Ελλάδα, αστείρευτη Πηγή! Το θαύμα των Ελλήνων

http://geo.typepad.com/.a/6a0168e53be7ff970c01a73ded4a84970d-piΦωτό: Στιγμιότυπο από το βίντεο
Σε όποιο σημείο της Ιστορίας και αν βρισκόμαστε, σε όποια κοινωνία, σ' έναν φοβερά εξελιγμένο πολιτισμό ή σε μια πρωτόγονη φυλή, μπορουμε να επισημάνουμε, πριν την ανάπτυξη της επιστήμης, μια κάποια γνώση. Σχεδόν πάντα υπάρχουν αριθμοί, σχήματα, ταξινομήσεις ζώων και γιατροί.


Αλλά η απαρχή της επιστήμης δεν βρίσκεται ακόμα εκεί. Γιατί;

Γιατί σε κάποιες στιγμές της Ιστορίας συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο: Όλες οι μορφές γνώσης προχωρούν μαζί. Τα πάντα μεταβάλλονται και τα πάντα γεννιούνται.

Παραδείγματος χάρη, σήμερα τα πάντα αλλάζουν: Οι τεχνικές της γνώσης, φυσικά, η παιδεία, τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Αστρονομία, η Χημεία, η Ιατρική κ.λπ. Ξαφνικά το σύνολο της γνώσης μοιάζει να προχωρεί σαν μεγάλο ποτάμι, σαν τεράστιος κορμός.

Πότε λοιπόν ξεκίνησε η επιστήμη και πού;

Θα πει κανείς πως είχε κάποιες απαρχές στην Κίνα, κάποιες στις Ινδίες, στη Βαβυλώνα, στην Αίγυπτο. Αλλά σ' εκείνες τις χώρες και σ' εκείνες τις εποχές δεν σημειώθηκε ακριβώς αυτή η μεγάλη πρόοδος.

Όμως τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ., στη χώρα των Ελλήνων σημειώθηκε αυτή η τεράστια πρόοδος. Και από τότε που ξεκίνησε αυτό το γεγονός θεωρούμε την Ελλάδα πηγή μας - δηλαδή, σε κάποια πράγματα, είμαστε ακόμα παιδιά των Ελλήνων.
Ο Θρύλος των Επιστημών (La Legende Des Sciences) είναι μια σειρά βραβευμένων ντοκιμαντέρ του Γάλλου φιλόσοφου και συγγραφέα Michel Serres και αναφέρεται στο θαύμα των Ελλήνων.

egriechen.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας