H NASA στέλνει ερευνητές στις στέπες του Καζακστάν για να μελετήσουν γεωγλυφικά 8.000 ετών

Η NASA παραθέτει εικόνες από τα γεωγλυφικά που ανακάλυψε στις βόρειες στέπες του Καζακστάν, και συστήνει αποστολή για τη λύση του γρίφου, κάνοντας λόγο για μοναδικά ευρήματα ηλικίας 8.000 ετών (Pics)
Η NASA  αποφάσισε να μοιραστεί με το κοινό τα νέα ευρήματα των δορυφόρων της, αλλά και των μελετών της, σχετικά με τα μυστήρια γεωγλυφικά που ανακάλυψαν οι δορυφόροι της σε επαρχία του Καζακστάν.
Συγκεκριμένα, η διαστημική υπηρεσία παραθέτει εικόνες από την περιοχή Ushtogaysky, ένα απόμακρο χωριό στις βόρειες στέπες Καζακστάν, όπου ο δορυφόρος "συνέλαβε" τα παράξενα γεωγραφικά σχήματα. Το μέγεθος των οποίων ξεπερνά κατά πολλές φορές αυτό ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.
Χαρακτηριστικά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες κατασκευές δεσπόζουν στην περιοχή περισσότερα από 8.000 χρόνια, ενώ τα σχήματα είναι ορατά μόνο από ψηλά. Και κάπου εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα και οι θεωρίες συνωμοσίας.


  Πλέον, αρχαιολόγοι και ερευνητές που αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή για να ρίξουν φως στο μυστήριο που καλύπτει τις γιγαντιαίες κατασκευές, καλούνται να απαντήσουν και στο ερώτημα, "πως είναι δυνατόν τα συγκεκριμένα σχήματα να δημιουργήθηκαν από εδάφους με τέτοια γεωμετρική ακρίβεια;"
Σύμφωνα με τους μελετητές, τα σχήματα βρίσκονται κοντά σε έναν νεολιθικό οικισμό, ενώ εκτιμάται πως το μέγεθός τους είναι μεγαλύτερο από αυτό της Μεγάλης πυραμίδας του Χέοπα.
Παράλληλα, πολλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι γνώριζαν την ύπαρξη των ιερογλυφικών από το 2007, ωστόσο πίστευαν ότι επρόκειτο για επεξεργασμένες φωτογραφίες, που στόχο είχαν να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, οι δορυφόροι προσφέρουν αποδεικτικές και πεντακάθαρες φωτογραφίες από τα μυστήρια σχήματα στις στέπες του Καζακστάν.
Ο Compton J. Tucker, επιστήμονας της NASA στην Ουάσιγκτον, που παρείχε και τα στοιχεία ανέφερε "Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου κάτι τέτοιο. Το βρήκα αξιοσημείωτο".
Για την αποκάλυψη της ταυτότητας, αλλά και για τη λύση του μυστηρίου γύρο από τα σχέδια, η διαστημική υπηρεσία προχώρησε στη σύσταση μιας ομάδας, που σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους και τους ερευνητές θα μεταφερθούν στην περιοχή, προκειμένου να αναλύσουν και να λύσουν τον γρίφο πίσω από τη νέα ανακάλυψη.


  Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές αποκλείουν όλες τις θεωρίες συνωμοσιών περί εξωγήινων και Ναζί, λέγοντας πως: "Δεν πιστεύουμε πως οι άνθρωποι που δημιούργησαν τα συγκεκριμένα σχήματα είχαν οποιαδήποτε σχέση με τους εξωγήινους ή τους Ναζί (καθώς είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ένα εκ των σχεδίων απεικονίζει τον αγκυλωτό σταυρό)". "Ο αγκυλωτός σταυρός είναι αρχαίο σύμβολο το οποίο σφετερίστηκαν οι ναζί", τονίζουν.
Μετά τις πρώτες εικόνες των σχημάτων, η NASA ζήτησε τη βοήθεια από τους δορυφόρους της χώρας και συγκεκριμένα από την διαστημική υπηρεσία KazCosmos, προκειμένου να καταφέρει να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα ευρήματα, προτού τα μοιραστεί με το κοινό. "Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που βλέπαμε υπήρχε στη συγκεκριμένη περιοχή. Να είμαστε σίγουροι για την αυθεντικότητα των ευρημάτων", επισημαίνει ο Δρ LaPorte, από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
Αυτή τη στιγμή, οι τοπικές αρχές πιέζουν την Unesco για επείγουσα προστασία της περιοχής, χωρίς, όμως αποτελέσματα.Η εξήγηση που δίνεται μετά τις πρώτες έρευνες και μελέτες είναι ότι, τα συγκεκριμένα ευρήματα σχετίζονται με τη μεταφορά των πληθυσμών της νεολιθικής εποχής στις στέπες του Καζακστάν για κυνήγι, επομένως τα σχέδια καθόριζαν τα όρια της περιοχής που κατοικούσαν και δραστηριοποιούνταν.

(Πηγή: nytimes)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας