Κουτσούμπας: Όλα έγιναν λάθος στο προσφυγικό...

Κουτσούμπας: Όλα έγιναν λάθος στο προσφυγικό, αδιέξοδες οι πολιτικές

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Στο προσφυγικό όλα έγιναν λάθος και οι...
πολιτικές που ακολουθούνται είναι αδιέξοδες. Αν συνεχιστούν αυτές οι ροές, και πολύ περισσότερο, αν συνεχιστούν οι επεμβάσεις, θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα πολλές χιλιάδες» προειδοποίησε ο κ. Κουτσούμπας στον ΣΚΑΪ.

Ο γγ του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες για την πολιτική επί του ζητήματος αυτού, τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε όσα κόμματα υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, «που έδινε γραμμή στον Τσίπρα να αποδεχθεί μια συμφωνία που εγκλωβίζει πρόσφυγες».

Χαρακτήρισε «γελοιότητα» και «απαράδεκτη δήλωση» αυτά που είπε ο κ. Μάρδας, αναφέροντας στην συνέχεια «και δεν ξέρω γιατί βρίσκεται στην θέση που βρίσκεται», προσθέτοντας «με αυτά τα μυαλά δημιουργούν προβλήματα σε όλους».

Υπογράμμισε ότι η ΕΕ, αναθεωρώντας δικές της αποφάσεις, πρέπει να αποφασίσει την απευθείας μεταφορά των προσφύγων από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία «που επιβραβεύθηκε από την ΕΕ», ως μία εκ των βασικών υπευθύνων για τις προσφυγικές ροές λόγω των βομβαρδισμών στην Συρία και ως συνεργό στο έγκλημα.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κατάσταση βαίνει προς αδιέξοδο και εξέφρασε την ανησυχία του ότι «πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

«Ο πρωθυπουργός έπρεπε να βάλει βέτο. Το πρόβλημα είναι πως θεωρεί την απόφαση (ΕΕ-Τουρκίας) θετική» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως επί κυβέρνησης Σαμαρά οι προσφυγικές ροές ήταν μικρότερες, προσθέτοντας «τα ίδια θα έκανε γιατί ήταν στην ίδια λογική με κύριο μέλημα 'σιγά μην τα χαλάσουμε με την ΕΕ'».

Είπε ότι ο κ. Τσίπρας με την αποστροφή του για τα «θαλάσσια σύνορα» «ήθελε να πει κάτι άλλο, ότι είναι δύσκολη η επιχείρηση διάσωσης στην θάλασσα, εκτός κι αν στο βάθος του μυαλού του - πράγμα που δεν θέλω να πιστεύω για Έλληνα πρωθυπουργό - είχε αυτό που έχει στο μυαλό της και η τουρκική αστική τάξη και το ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα».

Υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία έχει σαφή στόχο και πάγια πολιτική την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Τέλος, σχετικά με τις προβλέψεις του για την οικονομία και για το αν η χώρα είναι σε καλύτερη ή χειρότερη φάση εν σχέσει με το 2014, ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Είμαστε στα ίδια, και θα πάμε χειρότερα, καθώς οι εξελίξεις δεν σχετίζονται μόνο με την κρίση στην χώρα αλλά και με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ευρωζώνη, την ΕΕ και διεθνώς».

«Τσίρκο» η συζήτηση στη Βουλή

«Τσίρκο» χαρακτήρισε την συζήτηση που έγινε την Τρίτη στη Βουλή ο κ.Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Σημείωσε ότι η συζήτηση αποσκοπούσε στον αποπροσανατολισμό του λαού ενόψει των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων που ετοιμάζονται και επεσήμανε ότι κάθε φορά που έρχονται αντιλαϊκά μέτρα «βγαίνει και ένα σκάνδαλο».

