υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ θα ελέγξει το μάθημα οικονομικών του Τσίπρα», το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA) προκαλεί εν όψει της συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα σήμερα στο Βερολίνο.
Μπορεί αμφότερες οι πλευρές να τονίζουν δημοσίως ότι στην ατζέντα της συνάντησης δεν θα υπάρχει η περιβόητη λίστα μεταρρυθμίσεων που οφείλει να υποβάλει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση, εντούτοις οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην τεθεί το συγκεκριμένο θέμα επί τάπητος.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, άρα άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στο περιβάλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και γνωρίζει τις απόψεις του, είπε στο γερμανικό πρακτορείο: «Ξέρουμε ποιοι είναι (σ.σ.: οι Έλληνες) και θα τους δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν τους εαυτούς τους».
Το άρθρο σημειώνει πως η κατάσταση είναι σοβαρή για την Ελλάδα και τούτο φάνηκε και από τη δραματική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Άνγκελα Μέρκελ, που αποκάλυψαν οι Financial Times και στην οποία ζητάει να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένα μικρό μέρος χρημάτων ως βοήθεια, καθώς σε αντίθεση περίπτωση δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε μισθούς και συντάξεις.
Στη σκιά της συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα έρχεται και δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της γερμανικής τράπεζας Berenberg, Κρίστιαν Σουλτς, που σημειώνει πως το ραντεβού στο Βερολίνο ενδέχεται να είναι και η τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να χτίσει γέφυρες εμπιστοσύνης με τη γερμανική πλευρά.
«Τα νέα που έρχονται από την Αθήνα γίνονται όλο και πιο απελπιστικά. Η ελληνική κυβέρνηση είναι στον δρόμο για να ξεμείνει από χρήματα στις αρχές Απριλίου. Έχοντας μάθει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται, είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σέρνει τα πόδια του σε ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα του εξασφάλιζαν και τη χρηματοδότηση. Επίσης, δεν είναι κατανοητό γιατί συνεχίζει να ρίχνει τον ελληνικό λαό ακόμη πιο βαθιά στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση», αναφέρει ο Σουλτς.
Και καταλήγει: «Τη Δευτέρα θα είναι η τελευταία ευκαιρία του Τσίπρα να πείσει τη Μέρκελ ότι μπορεί να κρατήσει τη χώρα του στο ευρώ. Αν αποτύχει να εμπνεύσει κάθε είδους εμπιστοσύνη στο Βερολίνο και να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια, τότε τον Ιούλιο θα είναι αναπόφευκτο ένα τρίτο πακέτο στήριξης».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια