Το ευρωπαϊκό αλαλούμ για το προσφυγικό καλά κρατεί...

Ειδομένη
Ανίκανη να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση αποδεικνύεται η Ευρώπη. Το γεγονός αυτό δείχνει...
να το εκμεταλλεύεται η Τουρκία αξιώνοντας ακόμα περισσότερα χρήματα προκειμένου να παραμείνουν στα εδάφη της οι πρόσφυγες-μετανάστες που ξενιτεύονται για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Η Τουρκία ζητά ακόμα δυο δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η Τουρκία αξιώνει συνολικά το ποσό των 5 δισ. ευρώ από την Ευρώπη για να τηρήσει τα συμφωνηθέντα παρ' ότι η δέσμευση ήταν για 3 δισ. ευρώ. «Η Άγκυρα θέλει τώρα 5 δισ. ευρώ αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ» αποκαλύπτει ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην γερμανική εφημερίδα.

Η ΕΕ είχε δεσμευθεί το Νοέμβριο (2016) να εκταμιεύσει κονδύλια ύψους 3 δισ. ευρώ προς τη γειτονική μας χώρα προκειμένου να μειωθούν οι προσφυγικές ροές στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Στα ανταλλάγματα που προσφέρθηκαν ήταν και η επιτάχυνση των ενταξιακών συζητήσων.

Ωστόσο, τα χρήματα (3 δισ. ευρώ) προς την Τουρκία ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί καθ΄πως οι αντιπαραθέσεις εντός της Ευρώπης καλά κρατούν με την Ιταλία να αρνείται να καταβάλει το μερίδιό της.

Το Βερολίνο επιμένει πως το χρήματα θα καταβληθούν με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δίνει τις σχετικές διαβεβαιώσεις στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου που πρόσφατα επισκέφθηκε τη γερμανική πρωτεύουσα.

«Πεπεισμένη» ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε «εύλογο χρονικό διάστημα» στη διάθεση του ποσού των τριών δισ. ευρώ στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού, παρά τις εντάσεις που προβάλλει η Ιταλία, δήλωσε η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ κατά τη πρόσφατη επίσκεψή της, στην Τουρκία.

Με τεχνικούς τρόπους η αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη Σέγκεν

Και ενώ οι ηγέτες της Ευρώπης είναι... χαμένο στη μετάφραση, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, κινείται σε ένα παράλληλο κόσμο, δηλώνοντας πως αν οι πρόσφυγες εμποδίζονταν στα σύνορα μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, αυτό θα σήμαινε εκ των πραγμάτων αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν.

«Το να σταματήσεις τους πρόσφυγες μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας είναι μια ιδέα που συζητείται ιδιαίτερα από τις ίδιες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα πρέπει όμως να λάβει κανείς υπ' όψιν ότι η Ελλάδα θα αποκλειόταν έτσι εκ των πραγμάτων από την Σένγκεν και θα μπορούσε να δημιουργηθεί συμφόρηση, είτε στην Ελλάδα είτε στην ΠΓΔΜ, όπου παρακολουθήσαμε ήδη αυτή την συνέπεια αυτή την εβδομάδα, ή αλλού στα Βαλκάνια. Δεν μπορεί κανείς απλώς να το αγνοήσει», δηλώνει ο Ντε Μεζιέρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Ο Γερμανός ΥΠΕΣ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα την εερχόμενη εβδομάδα, αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Τουρκίας, τονίζει ότι «υπάρχουν ήδη μεμονωμένες προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο, αλλά όχι ακόμη στον βαθμό που αυτό θα ήταν απαραίτητο».

Υγρός τάφος

Όσοι οι ευρωπαίοι πολιτικοί αναζητούν λύσεις, τα θύματα στο Αιγαίο αυξάνονται καθημερινά.

Νέο ναυάγιο σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 33 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

efsyn.gr
Σχόλια