Η Χαριστική βολή σε όλους μας

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗΟι άνθρωποι της αγοράς προειδοποιούν ότι η σχεδιαζόµενη φοροκαταιγίδα θα αποτελειώσει την οικονοµία, αντί να φέρει επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταµεία, µετά από έξι χρόνια µνηµονίων και διαρκούς συρρίκνωσης των εισοδηµάτων

Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, επισημαίνουν στη Realnews οικονομολόγοι και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Χαριστική βολή θεωρούν οι άνθρωποι της αγοράς ότι θα δώσει στην πραγµατική οικονοµία η επιβολή του νέου πακέτου φόρων, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, προκειµένου να κλείσει το δηµοσιονοµικό κενό ύψους 5,5 δισ.ευρώ ως το 2018, µε το ∆ιεθνές Νοµιασµατικό Ταµείο να επιµένει να ανέβει ο λογαριασµός στα 8 δισ. ευρώ. Ηδη χιλιάδες επιχειρήσεις, που κατάφεραν να επιβιώσουν έπειτα από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας, βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης και χιλιάδες εργαζόµενοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους. Ολες οι έρευνες που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας τις τελευταίες ηµέρες καταδεικνύουν µε τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τον εφιάλτη που βιώ- νουν οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις.

Τα νέα φοροεισπρακτικά µέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, επισηµαίνουν στη Realnews οικονοµολόγοι και εκπρόσωποι του επιχειρηµατικού κόσµου. Εξάλλου, έπειτα από 6 «µνηµονιακά» χρόνια είναι ολοφάνερο ότι η επιβολή διαρκώς νέων µέτρων συρρικνώνει τα εισοδήµατα και κάνει ακόµη δυσµενέστερη την κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009 µέχρι τον ∆εκέµβριο του 2015, σύµφωνα µε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η κατανάλωση µειώθηκε κατά 49,7 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 139,2 δισ. ευρώ από 188,9 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της φορολογίας -από 15% έως 400% αυξήθηκαν οι φόροι από το 2009 έως το 2015- τα έσοδα υποχωρούν, ενώ η ύφεση βαθαίνει. Η επιβολή ολοένα και περισσότερων φόρων δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσµα και αυτό γιατί έχει εξαντληθεί πλέον η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Απόδειξη ότι οι φόροι σκοτώνουν την οικονοµία είναι η µείωση της κατανάλωσης και εποµένως της φορολογητέας ύλης. Ταυτόχρονα και η έρευνα της Γενικής Συνοµοσπονδίας Επαγγελµατιών Βιοτεχνών και Εµπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αποτυπώνει το πλήγµα που έχει δεχθεί η πραγµατική οικονοµία µετά την επιβολή των capital controls τον περασµένο Ιούνιο.

Περίπου 21.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο» το πρώτο εξάµηνο του 2016, µε 40.000 έως 45.000 εργαζοµένους να οδηγούνται στην ανεργία. Από τις αρχές της κρίσης οι καθαρές απώλειες αµιγώς εµπορικών µικροµεσαίων επιχειρήσεων κινήθηκαν στις 120.000, µε τη µεγαλύτερη συσσώρευση «λουκέτων» τη διετία 2012-2013. Για το 2015 τα «λουκέτα» εµπορικών επιχειρήσεων εκτιµώνται σε λιγότερα από 10.000. Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της οικονοµικής κατάστασής τους, µε τον κύκλο εργασιών τους να µειώνεται κατά 20,6% το δεύτερο εξάµηνο του 2015. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις αναµένεται να µην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του 2016.

