Steve Jobs: Η αληθινή ιστορία του Mr. Apple...

Steve Jobs: Η αληθινή ιστορία του Mr. Apple
Η κινηματογραφική εκδοχή της ζωής του Steve Jobs απασχολεί και πάλι το Χόλιγουντ. Ο σκηνοθέτης Danny Boyle ανέθεσε τον ρόλο στον Michael Fassbender και το σενάριο στον Aaron Sorkin, στην ταινία “Steve Jobs” που βγήκε στις ελληνικές αίθουσες 21 Ιανουαρίου και μας δίνει την ευκαιρία να...
θυμηθούμε την γεμάτη σκαμπανεβάσματα ζωή και την απίστευτα ισχυρή προσωπικότητα ενός δημιουργικού επιχειρηματία με πάθος για την τελειότητα.

H τρομερή ορμή και το αλάνθαστο ένστικτο του Steve Jobs έφεραν την επανάσταση σε έξι διαφορετικές βιομηχανίες: τους προσωπικούς υπολογιστές, τα κινούμενα σχέδια, τη μουσική, την τηλεόραση, το tablet computing και τις ψηφιακές εκδόσεις. Χωρίς να είναι υπόδειγμα αφεντικού ή ανθρώπου, ωθούμενος από εσωτερικούς δαίμονες μπορούσε να οδηγήσει τον εαυτό του και τους γύρω του σε απόγνωση. Είναι ένα παράδειγμα για αποφυγή και υπόδειξη. Ταυτόχρονα.

Η υιοθεσία
Ο μηχανικός Paul Jobs, με μυώδες σώμα γεμάτο τατουάζ παντρεύτηκε την καλόκαρδη Clara Hagopian, κόρη δύο Αρμένιων μεταναστών, το Μάρτιο του 1946. Μετά από εννέα χρόνια γάμου ξεκίνησαν τις προσπάθειες να υιοθετήσουν ένα παιδί. Εκείνη την περίοδο η Joanne Schieble, κόρη γερμανών μεταναστών από το Ουισκόνσιν, ερωτεύτηκε τον Abdulfattah “John” Jandali, ένα μουσουλμάνο βοηθό καθηγητή από την Συρία. Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης πετρελαιοπηγών στην Δαμασκό και την Χομς. Ωστόσο, ο πατέρας της Clara δεν ενέκρινε αυτή τη σχέση και όταν εκείνη έμεινε έγκυος απείλησε πως θα την αποκληρώσει. Η έκτρωση δεν ήταν εύκολη υπόθεση σε μια μικρή κοινότητα ρωμαιοκαθολικών.  Και ο γάμος εκτός σχεδίων. Το ζευγάρι ήταν 23 ετών και αποφάσισε να γεννηθεί το παιδί και κατόπιν να δοθεί για υιοθεσία. Μοναδικός όρος που έθεσε η Joanne να υιοθετηθεί από γονείς που θα ήταν απόφοιτοι κολλεγίου, όπως εκείνη και ο John. Στις 24 Φεβρουαρίου του 1955 γεννήθηκε ένα υγιέστατο αγοράκι. Ο Paul και η Clara Jobs είχαν βρει το παιδί τους. Όμως, υπήρχε ένα πρόβλημα με τους όρους υιοθεσίας. Το ζευγάρι δεν είχε τελειώσει καν το λύκειο. Όταν το ανακάλυψε αυτό η βιολογική μητέρα αρνήθηκε να υπογράψει την υιοθεσία. Το αδιέξοδο κράτησε εβδομάδες ακόμα και αφού το μωρό είχε εγκατασταθεί στο σπίτι των Jobs. Τελικά, η Joanne υποχώρησε υποχρεώνοντας το ζευγάρι, με γραπτή δήλωση, να υποσχεθεί πως το παιδί θα λάμβανε ανώτατη μόρφωση. Υπήρχε κι ένας άλλος λόγος που η Joanne δεν υποχωρούσε. Ο πατέρας την ήταν ετοιμοθάνατος. Έτσι, έλπιζε να παντρευτεί τον John και να κρατήσουν το παιδί τους. Τελικά, ο πατέρας της πέθανε δυο μήνες μετά την υιοθεσία. Το ζευγάρι παντρεύτηκε, αλλά εκείνη δεν ζήτησε πίσω το παιδί της. Σύντομα απέκτησε μια κόρη.

Τα παιδικά χρόνια

O Steve Paul Jobs γνώριζε από μικρή ηλικία πως ήταν υιοθετημένος. Οι πιο στενοί του φίλοι υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι οι βιολογικοί του γονείς τον είχαν εγκαταλείψει του δημιούργησε τραύματα. Αργότερα, όταν έφτασε ακριβώς στην ηλικία που είχε ο βιολογικός του πατέρας όταν τον εγκατέλειψε, ο Jobs θα άφηνε μια κοπέλα έγκυο και θα εγκατέλειπε και εκείνος το δικό τους παιδί.

Ο Paul και η Clara Jobs μεγάλωσαν τον Steve στο Πάλο Άλτο, που την εποχή εκείνη ήταν το κέντρο της εκρηκτικής ανάπτυξης των στρατιωτικών επενδύσεων. Εδώ, είχε, μια δεκαετία πριν, εγκατασταθεί ο Dave Packard, στο γκαράζ του οποίου μαζί με τον φίλο του Bill Hewlett, δημιούργησαν ένα ταλανωτή ακουστικών συχνοτήτων, το πρώτο προϊόν της Hewlett-Packard. Ο πατέρας του προσπάθησε να του μεταδώσει το πάθος του για τα αυτοκίνητα και τη μηχανολογία. Ο Steve δεν ενδιαφερόταν. Ήρθε, όμως, έτσι για πρώτη φορά σε επαφή με τα ηλεκτρονικά. «Ο πρώτος τερματικός υπολογιστής που είδα ποτέ στη ζωή μου ήταν όταν ο πατέρας μου με πήγε στο κέντρο Ames. Το ερωτεύτηκα αμέσως», θα πει στον βιογράφο του Walter Isaacson, o Steve Jobs.

Οι γονείς του γρήγορα ανακάλυψαν πως ο Steve ήταν ξεχωριστός και ήταν πρόθυμοι να ικανοποιούν τις ανάγκες του. Το σχολείο του φαινόταν βαρετό. Έτσι, πολύ συχνά έκανε χονδροειδείς φάρσες. Όπως, όταν μια μέρα έπεισε πολλούς συμμαθητές του να του αποκαλύψουν τους συνδυασμούς των λουκέτων από τα ποδήλατα τους. Μετά άλλαξε τα λουκέτα και κανείς δεν μπορούσε να ξεκλειδώσει το ποδήλατο του. Όταν οPaul Jobs κλήθηκε να απολογηθεί για τον γιό του τα έβαλε με το σχολείο που δεν μπορούσε να του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Σύντομα, έκανε τεστ νοημοσύνης. Ήταν τόσο υψηλό το σκορ που του πρότειναν να παραλείψει δύο τάξεις. Οι γονείς του δέχτηκαν, συνετά, να παραλείψει μόνο μία. Πλέον, είχε ελάχιστους φίλους στη δική του ηλικία, ήταν μοναχικός και κοινωνικά αδέξιος. Άρχισε να συχνάζει στο γκαράζ ενός μηχανικού που τον έβαλε στη λέσχη Εξερευνητών της Hewlett-Packard, ενώ παράλληλα μοίραζε τις Κυριακές εφημερίδες. Αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο στα 15 του. Άρχισε να ακούει Ντίλαν, να διαβάζει Σέξπιρ, Πλάτωνα, να καπνίζει μαριχουάνα και να δοκιμάζει LSD.
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 η αντικουλτούρα των χίπηδων έκανε «ειρήνη» με τους geeks. Ο Steve ισορροπούσε αξιοθαύμαστα ανάμεσα στους δύο κόσμους. Όσο παρακολουθούσε μαθήματα ηλεκτρονικών γνώρισε ένα παιδί που είχε τελειώσει το Λύκειο. Τον Stephen Wozniak. Μια μέρα ο “Woz” του μίλησε για το Μπλε Κουτί, για έναν τρόπο που οι χάκερ της εποχής έκαναν δωρεάν υπεραστικά τηλεφωνήματα. Επιχείρησαν να φτιάξουν τη δική τους γεννήτρια ακουστικών σημάτων για να κάνουν φάρσες. Στην ουσία δημιούργησαν, χωρίς να το ξέρουν, ακόμα, την Apple.

Η χίπικη ζωή

Το 1972 γνώρισε μια αιθέρια χίπισσα, την Chrisann Brennan. Τελειώνοντας το λύκειο έζησαν μαζί σε ένα ξυλόσπιτο. Οι γονείς του έγιναν έξαλλοι. Τους είπε αντίο και έφυγε. Εκείνοι, όμως, είχαν αναλάβει, 17 χρόνια πριν, την υποχρέωση να τον μορφώσουν. Ο Steve δεν ήθελε να ακούει για κολλέγιο. Τελικά, τους έκανε τη ζωή δύσκολη και διάλεξε το πιο ακριβό για τα πενιχρά εισοδήματα των Jobs, το περιβόητο για τον ελεύθερο τρόπο ζωής του, αλλά με, ταυτόχρονα, βαρύ διδακτικό πρόγραμμα, Reed. Εκεί παρακολουθούσε φεστιβάλ αγάπης Χάρε Κρίσνα, πήγαινε στο κέντρο Ζεν για δωρεάν χορτοφαγικά γεύματα, διάβαζε ινδική και κινεζική φιλοσοφία, έφτιαξε ένα δωμάτιο διαλογισμού, έπαιρνε ψυχεδελικά ναρκωτικά και  κυκλοφορούσε ξυπόλητος. Ο Jobs είχε αναπτύξει τη θεωρία πως η χορτοφαγική διατροφή απέτρεπε τη σωματική οσμή έτσι δεν έκανε συχνά μπάνιο και δεν χρησιμοποιούσε αποσμητικό. Σε όλη του τη ζωή θα προσπαθήσει να εφαρμόζει τις βασικές διδαχές του ινδουισμού και του βουδισμού.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...
Σχόλια