ΑΛΕΞΗΣ: Η χώρα που γέννησε την δημοκρατία δεν θα ζητήσει την άδεια του Σόιμπλε και του Ντάισεμπλουμ για να την εκφράσει.


«Δεν έχει νόημα να σπαταλήσω χρόνο για να απαντήσω στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί είναι ιστορικό το διακύβευμα». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή, επί της πρότασης της κυβέρνησης για δημοψήφισμα.
Κάποιοι αποκλείουν τη χώρα μας από μια διαδικασία χωρίς να έχουν δικαίωμα, τόνισε αναφερόμενος στο Eurogroup, όπου αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον, συνέχισε.
«Σήμερα οι Υπ. Οικονομικών, με την εξαίρεση αρκετών, μας είπαν ότι δεν επιτρέπουν στη δημοκρατία να αναπνεύσει» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισελμπλουμ για να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε» τόνισε.
«Το δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή θα γίνει κανονικά, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η έκφραση της βούλησης των λαών με δημοψηφίσματα δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ευρώπη.
«Θα σεβαστούμε όλοι το αποτέλεσμα. Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και ταυτόχρονα τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης» πρόσθεσε.
«Είπε κανείς στους Γάλλους πολίτες όταν αποφάσισαν για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ότι αυτό δεν επιτρέπεται;» διερωτήθηκε.
«Kάποιοι νομίζουν ότι το θέμα της Ελλάδας είναι ένα παιχνίδι. Η αξιοπρέπεια ενός λαού όμως δεν είναι παιχνίδι» συνέχισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο 1,5 εκατ. ανέργων και τα 3 εκατ. φτωχών στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια των δανειστών να λυφίσουν τη βούληση του ελληνικού λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια, με απειλές, εκβιασμούς, προσπάθεια δημιουργίας πανικού. «Χθες μας εκβιάζανε με τη ρευστότητα σήμερα με τις τράπεζες, με το φόβο, με το πανικό, με τη κινδυνολογία. Το μόνο που έχει να φοβηθεί σήμερα, μετά από τόσα χρόνια λεηλασίας ο ελληνικός λαός, είναι ο ίδιος ο φόβος».
Η 5μηνη διαπραγματευτική προσπάθεια της Ελλάδας με τους δανειστές, έγινε με αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα, αξιοπρέπεια, ήταν μια μάχη σκληρή και ειλικρινής, όλο αυτό το διάστημα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ 

Σχόλια