∆υσοίωνες προβλέψεις

Για το πρώτο εξάµηνο του έτους αναµένεται νέα συρρίκνωση των επενδύσεων για 1 στις 3 επιχειρήσεις, ενώ µόλις το 3,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις. Σηµειώνεται ότι, σύµφωνα µε την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το δεύτερο εξάµηνο του 2015 χάθηκαν 45.000 θέσεις εργασίας µόνο από τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, ενώ µία στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να µειώσει µισθούς ή ώρες εργασίας στο επόµενο εξάµηνο. Συνολικά την τελευταία επταετία 708.966 εργαζόµενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία. Σύµφωνα µε έρευνα της Ελληνικής Συνοµοσπονδίας Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας, «την τελευταία επταετία η κατάσταση στην αγορά είναι δραµατική. Οι επιχειρήσεις περνούν καθηµερινά από ισχυρές δοκιµασίες επιβίωσης, µε αποτέλεσµα να γίνεται µεγάλη προσπάθεια, ώστε οι κραδασµοί που δηµιουργούνται να µη µετακυλίουν τα βάρη στους καταναλωτές».

Η οικονοµική ασφυξία αποτυπώνεται και στο ύψος των µη εξυπηρετούµενων δανείων, το οποίο φθάνει πλέον τα 112 δισ. ευρώ. Από τα 60 δισ. ευρώ «κόκκινα» επιχειρηµατικά δάνεια τα 11 δισ. ευρώ οφείλουν 800 µεγάλες επιχειρήσεις, τα 28,5 δισ. ευρώ 6.000 µεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 120.000 µικροµεσαίες. Την ίδια στιγµή, οι ληξιπρόθεσµες οφειλές στην εφορία φτάνουν τα 86,3 δισ. ευρώ και στα ασφαλιστικά ταµεία τα 27,2. Μόνο τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια και οι οφειλές στην εφορία προσεγγίζουν τα 200 δισ. ευρώ, περίπου 45 δισ. ευρώ περισσότερα από το ΑΕΠ της χώρας.

∆ηλαδή, η αναλογία του ληξιπρόθεσµου ιδιωτικού χρέους προς το ΑΕΠ σε απόλυτα νούµερα είναι 128%.Τη στιγµή που τα εισοδήµατα των πολιτών έχουν µειωθεί κατά 30% από το 2009 έως το 2014, σύµφωνα µε στοιχεία του ΣΕΒ, οι φόροι για κάποιον που έχει ετήσιο εισόδηµα 30.000 ευρώ αυξήθηκαν κατά 46,2% σε σχέση µε το 2009, ενώ για όσους έχουν εισοδήµατα 20.000 ευρώ οι φόροι είναι περισσότεροι κατά 22%. Σύµφωνα µάλιστα µε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 70% των νοικοκυριών αναµένει επιδείνωση της οικονοµικής του κατάστασης, όταν το ένα στα τρία νοικοκυριά έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα κάτω των 10.000 ευρώ, µε το 15,2% να δηλώνει ότι δεν µπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες.

Νέα επιδείνωση Με δεδοµένη την οικονοµική αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, ο εµπορικός κόσµος περιγράφει µε τα πιο µελανά χρώµατα το µέλλον της εγχώριας αγοράς. ∆υσοίωνο προδιαγράφει το µέλλον ο ΣΕΒ για όλους όσοι έχουν µεσαία εισοδήµατα λόγω της υπερφορολόγησης, επισηµαίνοντας ότι τα συνήθη υποζύγια των µισθωτών και των συνταξιούχων θα επιβαρυνθούν µε νέα φορολογικά µέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνοµοσπονδία Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας) σε έρευνά της αναφέρει ότι το 2016 ξεκίνησε για την αγορά χειρότερα απ’ ό,τι τελείωσε το 2015. Η µεσοσταθµική µείωση της αγοραστικής κίνησης το πρώτο δίµηνο του 2016 ανέρχεται στο 20,8%, ενώ θα πρέπει να σηµειωθεί πως ο εκτιµώµενος τζίρος για τη χειµερινή εκπτωτική περίοδο θα διαµορφωθεί το 2016 περίπου στα 4,49 δισ. ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 1,18 δισ. ευρώ σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2015. 

hellasforce.com
Σχόλια