Σίλφρα: Κατάδυση ανάμεσα σε Αμερική και Ευρώπη -Κολυμπώντας ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες [εικόνες & βίντεο]

Σίλφρα: Κατάδυση ανάμεσα σε Αμερική και Ευρώπη -Κολυμπώντας ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες [εικόνες & βίντεο]Η Σίλφρα στην Ισλανδία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής καταδυτικούς προορισμούς.
Ο λόγος; Οι δύτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσουν ανάμεσα σε ένα μικρό άνοιγμα που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες και ουσιαστικά ανάμεσα σε δύο... ηπείρους: Τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. 
Η υποθαλάσσια σχισμή Σίλφρα αποτελεί ένα πραγματικό γεωλογικό θαύμα αλλά και ένας από τους κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς του κόσμου.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια τεράστια ρωγμή -η οποία διευρύνεται κατά δύο εκατοστά περίπου κάθε χρόνο- στην επιφάνεια της γης, όπου οι ηπειρωτικές πλάκες συναντώνται.

Στα βαθιά νερά του Ατλαντικού Ωκεανού αυτή η ρωγμή είναι εντελώς αόρατη, αλλά στη Σίλφρα το νερό είναι τόσο καθαρό από την τήξη των παγετώνων της Ισλανδίας που γίνεται πλήρως ορατό.
Η περιοχή επίσης είναι μία από τις καθαρότερες θάλασσες του κόσμου, ως αποτέλεσμα μιας συναρπαστικής φυσικής διαδικασίας φιλτραρίσματος, όπου τα νερά λιώνουν από τον κοντινό παγετώνα Langjokull μέσα από την πορώδη υπόγεια λάβα για 30 έως 100 έτη πριν φτάσουν στη Σίλφρα.

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο ηπειρωτικές πλάκες οδηγεί σε μια σπηλιά 600 μέτρων, ενώ το νερό έχει θερμοκρασία -4 ° C καθώς προέρχεται από το λιώσιμο των παγετώνων.
Λόγω της θέσης της στο Εθνικό Πάρκο Θινγκβελιρ, η Σίλφρα προστατεύεται από τους κανονισμούς του πάρκου και οι δύτες μπαίνουν στο νερό μόνο με έναν τοπικό οδηγό από εταιρείες όπως η DIVE.IS. Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν εκδρομές από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο.
.




iefimerida.gr
Σχόλια