«Όταν έχεις τέτοια πολιτική εκτίμηση, σαφώς δεν συμμετέχεις σε τέτοια κυβέρνηση, ενώ επιπλέον με τέτοιες κυβερνήσεις που δεν προχωρούν σε καμία ριζική αλλαγή, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έλθουν αντιλαϊκά μέτρα» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι για να λυθεί το πρόβλημα της διαφθοράς απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και το κράτος.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Δικαιοσύνη είναι έτσι κι αλλιώς εξαρτημένη από την εκτελεστική εξουσία, η οποία καταθέτει νόμους που ψηφίζει το Κοινοβούλιο, ενώ ταυτόχρονα οι δικαστικές αρχές διορίζονται από την κυβέρνηση.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση για ανάδειξη των δικαστικών αρχών από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, ώστε να διασφαλιστούν κάποιες εγγυήσεις ανεξαρτησίας.

Πυρά κατά Τσίπρα και Καμμένου

«Απ' ότι φαίνεται η αξιολόγηση θα κλείσει» πρόσθεσε και ανέφερε ότι το ΚΚΕ εμμένει πως το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν πρέπει καν να έρθει στην Βουλή. Για το τι μέλλει γενέσθαι είπε πως «η κυβέρνηση λέει πως θα το περάσει, εμείς θα παλέψουμε να μην περάσει, μπορεί και να περάσει, αλλά από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά».

Είπε ότι πέραν της Ένωσης Κεντρώων, αν χρειαστεί η κυβέρνηση έχει και άλλες δυνάμεις που μπορεί να την στηρίξουν, και ανέφερε συγκεκριμένα όλα τα κόμματα που ψήφισαν μνημόνια και τα οποία δέχονται πιέσεις και από το κουαρτέτο, αλλά και από τους εταίρους τους στην ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κόμματα στα οποία ανήκουν.

Κληθείς να σχολιάσει την στροφή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στο θέμα Μουζάλα είπε ότι ο κ. Καμμένος είναι συνεπής με αυτό που είναι και ως πρόσωπο και ως πολιτικό κόμμα, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υιοθετεί κατά καιρούς διάφορες θέσεις «και αριστερές τώρα που είναι στην συγκυβέρνηση».

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα «αστικό κόμμα που θέλει να πάρει, αν δεν έχει ήδη πάρει, την θέση του ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «έχει σύμμαχο στην κυβέρνηση έναν ακροδεξιό», ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «θέλουν να εντάξουν τον Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σήμερα συμμετέχει ως παρατηρητής, αύριο μπορεί να είναι οργανικό μέλος».

Αναφορικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει κακό στη Αριστερά», ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «πρώτα κάνει κακό στον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα, απογοήτευσε οικτρά τον λαό και αυτό κάνει ζημιά και στο κίνημα».

Χαρακτήρισε «αστεία προπαγάνδα» τον ισχυρισμό ότι «το ΚΚΕ βολεύεται στην αντιπολίτευση», προσθέτοντας «θα μπούμε σε διακυβέρνηση, όταν ο λαός είναι στην εξουσία».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και το ΚΚΕ επείγεται για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, όμως είναι ο λαός που πρέπει να αποφασίσει την ανατροπή της πολιτικής που τον βασανίζει.

Ερωτηθείς αν η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνει «πολυκομματισμό», είπε «τι σημαίνει πολυκομματισμός;» υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε δικτατορία του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικές κρατικές ενώσεις και όταν τα έχεις αυτά ο λαός είναι δεμένος πισθάγκωνα».

Είπε ότι το ΚΚΕ προτείνει ένα ριζικά διαφορετικό πολιτικό σύστημα με εντελώς νέους θεσμούς, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την εκλογή των βουλευτών και από τους τόπους δουλειάς, ενώ οι βουλευτές θα είναι ανακλητοί από τους ψηφοφόρους τους. «Η ίδια η εργατική τάξη θα επιλέξει τις μορφές αυτών των θεσμών στο καμίνι του αγώνα», πρόσθεσε.

Σχόλια