ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: «Οι γείτονες της ευρωπαϊκής πολυκατοικίας τσακώνονται και ρίχνουν το φταίξιμο στον Ελληνα θυρωρό»

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2016/02/%CE%A4%CE%96%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9B%CE%9F%CE%9D%CE%99-600x278.jpgΗχηρή παρέμβαση με αναφορά στο θέμα του προσφυγικού και της πρωτοφανούς πίεσης που δέχεται η Ελλάδα, έκανε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, με ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook.

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, και ιδίως στη σύνοδο της Βιέννης, στη στάση της Τουρκίας και στην έλλειψη της πρέπουσας αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, υπογραμμίζει:
«Την περασμένη εβδομάδα η Ευρώπη έδωσε την εικόνα πως είναι ένα είδος πολυκατοικίας στην οποία όλοι οι γείτονες διαπληκτίζονται, αλλά στο τέλος φορτώνουν το συνολικό φταίξιμο στον (Έλληνα) θυρωρό. Παρακολουθήσαμε ακόμη και μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή μελών και μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθεί το τι συμβαίνει στα ελληνικά σύνορα, χωρίς η Ελλάδα να κληθεί να πάρει μέρος σε αυτή.

Θέλω, παρά ταύτα, να πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη μια δυνατότητα να αποφευχθεί η κατάρρευση ενός από τους στυλοβάτες της ενωμένης Ευρώπης, της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών. Αυτή η δυνατότητα βασίζεται σε τρεις ελάχιστες, απαραίτητες προϋποθέσεις.

Πρώτον, κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει μονομερείς μη ανατρέψιμες αποφάσεις: διότι η προσωρινή επαναυιοθέτηση των ελέγχων στα σύνορα είναι κάτι το διαφορετικό από το πραγματικό κλείσιμό τους. Αν κάποιος αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα, θα αναλάβει μια φοβερή ευθύνη απέναντι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το είπαμε με σαφήνεια στους γείτονές μας.

Δεύτερον, η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο τα κονδύλια που έλαβε από την Ένωση για να μειώσει τα προσφυγικά κύματα που εισέρχονται στη χώρα αυτή. Πριν λίγες ημέρες το επανέλαβα στους ανώτατους ιθύνοντες της Άγκυρας, τα αποτελέσματα είναι απαραίτητα.
Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιταχύνει την αναθεώρηση των κανόνων του Δουβλίνου, εκείνων που επιρρίπτουν κάθε ευθύνη στις χώρες πρώτης εισόδου στην Ένωση και να διακηρυχθεί και πάλι η αρχή μιας κοινής προσπάθειας των 28, όπως η Ιταλία ζήτησε ανέκαθεν.

Φτάνει να δει, κανείς, τις σκηνές στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο»

crashonline.gr
Σχόλια