Τύμπανα Πολέμου στη Σ. Αραβία – Συνάντηση «Ισλαμικού Συνασπισμού» εναντίον τζιχαντιστών

http://www.onalert.gr/image/?w=630&src=/files/Image/NewOnAlert/Saudi/saudi_coalition1.jpgΟι αρχηγοί των γενικών επιτελείων στρατού από τις 39 χώρες που μετέχουν στον ισλαμικό συνασπισμό ο οποίος συγκροτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, για να πολεμήσει την τρομοκρατία συζήτησαν σήμερα στο Ριάντ τους όρους για την ανάληψη δράσης εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Η συνάντηση αυτή επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες: τον αγώνα κατά του τζιχαντισμού σε ιδεολογικό επίπεδο, σε επίπεδο πληροφόρησης, την εξάρθρωση των δικτύων χρηματοδότησης και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στο δημοσιότητα μετά τη λήξη των συνομιλιών.

Ένας εκπρόσωπος των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Άχμεντ Ασίρι, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι «το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων της συμμαχίας» θα βρίσκεται στο Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία έχει προσφέρει το κτίριο και τον προϋπολογισμό για τη λειτουργία του κέντρου αυτού το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών της συμμαχίας. Η ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

«Είναι ένα πρώτο βήμα», εξήγησε ο στρατηγός Ασίρι, διευκρινίζοντας ότι οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων συζήτησαν «τις μεθόδους και τα εργαλεία» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Όπως είπε, κάθε χώρα-μέλος που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τρομοκρατική απειλή» θα μπορεί να απευθύνεται στο κέντρο αυτό το οποίο θα παρέχει πληροφορίες αλλά και να συντονίζει μια στρατιωτική επέμβαση, εάν η εν λόγω χώρα το επιθυμεί. Τα μέλη του συνασπισμού πάντως θα σέβονται «την εθνική κυριαρχία κάθε χώρας και θα δρουν τηρώντας τους νόμους και τις διεθνείς συνθήκες», κατέληξε.

onalert
Σχόλια