Γιατί οι Κινέζοι πιστεύουν ότι πρέπει να πίνουμε ζεστό νερό

http://www.enallaktikos.gr/img42148_945b70206e5406dadde5ee5ae9bc440e_240x180c.jpgΠολλοί Αμερικανοί έχουν αρχίσει και δίνουν σημασία στο ότι οι Κινέζοι εμφανίζονται υγιείς και ότι δεν παίρνουν εύκολα βάρος. Για να καταλάβει κανείς τι διαφορετικό κάνουν οι Κινέζοι πρέπει να ξεκινήσει αναγνωρίζοντας ότι οι Κινέζοι πίνουν ζεστό νερό ενώ οι δυτικοί κρύο.

Σύμφωνα με παραδοσιακά κινεζικά βιβλία ιατρικής η βασική ιδέα των αρχαίων ιατρικών πρακτικών είναι να διατηρεί κανείς την αρμονία ανάμεσα στην ανθρώπινη ύπαρξη και τη φύση. Όσο πιο πολύ ακολουθείς το βιολογικό σου ρολόι τόσο πιο υγιής θα είσαι.

Γιατί λοιπόν το να πίνει κανείς ζεστό νερό θεωρείται πιο υγιεινό; Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική εξηγεί ότι η φυσιολογική εσωτερική θερμοκρασία του σώματος είναι 37 βαθμοί Κελσίου, που κρατά την κυκλοφορία του αίματος σε ένα χαλαρό τόνο με κανονικές σωματικές λειτουργίες. Όταν πίνει κάποιος κρύο νερό η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος δέχεται μεταβολή.

Το σώμα πρέπει να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να επανορθώσει μια μεταβολή της θερμοκρασίας προκειμένου να διατηρήσει τη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων. Αν το σώμα είναι πολύ αδύναμο για να ζεσταθεί από μόνο του κάποια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όπως συστολή, δυσπεψία και θρόμβωση.

Πολλοί άνθρωποι στη Δύση δεν αναγνωρίζουν τις ωφέλειες του να πίνεις ζεστό νερό και όταν επισκεφθούν την Κίνα ανακαλύπτουν ότι τα κινεζικά εστιατόρια σερβίρουν ζεστό νερό στους πελάτες εν αντιθέσει με το τι συμβαίνει σε χώρες του δυτικού κόσμου όπου σερβίρεται με πάγο.

Παρόλο που οι Κινέζοι θεωρούν τους εαυτούς τους λάτρεις του φαγητού εξακολουθούν να έχουν υψηλό μεταβολισμό, που τους κρατά σχετικά αδύνατους ακόμα και αν τρώνε αρκετό φαγητό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προτιμούν να πίνουν ζεστό νερό σε κάθε γεύμα, που τους βοηθά στην πέψη. Στο μεταξύ το κρύο νερό κάνει τα λιπαρά του φαγητού να παραμείνουν στο στομάχι

Μπορούμε επισης να αποδώσουμε τη νεανική εμφάνιση των γυναικών στη συνήθεια να πίνουν ζεστό νερό. Οι Κινέζες διδάσκονται να μην πλησιάζουν το κρύο νερό κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, καθώς θα τους προκαλέσει επιπλέον πόνο. Πίνοντας ζεστό νερό μπορούν να ζεσταθούν οι ωοθήκες, που είναι το κύριο όργανο το οποίο παράγει τις γυναικείες ορμόνες. Αυτές με τη σειρά τους βοηθούν το σώμα να κάψει τα έξτρα λιπαρά και να δείχνουν νεότερες.


enallaktikos.gr
Σχόλια