Οικοκοινότητες εναντίον κρίσης (Τι είναι τα Kin's Domains;)

Οικοκοινότητες ξεφυτρώνουν σιγά σιγά σε όλο το πλανήτη ως απάντηση στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Τα πρώτα Kin's domains ξεκίνησαν μέσα από τα πολύ γνωστά βιβλία του Βλαντιμίρ Μεγκρέ στην Ρωσία, όπου σε λιγότερο από μια δεκαετία έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από εκατοντάδες Kin's domains , και από εκεί άρχισαν να εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη Η ζωή στις οικοκοινότητες Kin's domains οργανώνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνει την μακροπρόθεσμη αυτάρκεια, ενώ ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό ατομικό αποτύπωμα. Η αυξανόμενη επιθυμία πολλών ατόμων και ομάδων για καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι ένα σαφές σημάδι ότι οι άνθρωποι θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να ζουν σε πιο κοντά στη φύση. Οι οικοκοινότητες και οι κάτοικοί τους μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην κάθε περιοχή. Να δώσουν ζωή ξανά σε εγκαταλελειμμένα χωριά, και να βελτιώσουν την δημογραφική κατάσταση στην περιοχή, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της γεωργίας, της βιοτεχνίας, του τουρισμού και των υπηρεσιών. Οι άνθρωποι που συνήθως δημιουργούν νέες οικοκοινότητες είναι δημιουργικοί, μορφωμένοι και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι.



Η ανάπτυξη μιας οικοκοινότητας βασίζεται στην οικολογική δόμηση, την ανακύκλωση και τη μείωση των απορριμμάτων, την παραγωγή βιολογικών τροφίμων, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και εναλλακτικών οικονομικών και κοινωνικών προτύπων και καλλιτεχνικών εκφράσεων, κλπ. Σκοπός είναι η ανατροφή των οικογενειών σε ασφαλή, υγιή κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.
Κάθε οικογένεια έχει την απαραίτητη έκταση για την παραγωγή των διαφόρων τροφίμων ώστε να εξασφαλίζεται η αυτάρκεια της οικογένειας. Η κάθε οικογένεια παράγει τρόφιμα αλλά και επίσης μια ποικιλία προϊόντων και πρώτων υλών (καύσιμα, ξύλο, ίνες, φυσικά λιπάσματα), βότανα και τη βιοτεχνία. Η επαφή με τη Γη και και η κυκλοφορία των αγαθών και των και πληροφοριών μεταξύ των οικογενειών του οικισμού δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη σωματική και ψυχική ευεξία των κατοίκων.



Το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού καλύπτεται από πολυετή: δάση οπωροφόρα δέντρα και θάμνους. Τα εκατοντάδες είδη φυτών που συνδέονται με τις αρχές της permaculture και της φυσικής καλλιέργειας ώστε να διευκολυνθεί η συνύπαρξη των φυτών. Η ανακύκλωση των φυσικών υλικών παρέχει στα φυτά θρεπτικά συστατικά και αυξάνει την ποιότητα και την παραγωγή..
Οι κανονισμοί που υπάρχουν στον οικισμό έχουν στόχο είναι τη πλήρη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (βιομάζα, ηλιακή και την αιολική ενέργεια). Τα σπίτια πρέπει να ταιριάζουν με τη συνολική εικόνα του οικισμού και να είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά. Τα τρόφιμα παράγονται με βάση τις αρχές της permaculture, χωρίς τη χρήση χημικών, λιπασμάτων, ή εκτεταμένη χρήση μηχανημάτων.
Οι άνθρωποι που ζουν σε οικισμούς Kin's domains υποστηρίζουν τον υγιεινό τρόπο ζωής και την παραγωγή βιολογικών τροφίμων. Η γη είναι κοινή και υπάρχει ένα κοινό ταμείο, το οποίο το διαχειρίζεται μια επιτροπή και το χρησιμοποίει για τις κοινές ανάγκες των κατοίκων αλλά και για την αγορά άλλων εκτάσεων που συνορεύει με τον οικισμό και στη συνέχεια τα αναδιανέμει στους κατοίκους ή τα μεταπωλεί σε νέους εποίκους.
Δεν υπάρχει δόγμα ή σύστημα πεποιθήσεων, μόνο πλήρης αυτονομία και αυτάρκεια του ατόμου ή της οικογένειας του στο κομμάτι γης που του ανήκει. Δέκα στρέμματα γης είναι η ιδανική έκταση για να έχει μια οικογένεια την αυτάρκεια της. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης δημιουργούνται ομάδες ξεκινώντας είτε αγοράζοντας μια μεγάλη έκταση είτε ξεκινώντας με την δημιουργία κοινού ταμείου και συνοδοιπόρων για την υλοποίηση τέτοιων εγχειρημάτων.

"Ποτέ δεν θα αλλάξουν τα πράγματα πολεμώντας την υπάρχουσα πραγματικότητα. Για να αλλάξει κάτι, πρέπει να χτιστεί ένα νέο μοντέλο που θα αντικαταστήσει το υπάρχον ξεπερασμένο μοντέλο. "
R. Buckminster Fuller

Μήπως ήρθε η στιγμή για κάτι ανάλογο εδώ στην Ελλάδα ;

Απέναντι Όχθη
Σχόλια