ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται η 46χρονη τουρίστρια, η οποία υπέστη ανακοπή όταν έπεσε κεραυνός στην Κνωσσό. Από τον κεραυνό τραυματίστηκαν επίσης, ελαφρά, 19 άτομα, από τα οποία τα 16 μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.
Οι περισσότεροι έχουν πάθει ισχυρό σοκ από τον κεραυνό αλλά δεν κινδυνεύει η υγεία τους, ενώ σε τέσσερις από αυτούς έγινε εισαγωγή για προληπτικούς κυρίως λόγους και ένας θα νοσηλευθεί προληπτικά στη ΜΕΘ λόγω εγκαυμάτων και ισχαιμίας άκρων.
Οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν μικρά, διάσπαρτα εγκαύματα, όλα ελαφράς μορφής. Σύμφωνα με τον Διευθυντή των Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζελείου Νοσοκομείου Χαράλαμπο Λυδάκη, όταν πήγε η γυναίκα στο νοσοκομείο βρισκόταν σε κατάσταση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής και της έγινε διαδικασία αναζωογόνησης, η οποία κράτησε γύρω στη μισή ώρα με τρία τέταρτα και ήταν επιτυχής.
Ακόμη μία γυναίκα που εργάζεται στην Κνωσσό ως φύλακας και είναι έγκυος πήγε στο νοσοκομείο έχοντας πάθει ψυχολογικό σοκ και της έγινε καρδιογράφημα για προληπτικούς λόγους. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ αναφέρεται στο περιστατικό, τονίζοντας ότι ανταπεξήλθε με αμεσότητα στο συμβάν του τραυματισμού τουριστών μετά από πτώση κεραυνού, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση σχετικά με το περιστατικό στις 09:55 το πρωί και αφού έγινε η διαβίβαση της κλήσης στα πιο κοντινά διαθέσιμα ασθενοφόρα και οχήματα του ΕΚΑΒ, στις 10:04 αφίχθη στο σημείο του συμβάντος, όχημα μικρού όγκου με γιατρό, ο οποίος, κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης των τραυματιών, προέβη με επιτυχία στη διαδικασία ανάνηψης μίας γυναίκας η οποία είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς».
Παράλληλα, προσθέτει το ΕΚΑΒ, το πρώτο ασθενοφόρο αφίχθη στο σημείο του συμβάντος στις 10:05 και στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμη πέντε ασθενοφόρα, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες διακομιδές. Σε πρώτο στάδιο, η τουρίστρια (στην οποία είχε γίνει επιτόπου επιτυχής ανάνηψη από τον γιατρό του ΕΚΑΒ) μεταφέρθηκε με σφυγμό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο – Πανάνειο» όπου και διασωληνώθηκε (το Γ.Ν.Η. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» δεν εφημέρευε, αλλά άνοιξε το Τ.Ε.Π., κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, ειδικά για την υποδοχή του συγκεκριμένου περιστατικού) ενώ ακόμη τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Ακόμη το ΕΚΑΒ αναφέρει ότι σε δεύτερο στάδιο και καθαρά για προληπτικούς λόγους, μεταφέρθηκαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ακόμη 12 άτομα σύνολο 17 διακομιδών.
Στο μεταξύ την τραυματία από τον κεραυνό τουρίστρια που νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο, θα επισκεφθεί ο Υποδιοικητής 7ης ΥΠΕ Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος για να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας της ενώ σε τηλεφωνική του επικοινωνία ενημερώθηκε για τους τουρίστες που τραυματίσθηκαν ελαφρότερα, εξετάσθηκαν και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στο ΠΑΓΝΗ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αρχαιοφύλακα της Κνωσού παρόμοιο περιστατικό δεν έχει καταγραφεί ποτέ στον χώρο της Κνωσού, στον οποίο υπάρχουν περίπου 20 αλεξικέραυνα. «Ο κόσμος πανικοβλήθηκε όταν έπεσε ο κεραυνός στο δένδρο και έπεσε στο έδαφος για να προφυλαχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχόλια