ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΣ – Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές, πέφτει το ευρώ

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2015/03/xrimatistirio15-600x280.jpg Πτώση 1,78% και απώλειες 368,81 μονάδων του βασικού δείκτη Nikkei καταγράφουν οι συναλλαγές, στα μέσα της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, με τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί προκειμένου να αποφύγουν κινδύνους που έχουν σχέση με την κρίση της ελληνικής οικονομίας και τους φόβους για έξοδο της Αθήνας από την ευρωζώνη αλλά και την άνοδο της ισοτιμίας του γεν.

Το ασιατικό χρηματιστήριο είχε ανοίξει με πτώση 2,4% και απώλειες 516 μονάδων, με τον δείκτη Nikkei να έχει διαμορφωθεί στην έναρξη στις 20.219,08 μονάδες.

Ενδεικτικά οι αγορές στην Ασία: Σίδνεϊ -2,03%, Σανγκάη -3,75%, Χονγκ Κονγκ 2,68%, Μουμπάι -1,18%, Τόκιο -2,16%, Ταϊβάν -2.40%.

Πιέσεις στο ευρώ


Ισχυρές πιέσεις δέχεται το ευρώ έναντι του δολαρίου στις ασιατικές συναλλαγές μετά τη δραματική απόφαση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου για την αποδοχή της πρότασης των πιστωτών.

Αυτή την ώρα το ευρώ υποχωρεί 1,5% στα 1,1005 δολάρια στο Τόκιο. Υπενθυμίζεται ότι είχε διολισθήσει στο χαμηλό των 1,0458 δολαρίων το Μάρτιο.

«Ουσιαστικά η κυβέρνηση ζητά από τους ψηφοφόρους της να αποφασίσουν για την παραμονή στο ευρώ», σχολιάζει το Bloomberg. «Δεν ξέρω πόσο μακριά θα πάει το πράγμα, αλλά εκτιμώ ότι θα έχει καθοδική πορεία», σχολιάζει ο Imre Speizer, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Westpac Banking Corp. Το δημοψήφισμα «είναι ουσιαστικά μια ψήφος για την παραμονή στην Ευρωζώνη και το γεγονός ότι το ευρώ αντέδρασε αμέσως με απώλεια σχεδόν 2 σεντς σου λέει πως η αγορά δεν έχει φτιάξει ασπίδα για ένα τέτοιο σενάριο», όπως η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, λέει.

Πολλά ερωτήματα μένουν ανοιχτά, σχολιάζει η ANZ Bank. «Τυχόν αδυναμία αποπληρωμής του ΔΝΤ σημαίνει και άμεση έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ; Πώς διαμορφώνεται το χρονοδιάγραμμα; Πώς θα συμπεριφερθούν οι καταθέτες των τραπεζών των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας; Θα τολμήσει η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κόντρα σε ένα πιο εύθραυστο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον;»

Τόσο το ευρώ, όσο και οι ευρωπαϊκές μετοχές θα είναι ευάλωτα απέναντι σε ισχυρές πιέσεις τη Δευτέρα, μετά την αποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις που ώθησε τους Έλληνες να σχηματίσουν ουρές έξω από τα ΑΤΜ. «Το μόνο που γνωρίζουμε με σιγουριά αυτή τη στιγμή είναι πως υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα και πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον πολλές αγορές θα υποδεχτούν όσους αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια», λέει η ANZ Bank.

«Λυγίζουν» και τα futures της Wall Street

Το ελληνικό δράμα πήρε άσχημη τροπή την Κυριακή, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ELA. Ακολούθησε η απόφαση τραπεζικής αργίας και επιβολής ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων. Τα νέα δείχνουν να ταράζουν και την αμερικανική αγορά, με τα futures των δεικτών της Wall Street να σημειώνουν βουτιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Αναλυτικά, τα futures του Dow Jones χάνουν 252 μονάδες, ενώ του S&P 500 υποχωρούν κατά 32 μονάδες. Τα futures του Nasdaq υποχωρούν κατά 66 μονάδες.

ΠΗΓΗ
Σχόλια