Bloomberg: Αν οι πλούσιοι τα έδιναν όλα στους φτωχούς;...

Το Bloomberg επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα, τί θα γινόταν εάν οι πλουσιότεροι άνθρωποι κάθε χώρας έδιναν την περιουσία τους στους φτωχούς.

Και, όπως...
εξηγεί, προσπαθεί να προσεγγίσει το ζήτημα με τη βοήθεια της «Λίστας του Ρομπέν των Δασών».

Πόσα χρήματα θα έπαιρνε κάθε φτωχός συμπολίτης για παράδειγμα, του Μπιλ Γκέιτς, εάν ο κροίσος έδινε όλη την περιουσία του στους φτωχούς Αμερικανούς (το 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ);

Η απάντηση είναι 1.736 δολάρια το άτομο, ποσό που προκύπτει μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας και την αναδιανομή, σε στιλ «Ρομπέν των Δασών».

Το «δείγμα» είναι μία επιλογή από 42 χώρες με ριζικά διαφορετικά δημογραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά.

Το Bloomberg συγκρίνει την περιουσία των πλουσιοτέρων με το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Επί τη ευκαιρία μόνο στη Χιλή, στην Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αυστραλία, ο πλουσιότερος πολίτης είναι... γυναίκα.


Κύπρος και Σουηδία είναι δύο χώρες στις οποίες θα ήθελε κάποιος να βρεθεί, στην περίπτωση κατά την οποία το φαινόμενο του Ρομπέν των Δασών... καθιερωθεί.

Εκεί ναι! Η αντιστοιχία είναι 45.987 δολάρια και 33.149 δολάρια. Οι δύο χώρεςόμως, είναι ειδικές περιπτώσεις. Έχουν μικρούς πληθυσμούς (1,1 εκατ. στην Κύπρο) και σχετικά υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Η Σουηδία βρίσκεται μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.


Και όχι, δεν υπάρχει στο Index η Ελλάδα. Συνεπώς, το ερώτημα, εάν ο πιο πλούσιος Έλληνας έδινε την περιουσία του στους πτωχούς συμπολίτες του, δεν υφίσταται καν....
Σχόλια