Διπλή παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα στο Microsoft Imagine Cup

Ο καθηγητής Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης και οι φοιτητές Δέσποινα Ευθυμιάδου, Βασιλική Μπίκια, Δημήτρης Ιακωβάκης και Κωνσταντίνος ΜαυροδήςΕφαρμογή για smartphones ομάδας φοιτητών από το Αριστοτέλειο, η οποία βοηθά στη διάγνωση πρωίμων συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με Πάρκινσον όπως αναφέρει το protothema.gr κέρδισε δυο βραβεία στον διαγωνισμό καινοτομίας

Με δυο βραβεία επιστρέφουν στην Ελλάδα οι φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στην τελική φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού καινοτομίας Imagine Cup της Microsoft.

H εφαρμογή της ομάδας Prognosis, για τη διάγνωση πρωίμων συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με Πάρκινσον, κέρδισε το Ability Award, το οποίο δίνεται στην καλύτερη λύση για προβλήματα ατόμων με αναπηρία. Επιπλέον, η ελληνική ομάδα κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία World Citizenship.

Η ομάδα Prognosis αποτελείται από τους Δέσποινα Ευθυμιάδου, Βασιλική Μπίκια, Δημήτρη Ιακωβάκη και Κωνσταντίνο Μαυροδή. Μέντορας τους είναι ο καθηγητής του ΑΠΘ Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης.

Το Ability Award παρέχει την ευκαιρία στους Έλληνες φοιτητές να επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο στο Ρέντμοντ του Σιάτλ, όπου βρίσκεται η έδρα της Microsoft και να συμμετάσχουν σε bootcamp με εξειδικευμένα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας για την περεταίρω εξέλιξη της εφαρμογής. H τρίτη θέση στην κατηγορία World Citizenship συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 δολαρίων.

H εφαρμογή – ήδη δωρεάν διαθέσιμη για smartphones με Windows - εστιάζει σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: Την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και τις παρεμβάσεις για την καλυτέρευση της ζωής των ασθενών.


«Προσπαθούμε να πετύχουμε την προδιάγνωση της ασθένειας βασιζόμενοι σε πρώιμα συμπτώματα, τα οποία δεν είναι ακόμη εμφανή σε γιατρούς και ασθενείς. Έτσι, εκμεταλλευόμενοι νέες τεχνολογίες συλλέγουμε δεδομένα συμπεριφοράς (σ.σ. όπως ο ρυθμός ομιλίας) και εξάγουμε συμπεράσματα ως προς την προδιάθεση εμφάνισης της νόσου. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε κάτι ανησυχητικό, παραπέμπουμε τον χρήστη στο γιατρό. Η δεύτερη κατεύθυνση αναφέρεται σε παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Ήρθαμε σε επαφή με ασθενείς και γιατρούς και εντοπίσαμε τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν. Έτσι, διαμορφώσαμε τις παρεμβάσεις που προτείνουμε με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους», εξηγούν οι φοιτητές.

Όπως λένε, ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας παρκινσονικός είναι το «πάγωμα» στο περπάτημα. Τι σημαίνει αυτό; Ο εγκέφαλος «κλειδώνει» την ώρα που ο ασθενής περπατάει και έτσι σταματά παρά τη θέλησή του. Χρειάζεται κάποιο ερέθισμα για να «ξεκλειδώσει» και να επανέλθει στο φυσιολογικό βάδισμα. Συνδέοντας την εφαρμογή με ένα «έξυπνο» περικάρπιο επιτυγχάνουν δυο πράγματα: Πρώτον γίνεται αντιληπτό πότε ο ασθενής σταματάει να περπατάει και δεύτερον με την αναπαραγωγή μιας δόνησης στο καρπό τους χέρι του και ενός ηχητικού ερεθίσματος του δίνουν και πάλι έναν ρυθμό ώστε να συνεχίσει να περπατά.

Ακόμα, μέσω του περικάρπιου, η εφαρμογή εντοπίζει άμεσα τις διαταραχές που συχνά αντιμετωπίζουν οι παρκινσονικοί στη διάρκεια του ύπνου τους. Αναπαράγοντας αυτόματα ειδικά διαμορφωμένους ήχους (binaural beats) σε ακουστικά που φοράει ο ασθενής, μπορεί να επιτευχθεί ο συντονισμός του εγκεφάλου και η επιστροφή σε συνθήκες ήρεμου ύπνου.
Σχόλια